Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jaunus ceļus meklējot

Aldis Dubļāns

2013. gada 12. februāris 00:00

3
Jaunus ceļus meklējot

Valgas arodskolā notika Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolu seminārs “Trīs līmeņu mākslas izglītība Igaunijā”. Tajā piedalījās pusotrs simts pedagogu no Latvijas un Tartu mākslas izglītības iestādēm.


Semināra galvenais ieguvums ir plašāka durvju atvēršana turpmākai sadarbībai. Neliela sadarbība ir notikusi arī līdz šim, taču redzot, cik aktīvi Latvijas mākslas skolu vadītāji apmainās ar vizītkartēm, rodas cerība, ka sadarbība turpināsies vērienīgāk, jo uzdrīkstēšanās ir notikusi.

Neļauj ieslīgt rutīnā
Valkas mākslas skolas direktorei Marutai Stabulniecei visi uzgavilēja, kad viņa savā uzrunā sveica “radošās industrijas” saimi, tas ir, mākslas skolu vadītājus un pedagogus. Valkas mākslas skolā strādā četri mākslinieki, kas izglītību ieguvuši Tartu. Viņa atzīst, ka darbs kopā ar igauņu kolēģiem neļauj ieslīgt rutīnā, bet ļauj ar vērīgāku aci ieskatīties notikumos un tos salīdzināt. Tas skolā veido veselīgu konkurenci.

Darbā ar visu sirdi
Skolas direktorei visvairāk simpatizē milzu atbildības sajūta un attieksme, ar kādu prezentācijā seminārā piedalījās visas trīs Igaunijas mācību iestādes. “Visas skolas mums sniedza ļoti vērtīgu informāciju un savu redzējumu par mākslas izglītības attīstību. Tas patiesi bija pārdomāti un dziļi, iedziļinoties arī politiskajos un ekonomiskajos aspektos. Šajās prezentācijās līdzās skaitļiem, faktiem un tendencēm juta arī ziņotāju sirdis un jūtas. Mani uzrunāja un aizkustināja, cik ļoti šiem cilvēkiem interesē kultūrizglītība Igaunijā,” pauž M. Stabulniece. Viņa nešaubās, ka arī Latvijas mākslas skolu pedagogi un direktori savam darbam atdod visu sirdi. Vakar viņai zvanīja daudzi mākslas skolu direktori un pateicās par lielisko semināru un apliecināja, ka ir ļoti gandarīti, jo izdevies aizskart to stīgu, kas saistīta ar mākslas izglītības nākotni Latvijā.
Šo skolu uzdevums nav radīt zvaigznes, bet izaudzināt radošus, inteliģentus cilvēkus sabiedrībai, kuri palīdzēs valsts attīstībai.
Igauņu panākumus mākslas izglītībā parāda izstāde Valkas mākslas skolā, uz kuru aicināts ikviens interesents.
Vairāk foto - www.ziemellatvija.lv.
VIEDOKĻI
Aivars Leitis, Valmieras mākslas vidusskolas direktora pienākumu izpildītājs:
- Šis seminārs bija vērtīgs ar to, ka guvu plašāku priekšstatu, kā mākslas izglītība organizēta Igaunijā. Viņiem daudzas lietas notiek loģiskāk. Igauņiem valstī ir tādas pašas demogrāfiskās problēmas kā mums, taču viņi savu nelaimi prot skaistāk pasniegt. Tartu Mākslas augstskolas rektora uzstāšanās bija pārliecinoša. Man ļoti pozitīvs iespaids radās arī par Valgas jauno arodskolu.

Anita Vēliņa, Alūksnes mākslas skolas direktora vietniece mācību darbā:
- Man patīk te sajustā igauņu dvesma. Viņi mums ir solīti priekšā, un varam mācīties. Droši vien, ka igauņi ir drosmīgāki un veiklāki. Man šķiet, ka viņi ir mūsdienīgāki un labāk izmanto mūsdienu tehnoloģijas. Iespējams, ka mēs, latvieši, sevi par daudz kritizējām un esam sīkumaini. Mums pietrūkst igauņu lietišķuma mākslas izglītībā. Visu laiku cenšamies kaut ko pierādīt, taisnoties. Varbūt mums iekšā ir lielākas skumjas un netiekam vaļā no kalpa gara. Igauņi par sevi ir pārliecinātāki un lieki nemokās.

Vallo Nūsts, Tartu Mākslas augstskolas rektors:
- Es nezinu, vai semināra dalībniekiem patika mūsu pedagogu ziņojumi, taču jūtu, ka kopumā šis bija ļoti labs pasākums. Dzīvojam blakus, taču viens par otru daudz nezinām. Esam priecīgi, ka Valkā varējām iekārtot savu studentu un skolēnu darbu izstādi visos trijos izglītības līmeņos, sākot no bērnu līdz augsta mākslas līmeņa darbiem. Ceram, ka sadarbosimies arī turpmāk.