Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sācies Eiropas Čempionāts orientēšanās sportā ar slēpēm Gaiziņkalnā

Sācies Eiropas Čempionāts orientēšanās sportā ar slēpēm Gaiziņkalnā
Eiropas Čempionāts orientēšanās ar slēpēm, kas no 11. līdz 17. februārim notiks Madonas apkārtnē, ir iesācies ar medaļu sadali jauktajā sprinta stafetē un vidējā distancē. Pirmās sacensību dienas norisinājās Gaiziņkalna apvidū, jauktajā stafetē par uzvarētājiem kļuva Krievijas sportistu pāris Anastasija Kravčenko un Kirils Veselovs, vidējā distancē zelta medaļas izcīnīja Norvēģijas Hans Jirgens Kvāle un Krievijas Jūlija Tarasenko. Latvijas sportistu rezultāti pirmajās divās čempionāta dienās ir bijuši piezemēti.

Eiropas Čempionāts sākās ar jauktajām sprinta stafetēm, kur komandu pārstāv sportistu pāris, pa vienam no katra dzimuma. Kopā tiek veikti seši etapi, sportistiem pārmaiņus veicot trīs etapus katram. Krievijas komandas pārstāve Anastasija Kravčenko jau pirmajā etapā uz pirmo kontrolpunktu vienīgā nekļūdījās un izvirzījās vadībā, kuru kopā ar komandas biedru Kirilu Veselovu spēja noturēt visas stafetes garumā. Interesants ir fakts, ka šī bija Krievijas 3. komanda, kas izcīnīja pārsteidzošu uzvaru. Tuvākie sekotāji bija Zviedrijas un Norvēģijas komandas, kas ierindojās, attiecīgi, sudraba un bronzas medaļu pozīcijās.

Latvijas izlases līderi jau pirms čempionāta atklāja, ka jauktajā stafetē piedalīties negrasās, jo lielākas izredzes saista ar individuālajiem startiem. Latvijas divas komandas sīvi cīnījās savā starpā, bet galu galā spēcīgāka izrādījās otrā komanda ar Tomu Veitu un Ievu Krūmiņu sastāvā, kas ierindojās 11. vietā nāciju kopvērtējumā (startēja 17 valstu komandas).

Nākamajā  dienā Gaiziņkalna apkārtnē miglā, kura neizklīda visu sacensību laiku, pasaules un Eiropas labākie orientieristi devās lieliski iekārtotajās slēpošanas trasēs, lai veiktu sacensību vidējās distancēs. Izvēloties ceļu no kontrolpunkta uz kontrolpunktu, sportisti burtiski lidoja pa sniegotajām trasēm. Šajā dienā sākās arī Pasaules Junioru (PČJ) un Eiropas Jauniešu  (EJČ) čempionāti, kas norisinās paralēli pieaugušo Eiropas Čempionātam (EČ).

Sīva cīņa par uzvaru izvērtās EČ vīriešu konkurencē, kur pirmās trīs vietas satilpa 10 sekundēs. Par uzvarētāju kļuva Hans Jirgens Kvāle no Norvēģijas, kurš 9.2 kilometrus garo distanci veica pa 42:39, par 6 sekundēm apsteidzot somu Stafanu Tuni un par 10 sekundēm - krievu Andreju Lamovu. Sieviešu konkurencē visas pārspēja Jūlija Tarasenko (Krievija), kura 7.4km garo distanci veica pa 40:35, 56 sekundes ātrāk par komandas biedreni Anastasiju Kravčenko un 1:16 par somieti Mervi Pesu. PJČ par čempioniem kļuva Frīda Sandberga (Zviedrija) un Misa Tuomala (Somija), EJČ zelta medaļas izcīnīja Dorisa Kudre (Igaunija) un Vladislavs Kisiļevs (Krievija).

Pasaules Junioru čempionātā Latvijas labākā pārstāve bija Ieva Krūmiņa 21. vietā ar rezultātu 42:29, 22. Līga Valdmane, 25. Sigita Lapsiņa, 36. vietā finišēja Zane Čamane. Startēja 44 dalībnieces. 15. vietā junioru konkurencē Nauris Raize 40:02, 34. Jānis Baunis, 35. Jānis Sārs, 38. Emīls Henrijs Taube. Kopā startēja 54 sportisti.

Eiropas Čempionāta sieviešu konkurencē Latvija netika pārstāvēta, bet EČ vīriešiem labākais Latvijas pārstāvis ierindojās 25. vietā - Andris Kivlenieks 49:05, 35. Toms Veits, 39. vietā ar vienādu rezultātu Nauris Neimanis un Edgars Bričonoks, 43. Raivo Kivlenieks, 44. Jānis Peilāns, 46. Reinis Putniņš. Startēja 52 sportisti.

Eiropas Jauniešu čempionātā 27. Diāna Marta Ruka, 29. Annija Anna Zaļaiskalna, 32. Austra Zušēvica, 34. Laura Leiboma . Šajā  distancē startēja 39 dalībnieces. Labākais Latvijas jaunietis Toms Tipainis finišēja 12. vietā ar rezultātu 38:57, 19. Atis Heinols, 22. Uldis Upītis, 30. Jevgeņijs Daņilovs. Startēja 40 sportisti.

Sacensības turpināsies ar garo distanci, kurā sportisti distancēs dosies ar kopējo staru rīt, 14.februārī. Tad sekos atpūtas diena un, pēc tās, atlikušās divas disciplīnas - sprints un klasiskā stafete.

Vairāk informācijas par čempionāta norisi var atrast mājaslapā esoc2013.lv.