Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Labam TV nav jābūt dārgam

Labam TV nav jābūt dārgam
Televizors daudzos mājokļos kļuvis teju par ģimenes locekli – vakaros visa saime stundām ilgi veras tā ekrānā. Vienīgi žēl, ka katram produktam ir savs dzīves cikls un pēc zināma laika tam jāmeklē aizstājējs. Ko darīt, ja vecais tālrādis vairs nestrādā, bet no raibā klāsta veikalā galva sāk griezties?

Jaunākās paaudzes TV ārēji ir ļoti līdzīgi – plāni, galvenokārt melni paneļi, kurus var atšķirt vienīgi pēc ekrāna izmēra, korpusa biezuma un statīva jeb kājas. Tā kā reklāmās ik dienu tiek daudzinātas šo ierīču nepierastās iespējas, piemēram, skatīties 3D un lietot internetu, plānie televizori asociējas ar kaut ko dārgu. Tā gluži nav. Labus jaunās paaudzes televizorus var iegādāties pat par 200 latiem.

Kas man vajadzīgs?
Pirms doties uz veikalu, vēlams nodrošināties ar pamatzināšanām par piedāvājumu un īsumā formulēt, ko tad jūs īsti ar šo televizoru pasāksiet. Pirmā izšķiršanās būs starp tehnoloģiju – vecākajām plazmas un LCD (šķidro kristālu displejs), kā arī jaunāko un pašlaik progresīvāko LED (gaismu izstarojošās diodes).

Cenas ziņā atšķirības ir minimālas, arī attēla kvalitāte ļoti līdzīga. Starpība ir elektrības patēriņā. LED diodes ir ļoti taupīgas un tādēļ ilgtermiņā uzskatāmas par izdevīgāko ieguldījumu. Plazma ir «rijīgāka», taču noderēs tiem, kuriem ir problēmas ar apkuri, jo jūtami uzsildīs telpu, bet no citām kvalitātēm jāizceļ spilgtais attēls tumšā telpā. LCD priekšrocība ir plašā izmēru amplitūda un draudzīgas cenas.

Nākamais būtiskais jautājums ir izmērs. LCD pieejami diapazonā no 19 līdz 84 collām (48x213 cm) pa diagonāli, plazmas no 42 līdz 65 collām (107 – 162 cm). Vidēja lieluma dzīvoklī optimāls variants būs 32 – 40 collas. Arī cena ir diezgan pieņemama – «LG 32LS3400» ar 32 collu ekrānu maksā ap 220 latiem, 40 collu «Sony KDL-40BX440» – ap 310 latiem. Jāpatur prātā, ka skatītājam no ekrāna jābūt 1,5 reizes tālāk par tā izmēru. Tātad, ja TV ir metru plats, jāsēž vismaz pusotra metra attālumā.

TV pārraidēm Full HD nevajag
Ja skatāties tikai apraides kanālus, tad nav īpaši jāuztraucas arī par ekrāna izšķirtspēju. Mūsu televīziju pārraižu kvalitāti nesabojās pat vājākais no šodien pieejamajiem, tā dēvētais «HD Ready» standarts (1366x768 pikseļi), kabeļtelevīziju skatītājiem vajadzētu pameklēt tālrādi ar HD atbalstu, bet, ja bieži skatāties filmas, tad jāapsver iespēja iegādāties ierīci, kas spēj atskaņot arī 3D saturu «Full HD» izšķirtspējā.

Dažādu ražotāju izmantotās 3D tehnoloģijas atšķiras, taču populārākās var iedalīt divās grupās. Vienā gadījumā jums būs vajadzīgas aktīvās brilles, kurās iestrādāts speciāls procesors un baterija, tādēļ tās ir smagas un maksā 40 – 70 latu. Šo tehniku izmanto «Samsung» un «Sony». Savukārt LG popularizē pasīvo, dažus desmitus gramu smagu briļļu standartu. Tās maksā pāris latu gabalā, un var nebēdāt par to salūšanu. 3D kvalitāte abos gadījumos ir ļoti līdzīga.

Piedāvā pat internetu
Modernie televizori piedāvā virkni papildiespēju, kuru izmantošana vai neizmantošana paliek pašu pircēju ziņā. Protams, ir labi, ja ierīcē jau iemontēts digitālais dekoders, jo tad nevajadzēs atsevišķu kasti. Noder arī USB pieslēgvieta un iebūvētais multimediju atskaņotājs, jo tad filmas iespējams skatīties nevis no diska, bet atmiņas spraudņa. Var skatīties fotogrāfijas, klausīties mūziku. WiFi bezvadu interneta uztvērējs, iebūvēts tīmekļa pārlūks un dažādas aplikācijas ir patīkams bonuss, bet patiesībā klejošana internetā TV ekrānā nav pārlieku ērta.

Televizoru tehniskais apraksts mudž no visdažādākajiem jums neko neizsakošiem skaitļiem. Kadru atjaunošanās ātrumu, kas ir vistīrākā ražotāju «bruņošanās sacensība», pamanīs vien datorspēļu cienītāji. 60 MHz jeb 60 kadru sekundē ir vairāk nekā pietiekami, un nav vērts piemaksāt par augstāku rādītāju. Arī kontrasta attiecība jeb atšķirība starp gaišāko balto un tumšāko melno toni un skata leņķis vienkāršam skatītājam nav būtiski lielumi. Runājot par elektrības taupību jeb «Energy Star» sertifikātu – tā prasībām atbilst gandrīz ikviens televizors veikalos