Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Prezident, atlaid Saeimu!”, prasa tautas sapulce

Sandra Pētersone

2007. gada 5. novembris 14:29

5700
“Prezident, atlaid Saeimu!”, prasa tautas sapulce

Ir sestdiena, 3. novembris. Vecrīgas Doma laukumā nepārtraukti lielām pārslām krīt slapjš sniegs. Izplestie lietussargi tikai daļēji pasargā no mitruma, kas sūcas apģērbā un apavos.

Cilvēkiem salst. Drebinās daudzi, taču tikai retais pirms laika atstāj tautas sapulci, aizstāvot tajā izvirzītos lozungus "Par tiesisku Latviju! Par godīgu politiku!".

Vēlāk parādās ziņas, ka Doma laukumā tobrīd ir aptuveni 10 tūkstoši ļaužu. Kad sapulce beidzas un no skatuves puses dodos projām, redzu cilvēku sejas. Nepārspīlējot daudziem, gan jauniešiem, gan vidējai un vecākai paaudzei, tās ir apgarotas, gaišas. Līdzīgas izteiksmes cilvēku sejās bija Atmodas laikā. Tas laiks nav aizmirsts.

Tautas sapulcē pie Doma laukumā uzceltās improvizētās skatuves uz lieliem ekrāniem ņirb uzfilmētie dokumentālie kadri, rādot Atmodas gadu notikumus. Atkal dzied tauta, piepulcējoties kopkorim. Pēdējā izskan "Dziesma, ar ko tu sācies". "Tavējie sapratīs, ka dziesma ir kliedziens," līdzi dzied visi, kuri zina vārdus. Gaisā burtiski jūtama pūļa enerģija, ko stiprina dažādu profesiju pārstāvju - rakstnieku, uzņēmēju, politiķu un citu - uzrunas ar valdības koalīcijas īstenotās politikas nosodījumu.

Savu kulmināciju pūļa enerģija sasniedz, kad uz skatuves negaidīti iznāk Valsts prezidents Valdis Zatlers. Cilvēki viņam neļauj runāt, ik brīdi pārtraucot prezidenta teikto, korī skandējot "Atlaist Saeimu!" un prasot pierādīt V. Zatlera teikto: "Es gribu būt tautas uzticīgs prezidents".

"Tagad ieklausīsimies dziesmā. Tā pateiks priekšā, kā jārīkojas," savu uzrunu beidz manāmi samulsušais Valsts prezidents un atstāj skatuvi, bet kopkoris sāk dziedāt Raimonda Paula un Jāņa Petera dziesmu "Manai Dzimtenei".

Tās piedziedājumā ir vārdi: "Vēl nāks piektais gads, Asins lietus līs, un Visaugstākās priedes nolauzīs. Iesim strēlniekos, Dziesma vētru sēs, Mūžam gaismas pils kalnā gavilēs". Nejauša vai zīmīga sakritība?"Ceru, ka prezidents uzklausīs tautu. Gaidu no viņa Saeimas atlaišanu un to, lai prezidents nāk ar tautu. Katram ir iespēja laboties, un viņam arī," saka smilteniete Ārija Skudriņa, kura pati piedalījās tautas sapulcē.

 "Tagad ir ļoti pacilāta sajūta un gandarījums. Šķiet, ka izdarīts liels darbs," viņa atzīst. Tautas sapulcē bija ne viens vien Valkas rajona iedzīvotājs. "Kaut ko vajag darīt lietas labā, citādāk nekas nenotiks. Mūs neapmierina, kas pašreiz notiek valdībā," savu līdzdalību motivē Smiltenes Centra vidusskolas 12. klases skolēni Kaspars Kasparinskis un Nauris Kalniņš.

"Daudz nesaprotu no politikas, taču redzu tikai to, ka nu jau no tās lien ārā klajš cinisms," savukārt teic smilteniete, jauktā kora "Pakalni" prezidente Zaiga Krūmiņa. Viņa sestdien Doma laukumā bija kopkora rindās un ar dziesmu atbalstīja tautas vēlmes pēc godīgas politikas.

Sestdien Tautas sapulcē Doma laukumā tika pieņemta rezolūcija ar aicinājumu Latvijai būt tiesiskai valstij, "kurā valda likums, nevis atsevišķu cilvēku patvaļa", un ar uzsaukumu sabiedrībai apzināties, - tā var ietekmēt Saeimas un valdības lēmumus.