Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Izsaka skarbus pārmetumus par apkures kavēšanos

Inga Karpova

2007. gada 26. oktobris 15:22

1512
Izsaka skarbus pārmetumus par apkures kavēšanos

Otrdien Valkas pilsētas domes sēdes informatīvajā daļā emocijas sita augstu vilni. Pēc priekšsēdētājas Undas Ozoliņas oficiāla uzaicinājuma uz sarunu ar deputātiem un domes amatpersonām bija ieradies SIA "Valkas Bioenergo kompānija" (VBEK) valdes piekšsēdētājs Ebings Osinga.

"Aicinājumu ierasties uz domes sēdi un sniegt paskaidrojumus par esošo situāciju ar apkures nodrošināšanu Valkas pilsētas centra rajona iedzīvotājiem VBEK vadībai dome nosūtīja jau piektdien, 19. oktobrī, kad pēc kopīgas tikšanās nācās atzīt, ka ar apkures uzsākšanu pilsētas centra rajona iedzīvotājiem vēl dažas dienas būs jāpaciešas. Domes darbinieki ir neapmierināti ar VBEK darba organizāciju, jo remontdarbi nav izpildīti plānotajos termiņos. Tie bija jāpabeidz jau 1. oktobrī, bet siltums jāsāk padot 15. oktobrī," informē Valkas pilsētas domes preses sekretāre Inguna Medne.

Raiņa ielas katlumāja joprojām savu darbu nevar uzsākt, jo vēl notiek pēdējie remontdarbi, kas ir saistīti ar cirkulācijas sūkņa pievienošanu, bez kā nav iespējama pieslēgšanās pilsētas centrālajai sistēmai.

E. Osingam nācās uzklausīt ne vien U. Ozoliņas, bet arī deputātu pārmetumus par remondarbu kavēšanos. Pēc deputāta Kārļa Alberga visnotaļ konstruktīvās runas E. Osinga metās ārā no sēžu zāles, teikdams, ka viņš nevarot strādāt tādā atmosfērā, jo jāklausās vieni vienīgi pārmetumi, nevis pateicība par uzstādītajiem jaunajiem rūpnīcā "Orions" ražotajiem apkures katliem.

"Pilsētas centrā ir ārkārtas stāvoklis, jo cilvēki salst ne vien savās darbavietās, bet arī dzīvokļos. Valkas ģimnāzijā un rajona bērnu un jauniešu interešu centrā nevar nodrošināt normālu mācību procesu, bet kultūras namā gatavošanās 80. gadu jubilejas pasākumiem notiek aukstā šķūnī," norāda U. Ozoliņa. Viņa uzsver, ka remontdarbi varēja iekļauties noteiktajos termiņos, ja vien kompānijā būtu reorganizēta vadības sistēma. U. Ozoliņa nosauca vairākas domes amatpersonu aktivitātes, kas bija jāveic Raiņa ielas katlumājas apsaimniekotājiem, nevis domei.

U. Ozoliņa VBEK vadībai jautāja, kad pilsētas centrā sāksies apkure un beigsies valcēniešu spīdzināšana. E. Osinga cer, ka jau šodien siltums būs un beigsies neplānotā ieilgusī apkures krīze.

E. Osinga minēja daudz un dažādus iemeslus, kāpēc katlumājā ieildzis remonts. Piemēram, loģistikas kļūdas dēļ piegādes firma cirkulācijas sūkņus bija atsūtījusi nevis uz Latviju, bet uz Beļģiju. Bija vajadzīgas vairākas papildu dienas, lai tos atgādātu uz Valku. Septembrī un oktobrī Latvijā maz esot pieejamas firma, kas siltuma ražotājiem var nodrošināt nepieciešamos pakalpojumus. E. Osinga sūkstījās arī par rūpnīcas "Orions" nepieejamajiem speciālistiem, kuri izvairoties no viņa un nepildot dotos solījumus.

Valkas domes jurists Māris Rungulis brīdināja siltuma ražotājus par iespējamām soda sankcijām par siltuma nepiegādāšanu. Dome aprēķināto soda naudu ieturēs no VBEK piestādītā rēķina par pakalpojuma sniegšanu.