Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pirmo reizi zobus izārstē autobusā

Aivars Zilbers

2007. gada 31. oktobris 13:59

1343
Pirmo reizi zobus izārstē autobusā

Šonedēļ Zvārtavas pagastā jau otro dienu pie Ozolu pamatskolas redzams īpatnējs autobuss ar uzrakstiem "Vidzeme" un "Latgale". Ik pa brīdim tajā iekāpj kāds skolēns.

Tas ir viens no diviem Valsts Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra zobārstniecības autobusiem, kuri apciemo Latvijas lauku skolas. Valkas rajonā zobu busiņam pirmais reiss bija uz Zvārtavas pagastu. Zobārstniecības centrs šo projektu īsteno sadarbībā ar mutes veselības centriem. Valmieras mutes veselības centra direktore Lauma Leimane stāsta, ka līdz šim valstī nav radīta sistēma, kas paredz pastāvīgu bērnu mutes veselības stāvokļa noskaidrošanu un zobu ārstēšanu.

"Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs direktora Anda Paeglīša vadībā izstrādāja projektu, kurā paredzēts ar diviem zobu busiņiem apceļot tālākās lauku skolas. Autobusos ir iekārtoti zobārstniecības kabineti, un tajos bērniem ne tikai pārbauda mutes veselības stāvokli, bet arī ārstē slimos zobus. Abi autobusi, kurus zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs iegādājās ar Veselības ministrijas atbalstu, šoruden sāka braukt uz tālākām skolām un sociālām iestādēm, lai kaut cik atrisinātu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību bērniem. Projektu sākām īstenot, saprotot, ka ar zobu higiēnisko apskati vien nepietiek. Daudzās vietās valstī bērniem zobārstniecības pakalpojumi ir grūti pieejami, jo tur ir slikta satiksme uz pilsētām. Pašlaik braucieni ir tikai sākušies. Par rezultātiem sīkāk varēs runāt gada beigās," stāsta L. Leimane.

Zvārtavas pagastā iebraukušā zobu busiņa zobārste Edīte Lapsa stāsta, ka Ozolu pamatskola pirmā izvēlēta tādēļ, ka no tās uz rajona pilsētām ir vissliktākā satiksme. "No šejienes uz pilsētu tikai pāris reizes nedēļā kursē autobuss, tādēļ pie zobārstiem nokļūt ir sarežģīti. Iespējams, ka būs vēl dažas dienas jāatbrauc, jo uzreiz bērniem nevar izārstēt visus zobus. Ja skolēnam zobos ir četri caurumi, tad viņš nevar izturēt, kamēr visus aizplombējam. Turklāt iekaisumi jāārstē, tādēļ pēc zāļu ielikšanas nevar uzreiz nākamajā dienā pabeigt darbu.Uz šo skolu braucam trīs reizes nedēļā - pirmdienās, trešdienās un piektdienās. Nākamās skolas, iespējams, apmeklēsim Ēvelē un Trikātā. Valkas rajonā zobu busiņu paredzēts izmantot visu novembri. Tad tas dosies uz Latgali," stāsta E. Lapsa.Valkas rajona padomes Izglītības pārvaldes vadītāja Ilze Videmane uzskata, ka šāds pasākums vērtējams pozitīvi. "Tas ir labs risinājums situācijā, kad laukos trūkst zobārstu. Turklāt jaunie speciālisti vairs negrib par zobārstiem būt skolās, jo tas viņiem nav izdevīgi. Vēlu veiksmi autobusa zobārstiem, jo tas nav viegli - visu dienu strādāt bez atpūtas. Gribētos, lai šādu autobusu būtu vairāk un tajā strādājošo speciālistu pakalpojumus varētu saņemt visu lauku skolu bērni," saka I. Videmane.