Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Cīņā ar blusām

Lita Siliņa

2012. gada 1. septembris 17:49

364
Cīņā ar blusām
Rudenī katrā mājā, kur mīt kāds suns vai kaķis, kas tiek laists ārā, parādās blusas. Pat istabas mīlulis, kas laukā nekad netiek, tajās var iedzīvoties, jo pa kādai mājās atnes arī cilvēki. Pietiek, ja saimniekam uz kājas uzlēkusi tikai viena blusu mātīte, lai savairotos vesela kukaiņu saime.

Ja vasarā ar blusām nav karots, septembrī tās cilvēkus un dzīvniekus traucē visvairāk. Patiesībā šie ēdelīgie kukaiņi aug un rosās jau no aprīļa, skaidro LLU veterinārārste Kristīne Drevinska. Pavasarī, tiklīdz laiks kļūst silts, attīstās iepriekšējā gadā izveidojušās blusu kūniņas un sākas blusu vairošanās. Uz vasaras beigām neganto asinssūcēju jau ir tik daudz, ka tās metas pie katras siltasiņu būtnes.

Kā rīkoties
Galvenais, kas jāielāgo, cīnoties ar blusām, – noteikti nepietiek, ja ar pretblusu līdzekli apstrādā tikai pašu dzīvnieku, jo tas var nogalēt pieaugušas blusas, bet oliņas, kāpuri un kūniņas turpinās attīstīties uz grīdas, mēbelēs, mīluļa guļvietā. Jārēķinās, ka arī ar vienu kauju var nepietikt. Pirmkārt, regulāri jāatbluso dzīvnieks, ievērojot izmantotā līdzekļa darbības laiku.

 Otrkārt, vismaz reizi nedēļā grīdas un paklāji, mīkstās mēbeles un dzīvnieka guļvieta kārtīgi jāizsūc ar putekļu sūcēju, mīluļa sedziņa jāizmazgā veļas mašīnā. Telpām piemēroto pretblusu līdzekli izmanto tik bieži, cik paredzēts tā instrukcijā. Treškārt, regulāri jātīra arī kāpņu telpa.