Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Abpusēju jūtu apliecinājuma dienā

Aldis Dubļāns

2013. gada 14. februāris 00:00

87
Abpusēju jūtu apliecinājuma dienā


Tiem, kuriem otras pusītes jau ir, Valentīna diena ir savienības un mīlestības apliecinājuma svētki. Šodien jau ceturto reizi šie svētki ir arī valcēniešiem Montai Sīmanei un Uģim Sviķim.


Svētā Valentīna diena izvērtusies arī par mīlētāju, saderināto, laulāto un draugu apdāvināšanas dienu. Šajā dienā viens otru cenšas iepriecināt ar mīļām dāvaniņām, īpašu gardumiņu vai vakariņām, kādu ballīti, kurā jauki pavadīt laiku un noteikti saņemt kādu ziedu.

Iepazīties nav viegli
“Ir forši būt kopā ar otru pusīti, uzdāvināt viņai kādu puķīti vai kādu citu mīļu nieciņu. Šajā dienā mīļumu var izrādīt vairāk nekā ikdienā,” uzskata Uģis. Monta piebilst, ka Valentīndienā var vairāk padomāt, ko nozīmē mīlestība, un izpaust to draugam.
Pērn Uģis un Monta šos svētkus sagaidīja Rīgā. Monta uzcepa Uģim torti sirds formā un, skatoties romantisku filmu, abi kopā izbaudīja šos mirkļus.
Jautāti, vai Valkā jauniešiem viegli iepazīties, Uģis atbild, ka, ja attiecības noturējušās kopš vidusskolas laika, tad nav nekādu problēmu, jo skolā draudzēties ir viegli. Monta domā, ka Valkā nav daudz vietu, kur iepazīties. Tas ir 309. kabinets un balles vasarā.
Abu jauniešu kopējā aizraušanās ir mūzika. “Patiesībā mums patīk kopīgi slinkot. Neko nedarīt un atpūsties,” smaida Monta. Jaunieši pagaidām nekaļ lielus nākotnes plānus. Vispirms jāsāk kārtīgi strādāt un tad jau redzēs, pie kā kas novedīs. Saplānot ir viegli, bet īstenot ir grūti. Uģis strādā uzņēmumā “EFN Nord”, bet Monta ir mūzikas skolotāja ģimnāzijā un bērnudārzā “Pasaciņa”.
Atbildēt uz mūžseno jautājumu, kas ir mīlestība, abiem nebija viegli. Monta domā, ka šis jēdziens nav ietilpināms kādos rāmjos un katram cilvēkam ir sava definīcija, katrs to saprot citādi. Viņai Uģis ir labākais draugs. Savukārt puisis domā, ka mīlestības virsējais slānis ir rūpēties par Montu ikdienā, uzticība un tā ir iespēja parunāt jebkad par jelkādu jautājumu. To visu veido un vieno daudzi sīkumi.
Sūtījums no cietuma
Tiesa svētajam Valentīnam, kuram, iespējams, par godu šī diena nosaukta, dzīve nebija rozēm kaisīta. Viņam trešajā gadu simtenī nocirta galvu. Domājams, ka no visiem sešiem svētajiem Valentīniem tikai viens nomiris dabiskā nāvē, visi pārējie - mocekļa nāvē. Protams, neviens skaidri nezina, kurš ir “īstais” Valentīns. Varbūt tas bija Umbrijas bīskaps Valentīns no Terinas. Leģenda vēsta, ka viņš esot sadusmojis Romas imperatoru Klaudiju II, jo nav ievērojis kristīgās ticības sludināšanas aizliegumu un drošsirdīgi laulājis jaunos pārus. Pēc laulībām vīri nav gribējuši karot un centušies pēc iespējas ilgāku laiku pavadīt jaunās sievas apskāvienos. Imperators to uzskatīja par valsts pamatu graušanu un bīskapu iemeta cietuma pagrabā. Viņš iemīlējās cietumsarga meitā un sūtīja viņai Valentīna sveicienus. Tā ir viena no svinamā notikuma rašanās versijām.