Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Grib ģērbties oriģināli un tērpus darināt pašas

Sandra Pētersone

2013. gada 12. februāris 00:00

99
Grib ģērbties oriģināli un tērpus darināt pašas

Pateicoties Smiltenes ģimnāzijas vecāku biedrības aktivitātēm, ikviens interesents Smiltenē var apmeklēt šūšanas nodarbības, un par to viņam nav jāmaksā.


Nodarbībās  profesionāla modiste, šūšanas salona “Iveta” īpašniece Iveta Purmale brīvprātīgi un bez atlīdzības konsultē, kā izmantot žurnāla piegrieztnes  un pārvērst tās tērpā, kā atjaunot apnikušu apģērba gabalu un arī apmāca darboties ar vairāku veidu šujmašīnām.

Izkopj savu stilu
Pašiem līdzi jāņem tikai audums un diegi. Šūšanas darbnīca ir viena no aktivitātēm mūžizglītības projektā “Dzīves prasmju akadēmija”, ko īsteno Smiltenes ģimnāzijas vecāku biedrība ar mērķi dot iespēju kopā mācīties skolēniem un viņu vecākiem un tādējādi veidot paaudžu saikni.
 Projektā paredzētas nodarbības arī kokapstrādē un metālapstrādē, ko vada Smiltenes ģimnāzijas skolotājs Andis Dreimanis, un apmācības jauniešiem ēdiena gatavošanā, kur vadītāja būs Inese Brakmane (SIA “Vibo”).
Projekts “Dzīves prasmju akadēmija” ir atbalstīts Latvijas Kopienu iniciatīvu fondā programmā “Kopā ar ģimeni uz skolu” un saņēmis 1800 latus lielu līdzfinansējumu, informē Smiltenes ģimnāzijas vecāku biedrības valdes locekle Inga Savicka. 200 latus projektā ieguldījusi ģimnāzija. Finansējums izlietots trīs šujmašīnu un kokapstrādes inventāra iegādei.
Nodarbības šūšanā notiek ik otrdienu pulksten 18 Smiltenes ģimnāzijas mājturības kabinetā.  Aizvadītajā nedēļā “Ziemeļlatvija” šujam svārkus tur sastapa arī Smiltenes ģimnāzijas 11. skolnieces Everitu Kondratjevu un Lindu Elīnu Austrumu. Pagaidām viņas ir jaunākās nodarbību apmeklētājas. Šūt mācās  vai savas prasmes atsvaidzina arī dažāda vecuma sievietes.
“Protams, tagad viss ir nopērkams veikalā. Taču, ja cilvēks māk šūt, viņš pats sev kaut ko uztaisa, un tas ir tikai vienā eksemplārā un līdz ar to - daudz īpašāk,” iespēju mācīties no profesionāļa atzinīgi vērtē Linda Elīna Austruma.Viņai jau agrāk šūt iemācījusi mamma, bet nodarbībās jauniete uzzina jaunas  nianses, kā darīt pareizāk.
Arī E. Kondratjeva grib iemācīties šūt. “Man galvā ir visādas idejas, kā es varētu savus apģērbus padarīt daudz interesantākus, nekā veikalā nopērkamie. Ne vienmēr veikalā varu nopirkt, ko vēlos,” saka Everita. Viņa arī apsver iespēju pēc nodarbību noslēguma iegādāties savu šujmašīnu, lai varētu šūt mājās.

Nākamais projekts - dušas
Projekts “Dzīves prasmju akadēmija” noslēgsies šogad pavasarī. 
Tikko noslēdzies vēl  kāds cits Smiltenes ģimnāzijas vecāku biedrības projekts, ko akceptējis Lauku atbalsta dienests. Smiltenes ģimnāzijas dienesta viesnīcā ir renovētas dušu  telpas. Darbus paveica Smiltenes firma “Ase”. “Agrāk dušu telpā nebija ventilācijas. Ļoti slikti tecēja ūdens. Tagad ir gan jaunas dušas, gan arī  paveikts telpu remonts,” stāsta I. Savcika.
Projekta  izmaksas ir 3500 lati, ko pilnībā finansēja Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai. Smiltenes ģimnāzijas vecāku biedrībai kā sabiedriskā labuma statusa organizācijai šajā gadījumā līdzfinansējums nebija vajadzīgs.
VIEDOKLIS
Modiste Iveta Purmale:
- Ir cilvēki, kuri bez maksas dzied korī vai dejo deju kolektīvā. Es bez atlīdzības konsultēju, kā darboties ar šujmašīnu, sniedzu padomu šūšanā un sava neliela biznesa veidošanā. Šūšana  patīk kopš bērnības un tagad ir mans sirdsdarbs, ko daru arī nesavtīgi. Jau 10 gadus darbojos Latvijas Lauku sieviešu apvienībā, izzinot problēmas laukos. Mans mērķis bija mācīt šūt lauku sievietes, lai viņas varētu uzsākt savu mazo biznesu un nopelnīt. Diemžēl projekts neīstenojās, taču tagad esmu laimīga par Smiltenes ģimnāzijas vecāku biedrības piedāvājumu konsultēt cilvēkus šūšanas nodarbības. Ir prieks, ka cilvēki uz tām nāk ar mirdzumu acīs.