Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Bērniem – ziemas prieki

Santa Sinka

2013. gada 8. februāris 00:00

53
Bērniem – ziemas prieki

Ekoskola – Smiltenes Trīs pakalnu sākumskola savā ikdienas darbā ir apliecinājusi, ka vienlaikus ar izglītības programmas apgūšanu spēj dzīvot zaļi un veselīgi. Viens no šīs ziemas lielākajiem priekiem bērniem ir iespēja slēpot sporta stundās.


“Man ļoti patīk slēpot! Varu izbaudīt ziemas priekus sniegā. Mājās neslēpoju, jo slēpes man ir laukos pie vectētiņa. Kad aizbraucu ciemos, abi kopā slēpojam. Novērtēju, ka skolā mums dod slēpes. Arī citiem bērniem tas patīk,” stāsta 3.a klases skolnieks Kārlis Sīmanis.

Galvenais uzdevums
Ekoskolas koordinatore Vija Sokolova stāsta, ka veiksmīgi izdodas izpildīt šā mācību gada galveno uzdevumu – veicināt veselīgu dzīvesveidu skolēnu un arī pedagogu vidū.
“Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir aktīvas sporta nodarbības ārā. Izmantojam katru brīdi, kad ir labvēlīgi laikapstākļi slēpošanai. Skolā slēpojam jau trešo gadu. Tepat esam izveidojuši nelielu trasīti. Visi 1. līdz 6. klašu skolēni sporta stundās labprāt slēpo. Esam sākuši ņemt laika kontroli, lai pilnveidotu iemaņas,” stāsta V. Sokolova, kuras skolēni tieši tobrīd slēpo.

Bērni spēj novērtēt
Ekoskolas koordinatore šogad novērojusi, ka bērni ne tikai labprāt slēpo pie skolas, bet arī tuvējā mežā, kurā labi apkārtnes cilvēki ir parūpējušies par sliedēm. “Stundas laikā mēs varam iekļauties, vienīgi reizēm sanāk nedaudz nokavēt,” piebilst V. Sokolova.
Visvairāk slēpošanas prieku izrāda tie bērni, kuriem pašiem mājās nav šādu iespēju. “Skolā viņi izmanto mūsu sponsoru sarūpētās slēpes, slēpju zābakus un nūjas. Par to vēlreiz jāsaka sirsnīgs paldies mūsu labvēļiem,” teic V. Sokolova.
Kolēģes teiktajam piekrīt arī sporta skolotāja Evita Rudzīte. Viņa papildina: “Skolēniem vispār labāk patīk sporta stundas ārā nekā iekšā. Telpās citi prasa, kad stunda beigsies, bet ārā kad pasaku, laiks beigt, bērni sauc, ka grib vēl. Viņi vaicā, vai arī nākamreiz slēposim.”
Īpaši saviļņojoši ir jaunākajās klasēs, kad bērns skolā uz slēpēm ir uzkāpis pirmo reizi un katrā nākamajā stundā spēj un grib izdarīt aizvien labāk.

Gatavojas sacensībām
Pirmo reizi Smiltenes novadā tiek rīkotas slēpošanas sacensības 4. līdz 11. klašu skolēniem, kas jau 12. februārī notiks Launkalnes pagastā pie “Jautrā oda”. Smiltenes Trīs pakalnu sākumskolas 6.a klases skolnieks Kristers Ķikāns sporta stundas uzskata par labu treniņu, gatavojoties sacensībām. “Man patīk slēpot, jo tas ir forši. Slēpoju arī ārpus skolas, jo tehnikumā var izīrēt slēpes,” saka zēns. V. Sokolova priecājas par Kristera apņēmību un teic, ka sacensībās uz slēpēm kāps arī vēl citi skolēni. Taču šis nav vienīgais veids, kā dzīvot veselīgi. Audzinātājas arī stundās runā par šo dzīvesveidu. Klašu kolektīvi ir izveidojuši plakātus ar, viņuprāt, veselīgām brokastīm. Ekoskolas koordinatore atgādina, ka brokastis ir ļoti nozīmīga maltīte, tās noteikti jāēd, lai būtu spēks turpmākai dienai un mācībām. “Neaizmirstiet arī šajā gripas laikā maksimāli daudz uzturēties svaigā gaisā, tādējādi norūdot sevi!” iesaka V. Sokolova.