Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Dzīvnieku pasaulē

Aivars Zilbers

2013. gada 7. februāris 00:00

3
Dzīvnieku pasaulē
Šajās dienās Valkas pagasta saieta nams “Lugažu muiža” izskatās tikpat kā mākslas muzejs. Vienīgi gleznas tajā aizstāj fotogrāfijas, kas izliktas gan kāpņutelpā gan gaiteņos.

Tagad no sienām uz ienācēju raugās dažādi dzīvnieki, sākot no sīka kukainīša un beidzot ar ragainu vērsi. Tā sevi ir pieteikusi nesen atklātā fotoizstāde “Mēs esam līdzās”.
Izstādi ir veidojuši 14 fotogrāfi no dažādām Latvijas malām ar mērķi parādīt iespējami plašāk dzīvnieku pasauli, kas atrodas mums līdzās. Viens no izstādes dalībniekiem, Valkas fotoentuziasts Dainis Jansons stāsta, ka sākumā bijusi doma izstādi veltīt Čūskas gadam, taču izrādījies, ka čūsku fotoattēlos nemaz tik daudz nav, tādēļ nolemts izstādes darbos fiksēt iespējami vairāk mirkļu no visas dzīvnieku pasaules. “Izstādes organizatore ir Marika Eglīte no Vaidavas. Viņai pirmajai radās ideja izveidot šādu izstādi. Mūs visus var saukt par fotodraugiem, kuriem kopā patīk ceļot pa Latviju un dažādās vietās sarīkot fotosesiju. Piemēram, sarunājam un aizbraucam uz Alūksni, kur pabildējam izvēlētus objektus dabā. Pēc tam pārnakšņojam kādā viesu namā, pārrunājam iegūtās bildes un no rīta dodamies mājās. Tādus braucienus organizējam apmēram reizi divos mēnešos. Esam bijuši Rūjienā, Salacgrīvā, Limbažos, pie Rāznas ezera, Naukšēnos, Palsmanē un citur. Šādos izbraucienos top arī izstādes. Vienu no tām  ar dzīvnieku attēliem piedāvājām izveidot Lugažu muižā, un saieta nama vadītāja Kristīne Ganiņa mums to atļāva,” stāsta D. Jansons.
Saieta namā “Ziemeļlatvija” novēroja, ka gandrīz ikviens no iedzīvotājiem, kuram ir kādas darīšanas pagasta pārvaldē, neaiziet neapskatījis izstādi. Viens no tās apmeklētājiem Dainis Zeps atzīst, ka kultūras dzīves organizētāji pagastā ir nosaucami tikai vienā vārdā – malači. “Cik redzu, saieta nama sievas ik nedēļu te kaut ko rīko un gādā, lai cilvēkiem būtu ko redzēt. Ja man būtu teikšana, es viņām palielinātu algas. Tagad ciematā tiešām ir vieta, kur var ieiet un ieraudzīt kaut ko interesantu,” saka D. Zeps. Pēc apmeklētāju domām, fotogrāfijas vērts apskatīt arī skolu audzēkņiem, jo tās ne tikai atklāj mums līdzās esošo dzīvnieku dzīvi, bet arī māca sargāt dabu.
Fotoizstāde saieta namā būs līdz 2. martam.