Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Panākumu ābece ir vienkārša

Sandra Pētersone

2013. gada 7. februāris 00:00

56
Panākumu ābece ir vienkārša
Ir patiess prieks par novērtējumu visas Latvijas mērogā, ko saņēmuši Smiltenes ģimnāzijas skolotāji Andrejs Miķis (fizika, informātika) un Jānis Celmiņš (ķīmija).
    A. Miķim šajā mācību gadā pasniegta balva par izcilu ieguldījumu informācijas tehnoloģiju izglītībā. J. Celmiņš nesen saņēmis Latvijas Universitātes (LU) balvu “Gada skolotājs 2012”, kurai viens no kritērijiem   ir ieguldījums skolēnu sagatavošanā studijām LU.
    Jo prasmīgāk skolotājs prot izskaidrot savu mācību priekšmetu un ieinteresēt tajā audzēkņus, jo lielākas viņiem ir izredzes sekmīgi nokārtot  centralizētos eksāmenus un iestāties augstskolā izvēlētajā programmā budžeta grupā. Studentiem jau tā vajag naudu kopmītnēm vai dzīvokļa īrei, pārtikai, sabiedriskajam transportam un citiem ikdienas izdevumiem, un studiju kredīts ir liels papildu slogs gan pašam jaunietim, gan studējošā ģimenei.
    Ir dzirdēti dažādi viedokļi par skolu piedāvātās izglītības līmeni reģionos. Absolventi visbiežāk to reāli apzinās tikai tad, kad iestājas augstskolā un redz citu vidusskolu vai ģimnāziju beidzēju, tagadējo kursabiedru, zināšanas. Parunājot ar studentiem, viņi ar pateicību piemin tos bijušos pedagogus, kuri iedevuši izpratni par savu mācību priekšmetu un līdz ar to -  būtisku bagāžu turpmākajai dzīvei.
    Domājot par to, kas ir labs skolotājs, citēšu Jāni Celmiņu, kurš intervijā mūsu laikrakstam teica šādi: “Pats esmu ķīmijas fans. Un, ja man patīk, tad ar patiku mācu un degu par lietu, kas varbūt parauj līdzi skolēnus.”
    Šajā atziņā  faktiski ir iekodēta panākumu ābece. Ja cilvēks jebkurā jomā kaut ko dara  ar patiku un prieku, tad viņam izdosies.