Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pie ugunskuriem – ne tikai zemnieki

Aivars Zilbers

2013. gada 7. februāris 00:00

52
Pie ugunskuriem – ne tikai zemnieki

Otrdien notikušajā zemnieku protestu akcijā pie maģistrāles Via Baltica piedalījās arī vairāki lauksaimnieki un pašvaldību pārstāvji no bijušā Valkas rajona.

Grupa Kārķu iedzīvotāju akcijas laikā ieradās Igaunijas un Latvijas robežpunktā pie Ainažiem, kur iekūra savu ugunskuru. Pagasta lauku attīstības speciāliste Sandra Pilskalne stāsta, ka no Kārķiem protesta akcijā piedalījās ne tikai zemnieki, bet arī citi iedzīvotāji. “No mūspuses šo akciju izmantojām, lai protestētu ne tikai pret netaisnīgo tiešmaksājumu sadali lauksaimniekiem, bet arī lai pievērstu valdošo politiķu uzmanību vispārējai nabadzībai, kas pašlaik valda laukos. Daudziem vecākiem ir grūti izskolot bērnus, laukos nav darba, bet jaunas darbavietas nerodas. Turklāt pašlaik no ciemata aizbrauc peļņā uz ārzemēm pat tādi jauni cilvēki, kuri līdz šim apgalvoja, ka Latviju nekad nepametīs. Viņi neaizbrauc priecīgi, bet apstākļu spiesti, jo te ir zaudējuši cerības materiāli nodrošināt savas ģimenes.    
    Nesen iznāca redzēt kādu Austrijas laikrakstu, kurā pirmajā lapā bija publicēts liels raksts par to, kā Latvija izgājusi no krīzes un ka no tā var mācīties citas valstis. Nezinu, vai to var saukt par veiksmes stāstu, ja cilvēki nespēj izskolot bērnus un nespēj mūsu valstī atrast darbu,” spriež S. Pilskalne.
    Akcijā piedalījās arī Juris Kārkliņš, kurš savulaik pats pirmais pagastā izveidoja zemnieku saimniecību. Viņš atzina, ka uz akciju nevarējis nebraukt. Zemnieks ir piedalījies barikāžu aizstāvēšanā un uzskata, ka par savām tiesībām ir noteikti jācīnās, lai visas iepriekšējās pārvarētās grūtības nebūtu veltīgas.
Kārķēniešiem drīz vien piebiedrojās akcijas dalībnieki no citām vietām. Kāds puisis spēlēja ģitāru, bet meitene, kas bija kopā ar viņu, - akordeonu. Robežas otrā pusē parādījās protestētāji un žurnālisti no Igaunijas, un drīz vien kopā plīvoja abu valstu karogi.
Mūspuses lauksaimnieki atradās pie vairākiem ugunskuriem ceļa posmā no Tūjas līdz Salacgrīvai. Pie Tūjas uz akciju bija atbraucis arī Valkas novada domes priekšsēdētājs Kārlis Albergs. “Zemnieku prasības noteikti ir jāatbalsta, jo tieši viņi ir tie, kas mūsu zemi nodrošina ar maizi. Mani priecē, ka akcijā piedalās arī daudzi jaunieši. Tas nozīmē, ka jaunajiem nav vienaldzīgs mūsu zemes liktenis,” saka K. Albergs.
Zemnieki no Valkas un apkārtējiem novadiem minētajā posmā bija redzami pie vairākiem ugunskuriem. Jautājums tikai, vai par  lauksaimnieku prasību apmierināšanu izšķirsies nozares vadošās amatpersonas Briselē? Ugunskuri tur pamanīti ir.