Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vilku mežos kļuvis vairāk

Aivars Zilbers

2013. gada 14. februāris 00:00

12
Vilku mežos kļuvis vairāk

Pēdējos gados bijušā Valkas rajona mežos ir savairojušies vilki, tādēļ šajā medību sezonā vairāki mūspuses mednieku kolektīvi apvienojās kopīgām šo plēsoņu medībām.


Veiksmīgas tās bijušas Valkas medību klubam “Salainis” un biedrībai “Iekari”. Biedrības “Iekari” mednieks Oļģerts Pedraudzis stāsta, ka īpaši daudz vilku  ir kluba “Salainis” medību teritorijā – Zvārtavas pagasta mežos pie Salaiņa ezera.

Izzūd citi meža dzīvnieki
Par to liecina arī nomedīto plēsoņu skaits. “Pēdējā laikā tajā pusē pelēču kļuva aizvien vairāk. Bija gadījumi, kad vilki saplosīja pat mājdzīvniekus. Mana pārstāvētā kolektīva “Iekari” medību teritorija atrodas līdzās – Bilskas pagasta Lobērģu pusē. Pērn oktobra beigās pēc pirmā sniega kluba “Salainis” vadītājs Juris Induss ar sava kolektīva biedriem pieaicināja palīgā mūsu biedrības, kā arī Vijciema medniekus un šo kolektīvu biedrus no Rīgas un kopīgiem spēkiem ielencām 10 vilkus, no kuriem piecus izdevās nomedīt. Veiksme uzsmaidīja medniekiem Jānim Ērmanim, Jānim Miezītim, J. Indusam, Robertam Miezītim un Mārim Zobenam. Šīs medības vajadzēja sarīkot, jo vilkiem par upuri jau bija kļuvusi liela daļa pārējo dzīvnieku. Tās puses mežos vairs nevarēja manīt ne stirnas, bet medību dienā atradām divus nokostus aļņus,” stāsta O. Pedraudzis.
Bara palielināšanos nepieļaus
Viņš piebilst, ka vēlāk vilki sāka pārvietoties uz kolektīva “Iekari” teritoriju, jo pie Salaiņa ezera tiem aptrūkās medījuma. “9. februārī mūsu kolektīva vadītājs Roberts Miezītis uzaicināja visus līdzās esošo teritoriju medniekus uz kopīgām vilku medībām “Iekaru” platībās. Pie mums ieradās jau pieminētā kluba “Salainis”, kā arī Vijciema, Birzuļu, Blomes un Launkalnes mednieki. Kopskaitā bijām apmēram 60 cilvēku. Masta platībā neveicām plēsoņu aplenkšanu, bet dzinēji gāja tai cauri, var pat teikt – mazliet uz “urrā”. Beigās viens vilks pagadījās pa šāvienam mūsu kolektīva biedram Mārim Ērmanim un viņš pelēci nomedīja,” saka O. Pedraudzis. Viņš ir pārliecināts, ka vilku medības vajadzēs turpināt, jo tagad ne tikai Zvārtavas pusē, bet arī citu medību kolektīvu teritorijās savvaļas dzīvnieku skaits sāk samazināties. “Lielās mežacūkas un kuiļus varam ieraudzīt, bet sivēnu nav. Tātad skaidrs, ka tos apēduši vilki. Tiklīdz atkal pamanīsim vilku pēdas, tā pulcēsim medniekus kopā. Domājam atstāt vienu vai divus vilkus kā meža sanitārus uz divu kolektīvu teritorijām, bet ne desmit vai vairāk. Ja ir tik liels bars, bet ko ēst mežā nav, tad vilki tādā pulkā kļūst bīstami mājlopiem,” apliecina O. Pedraudzis.
Mednieks uzskata, ka šīs sezonas vilku medības var uzskatīt par veiksmīgām un, ja turpmākajās dienās nomedīt atļauto plēsoņu limits vēl nebūs izpildīts, tad kādā no nākamajām brīvdienām medības  turpināsies.