Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ripiņas un sīrupi – kā «otrā maize»?

Dace Diržine

2012. gada 1. decembris 19:30

182
Ripiņas un sīrupi – kā «otrā maize»?
Iestājoties aukstākam laikam, arvien biežāk tiek vērtas aptieku durvis: sīrupiņš klepum, tabletīte galvassāpēm, drošības labad kaut ko pret iesnām, paaugstinātu temperatūru un arī sirsniņas mieram. Ar laiku zāļu skapītis vai lūst no medikamentu pārpilnības. Bet vai aizdomājamies, cik droši ir ārstēties uz savu galvu ar aptiekās pašu izvēlētiem medikamentiem?

Farmaceits var konsultēt
«Bezrecepšu medikamentiem ir nozīmīga loma profilaksē un vieglu saslimšanu ārstēšanā. Nereti nemaz nav nepieciešams doties pie ārsta, lai mazinātu īslaicīgas sāpes, un efektīva var būt arī pašārstēšanās. Tomēr visām zālēm var būt arī riski un apdraudējumi, tāpēc svarīgi nepārspīlēt ar medikamentu devu.

Lai gan bezrecepšu zāles aptiekās iespējams brīvi iegādāties, jārēķinās, ka ar preparātiem vai pārtiku var nodarīt arī kaitējumu,» uzsver Latvijas Farmācijas biedrības prezidenta asistente Elita Poplavska. Diagnozes noteikšana un recepšu izrakstīšana ir ārstu kompetence. Arī farmaceitiem ir zināšanas par medikamentiem un to iedarbību uz cilvēka organismu, tāpēc nespecifiskos gadījumos aptiekārs var pacientu konsultēt par zālēm un to lietošanu.

Kā pareizi lietot?

Medikamentu iedarbību spēj ietekmēt dažādi ēdieni un dzērieni. «Dažu zāļu gadījumā liela nozīme ir tam, vai tās tiek lietotas tukšā dūšā, maltītes laikā vai pēc ēšanas. Vieni medikamenti var iedarboties ātrāk, citi lēnāk, labāk vai sliktāk, ja tiek lietoti pēc vai pirms ēšanas. Turklāt ir preparāti, kas kairina kuņģi, un tad, ja kuņģī ir kaut nedaudz pārtikas, kairinājums mazinās. Kā zāles pareizi lietot, labāk jautāt farmaceitam,» mudina Elita Poplavska.

Norijot tableti vai kapsulu, obligāti jāuzdzer ūdens, lai novērstu iespēju aizrīties un zāles nonāktu kuņģī, nevis iesprūstu kaklā. Jāizmanto tieši ūdens, jo kafijas vai tējas sastāvā ir kofeīns, kas var pastiprināt dažu zāļu iedarbību. Jāņem vērā, ka arī ābolu, greipfrūtu (un dažu citu citrusaugļu) sulas var pastiprināt noteiktu zāļu iedarbību.

«Jāuzmanās, vienlaicīgi lietojot vairākus medikamentus, jo dažkārt tie satur vienu un to pašu aktīvo vielu. Tādējādi kāda var tikt uzņemta pārāk daudz. Protams, pastāv arī risks, ka dažādas aktīvās vielas var mijiedarboties un radīt nevēlamus efektus. Vienlaicīgi lietojot vairākus medikamentus, visdrošāk ir konsultēties ar farmaceitu un noteikti izstāstīt, kādas vēl zāles lietojat, tajā skaitā bezrecepšu medikamentus, uztura bagātinātājus un augu valsts līdzekļus,» mudina klīniskais farmaceits Valdis Pirsko.

Zāļu iedarbība var mainīties arī tad, ja pirms vai pēc tām iedzer alkoholu. Lietojot zāles, no grādīgajiem dzērieniem jāatsakās pilnībā, jo tie spēcīgi ietekmē fermentu sistēmu aknās, kas var izraisīt nopietnas blakusparādības. Aknām tiek radīta divkārša slodze: tām jāpārstrādā preparāts un vēl papildus arī alkohols.

Alkohols nav savienojams ar neiroleptisku, pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu, kā arī miega zāļu, diurētisko līdzekļu (vielas, kas veicina urīna veidošanos un izdalīšanos no organisma) un antidepresantu lietošanu. Alkoholiskie dzērieni var ne tikai pastiprināt zāļu efektu, bet arī izmainīt to īpašības, un zāļu darbība kļūt neprognozējama. Alkohols nav savienojams ar insulīna, nitroglicerīna un antibiotiku lietošanu.

Antibiotikas – tikai pēc ārsta norādījumiem
Antibiotikas jeb antibakteriālie līdzekļi ir zāļu vielas, kas tiek lietotas baktēriju izraisītu infekciju ārstēšanai. Nevienas no šīm zālēm nenovērsīs un neārstēs vīrusu izraisītu infekciju, piemēram, saaukstēšanos vai gripu, uzsver Elita Poplavska. Lietojot antibiotikas, stingri jāievēro ārsta norādījumi.

Antibiotikas nekādā gadījumā nevajadzētu izmantot pašārstēšanās nolūkos. Tikai ārsta kompetencē ir vērtēt, vai tās vispār nepieciešamas. «Veselības uzlabojumi pacientam var būt jūtami jau pāris dienu pēc tam, kad medikaments sākts lietot, taču ārsta norādītais kurss noteikti jāpabeidz. Uzlabojumi iespējami, jo antibiotikas samazina baktēriju aktivitāti, taču infekcijas ierosinātājs nav iznīcināts. Pārtraucot zāļu lietošanu, slimība var atjaunoties, kā arī baktērijām izveidoties nejutība pret šīm antibiotikām,» skaidro farmaceite.

Jāpievērš uzmanība derīguma termiņam
Pirms sākt lietot medikamentus, noteikti jāpārliecinās par to derīguma termiņu. Uzglabāšanas nosacījumi ir norādīti lietošanas pamācībā. Zāles reģistrējot, ražotājam jāuzrāda pētījumu rezultāti par medikamenta stabilitāti, uz kuriem pamatojoties, tiek noteikts derīguma termiņš un uzglabāšanas apstākļi. Ieteicams rūpīgi ievērot šos norādījumus, jo, nepareizi uzglabājot vai beidzoties derīguma termiņam, zāles var būt neaktīvas un atsevišķos gadījumos pat veidoties nevēlami blakus savienojumi.