Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Putnus baros skolas pagalmā

Sandra Pētersone

2013. gada 14. februāris 00:00

19
Putnus baros skolas pagalmā

Variņu pamatskolas skauti un gaidas šonedēļ dalījās pieredzē, kā mājās baro putnus un kādi putni atlido uz barotavām pēc cilvēku sarūpētās barības.


Tagad skautiem un gaidām ir kopīgs darbs arī pie savas skolas. Vakar tās pagalmā viņi izlika Variņu pamatskolas 5. klases skolnieka Jāņa Ozola un viņa mammas Zojas kopīgi darināto putnu barotavu. Sastādīts arī grafiks, kurš katru dienu rūpēsies, lai barotavā putniem būtu ēdamais. 
Jānis Ozols  uzdāvinājis barotavu skolai, jo viņa aprūpē jau ir viena putnu barotava. To zēns izlicis parkā pie Palsas upes. “Tur eju katru dienu pa ceļam uz skolu. Lieku barotavā putraimus, maizes drupačas, speķi. Esmu redzējis, ka tur ēd dzenis un zīlītes,” stāsta Jānis.
Putnu barotavas ir labs veids, kā jau no mazotnes izprast norises dabā un mācīties atbildību un pienākuma apziņu, jo, sākot barot putnus, tas jādara katru dienu visu ziemu līdz pat pavasarim, uzsver Variņu pamatskolas direktore, gaidu un guntiņu vadītāja Agita Birkenšteina. Nodarbībās bērniem viņa arī skaidroja, kādu barību vēlams putniem dot un kādu nedrīkst, piemēram, nevar putnus barot ar sālītu speķi.
Putniem garšo maize, svaigs speķis, putraimi, graudi, stāsta skolēni Sandis Trūlis, Laila Vagule, Monika Šķērsta un Elīna Butka. Barojot putnus, Variņu skauti un gaidas tos arī vēro un fotografē vai arī attēlo zīmējumos un noskaidro redzēto putnu sugas,
Aptaujātie skauti un gaidas “Ziemeļlatvijai” atzīst, ka apmeklē nodarbības ar prieku, jo tajās uzzina sadzīvē noderīgas lietas. Piemēram, nesen A. Birkenšteina ieteica bērniem mājās kopā ar vecākiem pagatavot priežu jauno čiekuru sīrupu, jo tas labi palīdzot pret klepu.
Vajag vienu kilogramu priežu jauno čiekuru, divus litrus ūdens un divus kilogramus cukura. Notīrītiem čiekuriem uzlej verdošu ūdeni un karsē 10 minūtes. Ieber sietā, lai notek ūdens. Uzvāra ūdeni kopā ar cukuru,  maisa, līdz cukurs izšķīst. Čiekurus uz mazas uguns vāra trīs stundas, pa laikam apmaisot un nosmeļot putas.