Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Klāt Meteņi ar pavasara gaidīšanu

Sandra Pētersone

2013. gada 14. februāris 00:00

82
Klāt Meteņi ar pavasara gaidīšanu

Laikā, kad īsās ziemas dienas jau manāmi stiepjas garumā un līdz Lieldienām palikušas  septiņas nedēļas, latvieši  izsenis svinēja Meteņus. Meteņu tradīcijas aizvadītās nedēļas nogalē atcerējās arī Launkalnē.


Tur notika ziemas sporta spēles latviešu gaumē, jautrā gaisotnē vienlaikus svinot Meteņus - senus latviešu pavasara gaidīšanas svētkus.

Brauc pēc gariem liniem
Iekustinājām ziemu, lai tā ātrāk beidzas un ātrāk atnāk pavasaris, teic Launkalnes pagasta tautas nama un arī vietējās folkloras kopas vadītāja Liene Strazdiņa.
Aicinājumam kopā jautri aizvadīt ziemu atsaucās trīs komandas, no kurām uzvarēja brantēniešu “Picbulkas”. Dalībnieki sacentās jautrības stafetē, kur līda caur tīklu, slēpoja komandā uz viena slēpju pāra, šāva mērķī un lēca ar maisu, kā arī noskaidroja labākos atraktīvākajā nobraucienā no kalna, improvizētā virves vilkšanā un varenākajā priekšnesumā.
L. Strazdiņa atgādina, ka neiztrūkstoša Meteņu tradīcija ir nobrauciens no kalna, lai  izaugtu laba raža un mājās valdītu labklājība. Atbilstoši tautas ticējumiem no kalniņa jālaižas deviņas reizes priekš saules. Jo augstāks kalns un jo tālāk ragaviņas skrien, jo kuplāki un garāki izaugs lini.

Var svinēt visu februāri
Valkas kultūras nama folkloras deju kopas “Sudmaliņas” vadītāja Skaidra Smeltere uzsver, ka Meteņus senāk  ar vērienu svinēja arī Ziemeļ­vid­zemē, jo šajā apvidū mālainajos pakalnos pat ļoti tika audzēti lini.
Meteņus svin februāra sākumā, taču to var darīt visu februāri līdz pat Vastlāvim, kā Meteņus dēvē zvejniekciemos. “Agrāk tas bija laiks pirms pavasara darbiem, kad cilvēki vēl varēja papildu mājas solim atlicināt laiku sev,  izpriecāties, iet rotaļās un dancot. Tika cepti pīrāgi un miežu karašas, vārīts kūķis jeb putraimu putra. Pēdējo reizi vēl gāja ķekatās, kad vīrieši pārģērbās par sievietēm, bet sievietes - par vīriešiem,” stāsta S. Smeltere.
Otrdien Meteņu danču vakars notika Valkas kultūras namā. Uz šo pasākumu ielūdza “Sudmaliņas”, lai iepazīstinātu gan mazus, gan lielus ar  latviešu tautas tradicionālās kultūras vērtību - tautas dančiem.
Mūsdienās cilvēki Meteņu tradīcijas galvenokārt iepazīst no grāmatām un plašsaziņas līdzekļiem, taču S. Smeltere aicina ikvienu kādu no šīm tradīcijām izmēģināt pašiem, piemēram,  iet ciemos, izcept pīrāgus vai, kamēr vēl ziema ir bagāta ar sniegu, arī pieaugušajiem paņemt ragaviņas un kopā ar bērniem sacensties, kuram nobrauciens no kalna sanāks garāks. “Un vajag piedomāt, ka tas notiek tieši Meteņos!” aicina S. Smeltere.