Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pašvaldību vēlēšanu vēsture - 2009. gads. Valkas novads.Sociālie jautājumi

ziemellatvija.lv

2013. gada 20. janvāris 12:35

94
Pašvaldību vēlēšanu vēsture - 2009. gads. Valkas novads.Sociālie jautājumi
Sociālo jautājumu risināšana Valkas novadā (III atbilžu bloks)

Ingūna Johansone: Esam nonākuši pie tās tēmas, dēļ kā ļoti daudz cilvēku virina pašvaldības durvis un tā ir sociālā joma. Nav nekāds noslēpums, ka cilvēki, kuri paliek bez darba, kuri zaudē kādus ienākumus, meklē palīdzību un pašvaldībai ir noteikti obligātie pienākumi, kā viņai ir jāpalīdz. Es vēlētos, lai jūs izsakāt savas domas par to, kādā veidā jūs domājat palīdzēt cilvēkiem, kuriem šī palīdzība ir vajadzīga un kā jūs attīstīsiet sociālo jomu novadā.

Osipova partija.
-Sāpīgs jautājums. Sociālais budžets ir tieši tāds, kā viņš ir. Cik es zinu, uz doto momentu bija daudz vairāk, ko pilsēta kā tāda pašvaldība varēja piedāvāt klientiem. Uz šo brīdi tas diemžēl samazinās budžeta ietvaros. Pirmām kārtām jāsaglabā tas, ko valsts sociālā jomā, taisni tie GMI...

Ingūna Johansone: Jūs domājat tieši to, ko valsts pašvaldībai uzliek par pienākumu?

O.P.:
- Jā, to, ko valsts uzliek par pienākumu, valsts noteiktais tas ir, ja. Tālākais ir atkarīgs no tā, kāds būs budžets novadā.


Ingūna Johansone: Jūs domājat, ka tā sistēma, kas ir tagad, nu teiksim pabalstu izsniedz un cilvēkam arī kaut kāds savs ieguldījums ir jādot, vai, teiksim, pensionāre, kurai varbūt vajadzētu palīdzību, vai māmiņas ar bērniem. Es tā to domāju. Kādai jomai pašvaldībai pirmām kārtām būtu jāsniedz palīdzība? Vai arī jums šķiet, ka viss ir jādara tāpat, kā pašlaik to dara, piemēram, Valkas dome vai Kārķu pagasta padome. Katrai pašvaldībai ir sava sistēma, kā viņi palīdz sociālajā jomā, ja, piemēram, kāds pagasts spēj iedot pensionāriem piecu latu pabalstu uz Ziemassvētkiem, tad Valkas pilsēta šādus pabalstus nedod, viņi uzorganizē pensionāru balles. Tā ir tā sociālā joma. To es domāju ar šo jautājumu - kāds ir jūsu skatījums uz sociālo jomu?

O.P.:
-Tas viss ir atkarīgs no naudām, kādas ir pašvaldībai. Diemžēl.


Jaunais laiks.
- Pirmais, kam es uzskatu, ka ir jādod, palīdzība jāsniedz, tās ir daudzbērnu ģimenes, otrkārt, tās ir ģimenes, kurām pašlaik ir bezdarbs, uz noteiktu laiku sniegt palīdzību gan kā ēdiena pakas, gan arī finansiālā ziņā sniegt kaut kādu pabalstu. Otrs, kas ir ļoti laba ideja, kas mums ir ienākusi prātā, tas ir Valkā varētu rīkot zupas virtuvi, kas būtu pieejama jebkuram cilvēkam.

Ingūna Johansone: Mums ir!

JL:
- Nu tad palielināt šo visā novadā, jo esmu runājis ar cilvēkiem, kas nodarbojas ar ziedošanu, un ar tā visām firmām, viņas ir gatavas nākt uz Valku un palīdzēt, ne tikai Valkā, bet arī Zvārtavā, Vijciemā, Kārķos - visur.

Runājot par sociālo namu, pirmkārt, mēs uzskatam, ka tas ir jāatbalsta gan materiāli, arī finansiāli un jāmeklē ir palīdzība no mūsu novada zemniekiem. Par kaut kādu samaksu pirkt no viņiem šīs te preces, kas arī būs atbalsts zemniekiem no tā visa.

Apvienība Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.
-Mēs arī, skatoties, kā sociālais budžets ātri tiek iztukšots, paredzam, ka var būt ļoti sarežģīti atrast risinājumus, kā palīdzēt tiem, kas nonākuši grūtībās. Mūsu prioritāte noteikti būs maznodrošinātās ģimenes, daudzbērnu ģimenes, vientuļie pensionāri, tie ir noteikti tie, kuriem visgrūtāk būs.

Varbūt, ja tās naudas tiešām pietrūks, ir dažādi risinājumi, kā iesaistīt, nu ne tikai, ka pašvaldībā lemt šos jautājumus, vai iedos naudu rokās tiem, kas lūgs to. Ir jaunieši, kas aktīvi var darboties. Viņiem ir enerģija. Viņi ar savu līdzdalību var atrisināt kaut vai tādas praktiskas dabas jautājumus, kur varbūt ne vienmēr vajag naudu, bet vajag kādus, kaut kādus, nu es nezinu, nu kaut kādu akciju organizēt, lai palīdzētu kādai ģimenei.

Ja to visu pareizi nostāda un parāda sabiedrībai, ka vajag kādam palīdzēt. Mums ir pietiekami daudz piemēru tam, ka cilvēki var būt vienoti, ja kādam vajag palīdzēt. Vienotībā ir spēks, to mēs visi zinām un to var arī izmantot, ja tiešām ar naudas līdzekļiem būs par grūtu. Tāpat arī par kādas maznodrošinātās ģimenes bērnu. Skolas somas, teiksim, tāda sagatavošana.

Var iesaistīties tie bērni, kuriem tās savas mācību grāmatas palikušas no iepriekšējiem gadiem un tiešām mācību grāmatas tagad ir dārgas un to var. Ne vienmēr tā grāmata tiešām ir nederīga pēc pirmās lietošanas reizes, pēc pirmā mācību gada. Tas ir tas veids, kā varbūt bez tādiem finanšu līdzekļiem praktiski palīdzēt tām ģimenēm.

Un tikpat labi, jā, ne vienmēr ir jādod zivs, var iedot makšķeri un piedāvāt cilvēkiem pašiem kaut ko mainīt savā dzīvē, uzlabot dzīvi. Ja pašvaldība pati parādīs, kā viņi paši var būt noderīgi pašvaldības darbā, attīstībā, viņi var atrast tiešām kaut kādu materiālo labumu iegūt no tā, ka viņi paši darbojas ne tikai savā labā, bet arī, strādājot priekš novada.

DEMOKRĀTI.LV.
-Liela nozīme ir tam, lai sociālā palīdzība iedzīvotājiem tiktu sniegta pēc iespējas ātrāk. Domei būtu vairāk jāuzņemas iniciatīva, lai palīdzētu cilvēkiem. Jau laikus jāpievērš uzmanība sociāli mazaizsargātām ģimenēm, invalīdiem, pensionāriem, bezdarbniekiem un citiem, kas nespēj paši sev palīdzēt.

Jānodrošina iedzīvotājiem pieejamība vispusīgai un saprotamai informācijai par jauniešu un bērnu bezmaksas interešu izglītību un brīvā laika pavadīšanas iespējām. Uzskatām, ka novadā ļoti liela nozīme būs tam, kā strādās bāriņtiesa.

Risinot sociālās palīdzības jautājumus ne vienmēr ir vajadzīga materiālā palīdzība, piemēram, vientuļo pensionāru un invalīdu iesaistīšana sabiedrības dzīvē, tas ir ar koncertiem, ar pasākumiem, ar tikšanām.

Mūsuprāt, sabiedriskajās debatēs vēl aktīvāk ir jāiesaista arī bezdarbnieki, jo, cik es skatu, Valkas pilsētā tas nav, bet Valkas pagastā tā lieta ir ļoti labi noorganizēta un atdeve ir ļoti liela, gan tiek nomaksāti dzīvokļu parādi, gan arī iegūti kādi līdzekļi iztikai.


Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība.
-Jā, šī ir ļoti smaga tēma un ne tikai pieeja no vienas puses, ka vajag. Otra puse ir, kā pats cilvēks vai mūsu sabiedrības loceklis attiecas pats pret savu dzīvi, pret savu vajadzību arī apmierināšanu. Ne velti šeit izskan doma, ka pretī kaut kādam darbam ir jābūt.

 Es nebūšu populārs, bet vienmēr mēs Valkas pilsētas domē lemjot par šīm lietām, par sociālo palīdzību, ziniet, prasīt jau var un, ziniet, jāredz arī tie neaizsargātie, kuri neprasa. Bieži vien viņiem vajag vairāk. Bet mums ir prasītājs, nu kā saka, tāds štata. Līdz ar to es uzskatu, ka mūsu pilsētā jeb novadā jāsastrukturizē šīs sociālās palīdzības dienesti, lai zināmā mērā līdzvērtīga būtu šī sociālā palīdzība.
 

Tas, ka cilvēks var pats sev izveidot dārziņu laukos, un tas, ka, ja viņš neko neaudzē, bet tikai iet pie pašvaldības. Es uzskatu ir nepieņemami, it sevišķi šajos laikos, jo mūs iepriekš tā kā mazliet pieradināja, ka, lūk, visu jau varam nopirkt veikalā, kāpēc mums strādāt. Bet darbā mēs parādam savu sabiedrisko aktivitāti, kaut vai tikai tīri personīgi. Līdz ar to es uzskatu, ka jāsastrukturizē ir dienests.

Dienests ir jāizveido tā, lai pakalpojumu centros, vai kā nu viņš tur sauksies, un tālāk, lai būtu sociālie darbinieki, kuri var nu tā operatīvi ātri apsekot nepieciešamo vajadzību un dot slēdzienu, turklāt, lai šie sociālie darbinieki vienādi novērtē, adekvāti novērtē, lai nebūtu tā, ka vienā pusē tur ir labdabīgāki un otrā pusē tur ir kaut kā sliktāk.

Jā, vai atkal, pilsētā saņem vairāk kā šeit minēja, vai rīkojam pasākumus tikai pilsētniekiem. Tā nevarētu būt. Bet nekad nebūs tīrā vienlīdzība, taisnība, un nekad pašvaldība visus sociālos pabalstus nevar iedot. Priekš tā ir valsts sociālā palīdzība. Jā, priekš tā man ir šodien jānāk un jāmāca sabiedrības locekļi, ka ir jāstrādā un darbs pats klāt nenāks. Paldies!

Tautas partija.
-Jau izstrādājot novada apvienošanās plānu, šī bija viena no jomām, par kuru diezgan daudz tika runāts. Varu pateikt, ka bāriņtiesas izstrādātais modelis pēc tam arī kopumā valstī tika atzīts kā viens no labākajiem.

Tas, kas tika izstrādāts apvienojoties, šinī apvienošanās projektā Valkas novadam ar domu, ka ir vienota bāriņtiesa, savukārt, bāriņtiesas locekļiem, kas paliek šī te pagasta pārvaldēs, paliek notariālās funkcijas un viņi savu darbu var veikt tieši tādā pašā kvalitātē kā līdz šim un tikpat tuvu iedzīvotājiem, kā tas ir bijis līdz šim.

Tas pats attiecas arī uz sociālā dienesta darbu. Ir jānodrošina šī pakalpojuma kvalitāte esošajā līmenī, lai nebūtu tā, ka lauku iedzīvotājiem ar iesniegumu ir jādodas uz pilsētu. Jā, sociālais dienests strādās vienotā sistēmā. Iespējams, ka būs pašvaldības, kur līdz šim šī te sociālā palīdzība kādā konkrētā jomā bija lielāka nekā pēc, un otrādi.

Šis cilvēks - speciālists, kas uz doto brīdi jau strādā esošajās pašvaldībās, viņi vislabāk zina savus iedzīvotājus un viņi arī zina, kuram visvairāk ir vajadzīga šī palīdzība. Tas, ko jau minēja iepriekšējie runātāji, ne vienmēr tas, kurš nāk prasīt, ir tas, kuram visvairāk vajag. Mūsu sociālie darbinieki ir speciālisti savā jomā un viņiem iet arī pie tiem, kas nenāk prasīt, lai varētu viņiem palīdzēt.

Tas, kas šajā gadā pie budžeta samazinājuma kopumā par 25%, vienīgā budžeta sadaļa, kas netika samazināta, bija sociālais atbalsts. Uz doto brīdi, prātīgi strādājot, mēs bijām spiesti pieņemt lēmumu, ka vienai personai nevar būt vairāk kā divi palīdzības veidi gada laikā. Sociālais budžets ir iztērēts 50% apmērā, jo tiešām darbinieki seko līdzi tam pieejamajam naudas apjomam un vajadzībām.

Valkas pilsētā jau ir atstrādāta šī te sistēma, ka cilvēki piedalās sabiedriski derīgos darbos un vidēji 20 cilvēku katru dienu tiešām strādā pilsētas teritorijas labiekārtošanā. Tas, ko vēl var darīt, ir atbalsts iniciatīvām. Pie mums novembrī pilsētas domē vērsās cilvēks ar ideju veidot nevalstisko organizāciju, vietu, kur māmiņas var pieskatīt bērnus un pilsētas dome atrada telpas par izdevīgiem noteikumiem.

Tagad pilsētā darbojas šī „Mana kabatiņa". Protams, pastāv vēl brīvprātīgais darbs, kad mēs paši, redzot, ka kādam no kaimiņiem ir vajadzīga palīdzība, ejam šim cilvēkam palīgā. Šajos apstākļos man pat liekas, ka cilvēki ir kļuvuši labestīgāki un viens otram gatavāki palīdzēt.


Pilsoniskā savienība.
-Nu, mums ir ļoti labi speciālisti mūsu sarakstā dažādās jomās, tādēļ vārds Mārītei Magonei.

Labdien! Es rakšu mazlietiņ dziļāk, jo tas viss bija pareizi, ko mani kolēģi teica, tikai es nepiekrītu vienā jautājumā. Mums ļoti trūkst izglītotu sociālo darbinieku. No novadā esošajiem desmit sociālajiem darbiniekiem, profesionālā izglītība šodien ir tikai vienam - Valkas pilsētā Levijai.

Ērģemes sociālā darbiniece mācās, un tas ir ļoti būtisks faktors, ka mūsu klienti ir ļoti izglītoti, tai skaitā jūs, kas sēžat zālē. Līdz ar to pretī arī ir jāsaņem zinoša cilvēka padomi, konsultācijas un, protams, arī rīcība. Mani ļoti uztrauc, mūs visus kopā uztrauc situācija Vijciema pagastā, Kārķu pagastā, kur šobrīd apvienoti strādā bāriņtiesas speciālists un sociālā darba speciālists.

Tātad izglītotu speciālistu meklēšana un mums ir ideāla situācija Smiltenē, sociālā darba augstskolas „Attīstība" filiāle Smiltenē, kurā tad arī varētu mācīties. Virzīsim jauniešus, lai izglītojas par sociālo darbinieku. Problēma ir par vecajiem, vientuļajiem cilvēkiem, kuri vairāk patstāvīgi nevar dzīvot mājā.

Mūsu priekšlikums ir par to, par sociālās aprūpes iespēju paplašināšanu un konkrēti redzu un jūtu, ka ļoti maz tiek izmantoti Valmieras Tehnisko palīglīdzekļu centra pakalpojumi, kas daudziem veciem cilvēkiem mājās atvieglotu dzīvi, jo ir ļoti daudzas palīgierīces, kas mājas apstākļos ļoti viņiem atviegloti šo funkcionālo traucējumu novēršanu. Man ir traka ideja par pansionāta vai pansijas izveidošanu Valkā.

Ņemot vērā tukšās telpas, ņemot vērā, ka rindā no Valkas novada šobrīd ir 12 cilvēki, bet šodien, piemēram, mēs bijām spiesti vienoties par to, ka ārpus kārtas jāievieto viena Valkas kundze, kurai ir insults un kura ir jāliek pansionātā. Viņa rindā nebija. Tātad varbūt jau rītdien rindā būs kādi 15 cilvēki.

Tās ir jaunas darba vietas, jaunas iespējas cilvēku aprūpē. Par krīzes grupu es mazliet oponēšu Undai. Ērģemes skolā bērnu skaits nepieaugs, jo pēc esošās izstrādātās tāmes būtībā un telpām, kas Ērģemes pagastā ir iespējams izmantot, ir tikai sešiem bērniņiem, šī krīzes grupa pagaidām iespējama izveidot un atremontēt.

 Nākotnē tas varbūt būs citādāk. Liela problēma, ar ko mēs sastopamies pēdējos piecos, sešos gados, tie ir cilvēki, maigi sakot, ar garīgās veselības traucējumiem. Cilvēki, kurus ļoti ātri atbrīvo no uzturēšanās mūsu tuvākajā Strenču slimnīcā, kuriem varbūt nav tuvinieki, kuriem ir ļoti apgrūtināti dzīves apstākļi.


Tie, kuriem ir tuvinieki, nevar viņus atstāt mājās, jo viņi ir dažu brīdi bīstami gan tuviniekiem, gan sabiedrībai. Līdz ar to ir runa par dienas centru. Tā nav utopija, tās ir jaunas darbavietas. Telpas mums ir, pagaidām valsts atbalsts arī mums bija, kā būs nākotnē, droši vien, ka to visu mēs neizveidosim ne šogad, ne nākošgad, bet tā ir perspektīva.

Pēdējais - par vides pieejamību. Valkā ir daudz ļoti labu piemēru, domāsim, ka tā būs arī pagastos. Jāstrādā ir kopā, vienoti, ar domu, ka cilvēks - tas ir pats svarīgākais.