Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uz pirmā ledus

Raivo Skrastiņš

2012. gada 1. decembris 19:41

161
Uz pirmā ledus
Klāt ziemas makšķerēšanas laiks. Uzsalstot pirmajam ledum, kamēr ūdens vēl nav pārāk atdzisis un bagāts ar skābekli, cope ir ļoti aktīva.

Decembra copes īpatnības
Šajā mēnesī ķeras nebūt ne visi zemūdens iemītnieki. Līņi, karūsas, sami un daudzas citas zivis jau iegrimušas ziemas stingumā, ielīdušas savās ziemošanas bedrēs. Vienas ierakušās dūņās, citas apmetušās siekstās un koku, krūmu saknēs. No ziemas guļas tās pamodīsies tikai pavasarī, ūdenī parādoties vaļējām joslām. Ķeras gandrīz visas baltās zivis un arī dažas plēsoņas. Zivis, kuras ir ļoti plēsīgas, grib ātrāk remdēt izsalkumu, uzkrāt taukus izsalkuma periodam.

Decembris ir ilgi gaidītais laiks asaru un līdaku cienītājiem, tas sola labus lomus. Janvārī tajos pašos āliņģos ķersies krietni vien sliktāk nekā uz pirmā ledus. Atšķirībā no vasaras makšķerēšanas sezonas pa ledu var piekļūt pašām vēlamākajām un agrāk neaizsniedzamajām ūdenskrātuves vietām. Arī laika apstākļi decembrī mēdz būt tādi, kas veicina atpūtu un labu garastāvokli.

Kā pievilināt mierīgas zivis
Līdz pat mēneša vidum zivis vēl nav pasīvas, bet baros pārvietojas netālu no savām ziemošanas vietām. Tādēļ, lai cope būtu veiksmīga, vēlams tās piebarot. Ēsmai jābūt aromātiskai, izmantojot sīkus odu kāpurus vai klijas, kas sajauktas ar raušiem. Par labāko decembrī tiek atzīti odu kāpuri un sarkanās mēslu sliekas, retāk izmanto vārītas grūbas, mīklu un maizi.

Ar ziemas pludiņa makšķeri, uz āķa uzspraužot slieku pušķīti, labi nāk raudas un pliči. Izmantojot sīku mormišku ar odu kāpuru uz āķa, labi ķeras raudas, pliči un ruduļi. Ķersies arī ķīši, nereti interesi izrāda brekši, karūsas, grunduļi un sazāni. Šis veids, pateicoties auklas vertikālajam stāvoklim, ar mormišku ļauj meklēt zivis visdažādākajās vietās un dziļumā. Pludiņu neizmanto, zivs pieteikšanās izpaužas caur auklu – kā enerģisks grūdiens, pēc kura vajag piecirst.

Plēsīgās jāietrenējas kārdināt
Decembris ir labākais laiks makšķerēšanai ar ziemas mazmakšķerītēm un ziemas vizuļiem. Visvairāk interesi izrāda asari un līdakas, tomēr gadās arī pa zandartam un pat sapalam. Zivs pieteikšanās ir atkarīga no tā, kā makšķernieks «strādās» ar makšķerīti, lai plēsoņas iekārdinātu. Ar šo ēsmu nepieciešams iemācīties rīkoties, jo zivis ir kūtras, ēsmu ņem uzmanīgi, gandrīz nepamanāmi. Saulainā laikā ieteicams izmantot svina, vara vai misiņa vizuļus, bet apmākušās dienās – sudraba, niķeļa, alvas vai melhiora.