Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vēlas sadzirdēt bērnu domas

Santa Sinka

2013. gada 14. februāris 00:00

14
Vēlas sadzirdēt bērnu domas

Mūsdienās daudzi apmeklētāji uz bibliotēkām dodas ne tikai pēc grāmatām, bet arī, lai izmantotu iespēju piekļūt pie interneta. Tā iespējas ir bezgalīgas, vienā mirklī tas ir drošs, bet otrā – sāk kļūt nedrošs. Tieši šī iemesla dēļ Smiltenes novada bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļa iesaistījusies drošāka interneta dienas sociālajā kampaņā “Cieni sevi un citus internetā”.


Smiltenes novada bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāre Ilze Nātre stāsta, ka šogad drošākā interneta diena tika atzīmēta 5. februārī. Toties līdz pat mēneša beigām Bērnu literatūras nodaļā izsludināts domrakstu konkurss “Cieni sevi un citus internetā”.
“Esam uzrunājušas Smiltenes Centra vidusskolu un Trīs pakalnu sākumskolu piedalīties konkursā, taču ceram, ka sagaidīsim pārdomas arī no citiem skolēniem un mūsu bibliotēkas apmeklētājiem. Mums tas ir ļoti svarīgi, jo gribam sajust, ko patiesībā domā paši bērni, vai viņi jūtas droši vai arī piedzīvojuši ko aizskarošu,” saka I. Nātre.
Uzvedas arī agresīvi
Bibliotekāre atzīst, ka nav nemaz jārunā par internetu, problēmas meklējamas ātrāk. Nodaļā atrodas četri datori, pie kuriem katrs bērns drīkst uzturēties trīsdesmit minūtes, lai pēc noteiktā laika klāt varētu piekļūt nākamais interesents.
Savā ikdienas darbā I. Nātre novērojusi, ka nereti apmeklētājiem trūkst kultūras, dažkārt pat vērojamas cīņas par vietu krēslā pie datora. “Par šīm abām tēmām jārunā, jo ir bērni, kuriem trūkst uzvedības kultūras. Mēs regulāri stāstām, kā ir jāuzvedas, taču viņi nereaģē. Piemēram, skatās lapās, ko internetā atvēruši citi lietotāji. Diemžēl mums bija gadījums, kad vairāki puiši savā starpā nolēma izrēķināties ar vienu citu, lai tikai viņam nebūtu iespēja piekļūt pie datora. Skarbi,” nosaka bibliotekāre.
Viņa uzskata, ka bibliotēkā šī ir cīņa ar sekām. Vairāk par šo tēmu būtu jāpārrunā mājās ar vecākiem, kā arī skolās tam jāvelta lielāka uzmanība.

Domraksti varētu atšķetināt
“Ziemeļlatvija” Bērnu literatūras nodaļā sastapa pusaudzi Dāvidu Markovu. Viņš stāsta, ka gan drošība un cieņa internetā, gan arī uzvedība pie datora ir aktuāla tēma. Par to viņam un skolasbiedriem šomēnes stāstījuši arī pedagogi. “Stāstīja, cik svarīgi ir nedot citiem savas paroles, adreses, kodus. Pats neko sliktu neesmu piedzīvojis internetā, bet mans kaimiņš gan. Viņš nebija izgājis no sava draugiem.lv profila un kāds cits to pamanīja un izmantoja,” stāsta D. Markovs.
Puisis pats internetu izmanto jau septiņus gadus, lielākoties tas tiek darīts mācību nolūkos, kā arī, lai smeltos jaunu informāciju. Dažkārt tiek uzspēlētas spēles, taču atkarība neesot. “Spēju savu dzīvi iedomāties arī bez interneta, jo lasu grāmatas, satiekos ar draugiem, eju pārgājienos,” stāsta puisis.
Bibliotekāre priecājas par pusaudža stāstījumu un gaida pārdomas arī no citiem bērniem, pusaudžiem vai jauniešiem, jo, iespējams, pateicoties viņu atsaucībai, varēs atšķetināt pavedienus, lai, pavadot noteikto laiku pie datora, ikviens justos droši un pasargāti.
Domrakstus bibliotēkā var iesniegt katru darba dienu līdz pulksten 17, kā arī sūtot elektroniski uz bernubib@inbox.lv. Konkursa noslēgumā labāko darbu autorus apbalvos.