Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Naudas vairāk nekļūs

Aldis Dubļāns

2013. gada 8. februāris 00:00

57
Naudas vairāk nekļūs
Panākta vienošanās, ka kopš pirmdienas ātros kredītus nevarēs saņemt jaunieši vecumā līdz 20 gadiem. Vismaz viens solis taisnīguma virzienā. Kādi ieņēmumi var būt vidusskolēnam? Vai vidusskolēns strādā algotu darbu? Līdz šim naudas aizdevējiem tas bija vienaldzīgi, uzsverot, ka 18 gadus veci jaunieši ir pilngadīgi un juridiski atbildīgi par savu rīcību. Augļotāji nedomā par to, ka šādā vecumā vieglprātība un pārlieku liels optimisms par naudas atdošanas iespējām ir vispārzināma patiesība. Tiesa, man var iebilst, ka daļa jauniešu var strādāt algotu darbu, taču nedomāju, ka tādu ir daudz.
    Valsts noteiktajiem ātro kredītu izsniegšanas noteikumiem vajadzētu būt stingrākiem, jāievieš lielāki ierobežojumi. Ja to nepieļauj šodienas likumi, tad tie ir nekavējoties jāmaina.
     Nevajadzētu aizdot nevienam, kam nav regulāru legālu ieņēmumu. Vai tas ir normāli, ka aizdevuma gada procentu summa sasniedz tūkstoti? Ir dzirdēti daudzi patiesi bēdu stāsti par sapostītajiem cilvēku likteņiem. Ne vienmēr piepildās naudas ņēmēju prognozes, un, lai norēķinātos laikā, nākas ņemt citu aizdevumu citā kantorī. Zināms ne viens vien gadījums, kad zināšanu trūkuma dēļ jaunietis iekrīt šo amorālo finansistu negodīgās reklāmas tīklos un pēc tam ir spiests pamest ģimeni un pat valsti.
    Man saprātīgāka šķiet aizņemšanās savā bankā, kur būs atmaksas grafiks, kā arī iespēja vienoties par mēneša iemaksām atkarībā no finansiālā stāvokļa. Jā, tur pirmais aizdevums nebūs par velti, taču drošība, neapšaubāmi, lielāka.