Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Apstiprina pašvaldības budžetu Smiltenes novadam

Sandra Pētersone

2013. gada 7. februāris 00:00

10
Apstiprina pašvaldības budžetu Smiltenes novadam
Smiltenes novada deputāti ir apstiprinājuši Smiltenes novada domes pamatbudžetu 2013. gadam. Tajā ir ieplānots finansējums visiem darbiem un projektiem, ko pašvaldība šogad  īstenos novadā, kā arī  paredzēta nauda pašvaldības iestāžu uzturēšanai.

Saistošie noteikumi “Par Smiltenes novada pašvaldības pamatbudžetu  2013. gadam” nosaka, kā pašvaldībai gada laikā strādāt - kā plānot ieņēmumu un izdevumu plūsmu visu 178 Smiltenes novada pašvaldības struktūrvienību vajadzībām, informē Finanšu nodaļas vadītāja Līvija Trapane.

Ieņēmumi un izdevumi
Pašvaldības budžets balstās uz Smiltenes novada domes Finanšu nodaļas detalizēti izstrādātajiem kritērijiem visās pašvaldības pārziņā esošajās jomās, kā arī uz Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, iepriekš pieņemtiem domes lēmumiem un spēkā esošajiem noslēgtajiem līgumiem.
Smiltenes novada pašvaldības pamatbudžeta pieejamie finanšu resursi 2013. gadā plānoti 9935155 latu apmērā, ieskaitot naudas līdzekļu atlikumu uz gada sākumu, kas ir 1411694 lati, un aizņēmumu no Valsts kases 302776 latu apmērā pašvaldības ceļu rekonstrukcijai un Smiltenes kultūras nama rekonstrukcijas pabeigšanai. Atlikumā ietilpst par vairākiem projektiem saņemtie, bet neizlietotie valsts budžeta transferti (valsts budžeta  likumā īpaši iezīmētu budžeta līdzekļu pārskaitījums). Lielāko daļu plānoto ieņēmumu (49 procentus) pamatbudžetā sastāda nodokļu maksājumi:  iedzīvotāju ienākuma nodoklis (3 656 754 lati),  nekustamā īpašuma nodoklis par zemi (243086 lati) un  citi nekustamā īpašuma nodokļi.
Savukārt izdevumi Smiltenes novada pašvaldības pamatbudžetā šogad ieplānoti 9 371 076 latu apmērā. Tie ir par gandrīz 1,1 miljonu latu  mazāki, nekā 2012. gadā. Tas tāpēc, ka  novadā  aizvadītajā gadā tika īstenoti  arī finanšu ieguldījuma ziņā nozīmīgi projekti: par ielu un kultūras nama rekonstrukciju Smiltenē, pašvaldības ceļu pārbūvi  novada pagastos,  vairāku izglītības iestāžu renovāciju un citi.

Kur izdos naudu izglītībā?
Lielākie izdevumi Smiltenes novada domes pamatbudžetā arī šogad  ir plānoti izglītībai - 45 procenti jeb  4239305 lati no kopējiem izdevumiem.
Šī nauda paredzēta pirmsskolas, vispārējās un interešu izglītības ie­stāžu izdevumiem, pedagogu atlīdzībai, līdzfinansējumam biedrībām izglītības projektu īstenošanai un deviņiem pašvaldības projektiem.
Pirmsskolas izglītībā paredzēts finansējums, lai pieliktu punktu projektam par energoefektivitātes paaugstināšanu Palsmanes pagasta pirmsskolas izglītības iestādē - pabeigtu āra darbus un apkārtnes sakopšanu; lai rekonstruētu Smiltenes bērnudārzu “Pīlādzītis” Rīgas ielā 8a  (sakārtotu ventilācijas sistēmas), šim mērķim ieplānojot gana lielu summu - 22 499 latus, un lai renovētu Smiltenes Trīs pakalnu sākumskolas pirmsskolas izglītībai paredzētās telpas.
Vispārējā izglītībā pašvaldības budžetā ieplānots finansējums projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana pašvaldības ēkās, otrā kārta” pabeigšanai Grundzāles pamatskolā - āra darbiem un apkārtnes sakopšanai. Liela summa (48 333 lati) plānota projektam “Atbalsts ugunsdrošības pasākumiem pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs”. Palsmanes pamatskolas pagalma lab­iekārtošanai paredzēti 5996 lati, bet Grundzāles pamatskolas sporta laukuma rekonstrukcijai - 4650 latu. Šogad izglītībā Smiltenes novadā tiks īstenoti arī citi, mazāki projekti.
Izglītībā šogad visām novada skolām ir palielināts finansējums mācību līdzekļu un materiālu, kā arī  mācību grāmatu un inventāra iegādei, uzsver  L. Trapane.

Kultūra un sports
Smiltenes novada domes pamatbudžetā 2013. gadam atpūtai, kultūrai un reliģijai (kultūras namu, kultūras pārvaldes, novada bibliotēku, sporta pārvaldes, kultūras un sporta pasākumu izdevumiem) plānoti 15  procenti jeb 1 404 798 lati no kopējiem izdevumiem,  tai skaitā sešu projektu finansēšanai.
Projektā “Pārrobežu atlētika” ir ieplānots finansējums sporta un atpūtas kompleksa “Teperis” stadiona tehniskā projekta izstrādei un darbu uzsākšanai stadiona skrejceļu seguma atjaunošanai. Nauda pamatbudžetā ieplānota arī: Smiltenes novada muzeja tehniskās dokumentācijas sagatavošanai, Smiltenes kultūras nama rekonstrukcijas pa­beigšanai, tautas tērpu iegādei Blomes pagasta jauniešu deju kolektīvam un Bilskas pagasta Birzuļu tautas nama jauniešu deju kolektīvam; brīvdabas estrādes izbūves pabeigšanai un apkārtnes labiekārtošanai Grundzālē.
Liela summa - 88 tūkstoši latu - šogad  paredzēta publisko interneta pieeejas punktu attīstībai Smiltenes novadā.
Ielas, ceļi un parki
13 procenti jeb 1169398 lati no kopējiem Smiltenes novada domes pamatbudžeta izdevumiem  šogad paredzēti ekonomiskajai darbībai, tai skaitā nozīmīgiem infrastruktūras projektiem.
Smiltenes pilsētas ielu kompleksās rekonstrukcijas  trešajai kārtai ir plānots izdot 353809 latus, Smiltenes novada pašvaldības ceļu rekonstrukcijas turpināšanai - 381 149 latus, Valkas ielas rekonstrukcijai Smiltenē -  191 502 latus, kas attiecībā uz Valkas ielu ir tikai sākotnējais finansējums.
Nauda  paredzēta arī divu Smiltenes ielu rekonstrukcijas tehnisko projektu  izstrādei. Tas attiecas uz Dakteru ielu un Raiņa ielas posmu no pilsētas robežas līdz Ābeļu ielai. Tehnisko projektu izstrādās arī Launkalnes pagasta Silvas ciemata gājēju un veloceliņa rekonstrukcijai.
Šajā budžeta pozīcijā liels finansējums (78 722 lati) paredzēts algotajiem pagaidu sabiedriskajiem darbiem.
Pašvaldības teritoriju apsaimniekošanai un vides aizsardzībai Smiltenes novada domes pamatbudžetā šogad ieplānoti 10 procenti jeb  974490  lati no kopējiem izdevumiem.
Finansējums paredzēts teritoriju attīstībai, ūdensapgādei, ielu apgaismošanai, atkritumu un notekūdeņu apsaimniekošanai un bijušo atkritumu izgāztuvju rekultivācijai Smiltenē, Drandu ielā (59 345 lati), un Palsmanes pagasta “Kangarkalnos” (37 139 lati).
15 tūkstoši latu paredzēti Smiltenes Vecā parka rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādei.

Sociālā palīdzība
Arī sociālajai  aizsardzībai Smiltenes novada dome ieplānojusi nedaudz vairāk naudas nekā 2012. gadā. Piemēram, no šā gada  novadā maksās vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu.
Pavisam sociālajai aizsardzībai paredzēti pieci procenti jeb  474 355 lati. Šie līdzekļi plānoti pašvaldības sociālajiem pabalstiem, sociālajam dienestam, bāriņtiesai, pabalstiem un atlīdzībai aizbildņiem un audžuģimenēm, izmitināšanai pansionātos, mājas aprūpei. Dotācijām biedrībām un nodibinājumiem sociālajā jomā šogad plānots izdot  10 328 latus. Smiltenes novada domes finansējumu un atbalstu saņem Latvijas Nedzirdīgo savienība, Smiltenes reģionālā biedrība, biedrība “Atbalsts cilvēkiem ar īpašām vajadzībām”, Latvijas Sarkanā Krusta Valkas komiteja, biedrība “Emmaus Smiltene”  un citas.
Pieci tūkstoši latu ieplānoti pašvaldības projektam “Sociālo pakalpojumu paplašināšana un atbalsta grupu telpu iekārtošana”. Telpas atradīsies Smiltenes pagasta Kalnamuižā, pagasta pārvaldes ēkā.
Veselībai (feldšerpunktiem) pamatbudžetā ieplānoti 35 985 lati; sabiedriskajai kārtībai un drošībai - 104 449 lati.

Algas lielākas nebūs
10 procenti jeb 968 296 lati no kopējiem izdevumiem paredzēti vispārējiem valdības dienestiem: Smiltenes novada domes un pagastu pārvalžu izdevumiem, pašvaldības vēlēšanu nodrošināšanai, procentu izdevumiem par aizņēmumiem no Valsts kases, kas nepieciešami, lai nodrošinātu pašvaldības īstenojamomo projektu līdzfinansējumu un projektu finansēšanu. 
    Šajā budžeta pozīcijā nav plānots finansējums algu palielinājumam pašvaldības darbiniekiem, informē L. Trapane.
Ir apstiprināts arī Smiltenes novada domes speciālais budžets 2013. gadam. Plānotie ieņēmumi tajā ir  152 968 lati, tai skaitā  -   mērķdotācijas pašvaldību autoceļu uzturēšanai (131 468 lati) un dabas resursu nodoklis (21 500 lati). Budžeta līdzekļu atlikums gada sākumā bija 98 493 lati.
Plānotie speciālā budžeta izdevumi šogad ir 185 517 lati, kas paredzēti pašvaldības teritoriju apsaimniekošanai, pašvaldības ceļu uzturēšanai un vides aizsardzībai