Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Patīk eksperimentēt

Sandra Pētersone

2013. gada 15. februāris 00:00

23
Patīk eksperimentēt



Smiltenietei Inesei Bediķei viens no vaļaspriekiem papildu rokdarbiem un dejošanai Smiltenes pagasta Eiropas deju kopā “Smiltesele”  ir ēdienu recepšu kolekcionēšana. Šā hobija kombinācija kopā ar Ineses 35  gadus ilgo darbošanos sabiedriskās ēdināšanas jomā garantē pieredzi dažādu ēdienu gatavošanā, tālab arī aicinājām dalīties tajā ar “Ziemeļlatvijas” lasītājiem.
Ikdienā Inese ir pavāre un konditore Smiltenes pagasta Kalnamuižā, viesnīcā “Kalna ligzda”. Papildu tam viņa šogad uzsāks arī pati savu nelielu biznesu.
Lauku atbalsta dienests ir atbalstījis I. Bediķes projektu, ko viņa iesniedza Smiltenes novada biedrības “Abulas lauku partnerība” izsludinātajā konkursā, pretendējot uz Eiropas Savienības fondu finansiālu atbalstu mājražotājiem.
Tiklīdz būs sakrāts vajadzīgais starta kapitāls, Inese mājās sāks cept picas, kūkas un cepumus. “Tāda doma man bija jau agrāk, bet baidījos uzsākt, līdz citi mani pabīdīja,” viņa atzīst.

Garneles uz maizes
Savulaik četrus gadus Inese strādāja par pavāri un konditori Anglijā, iegūstot vērtīgu pieredzi. Angļu ēdienus latviete atzīst par interesantiem, kaut gan dažas lietas viņu pamatīgi pārsteidza. Piemēram, Ziemassvētku pīrāgus angļi sāk cept jau novembrī un līdz svētkiem uzglabā sasaldētus ledusskapī.
Anglijā Ineses darbavieta bija viena no latviešu mītnēm, kur atrodas veco ļaužu pansionāts un viesu māja ar vairākām lielām ēdienzālēm.
“Tas laiks kardināli mainīja skatienu uz dzīvi. Latvijā man bija ģimene, trīs bērni, darbs, mājas, atkal darbs, kāds veikals pa vidu - viens liels riņķa loks. Kamēr puikas mācījās, nekur netiku. Uz Angliju aizbraucu, kad viņi jau bija lieli, un tur atlika laiks, ko veltīt sev, piemēram, ceļot,” stāsta I. Bediķe.
Tas bija vērtīgs laiks arī profesionālā ziņā. Inese iemācījās daudz jauna ēdienu gatavošanā. Piemēram,  Anglijā esot tendence ēdienus “apģērbt” mīklā. Gardi esot šādi pagatavoti gaļas pīrāgi, ko cepeškrāsnī cep  keramikos traukos. 
Mīklas apvalciņā angļi gatavo arī desertus. Piemēram Inese nosauc ābolu sacepumu. Keramikas traukā  ieklāj vienu kārtu sagrieztus ābolus, vidū liek svaigas ogas (zemenes, avenes vai citas), pārber cukuru un kanēli un atkal pārliek sagrieztus ābolus. Pārber smilšu mīklas drumstalas. Cep cepeškrāsnī aptuveni 40 minūtes. Sacepumu pasniedz siltu, ar vaniļas mērci.
Anglijā Inese sākusi ēst garneles, kaut agrāk ar šīm jūras veltēm bija uz “jūs”. Nevajag pat gatavot kaut ko sarežģītu. Garneles  atkausē, sajauc ar majonēzi un garšvielām un uzsmērē uz maizes. 
 
Cep pamīšus ar sīpoliem
Garšīgi ir avokado un garneļu salāti, iesaka Inese, vien piebilst, ka vietējos veikalos ir neiespējami nopirkt nogatavojušos avokado.
Avokado  pārgiež uz pusēm, izņem kaulu un ar karotīti izņem mīkstumu. Mīksto augļa daļu sagriež vai sablenderē kopā ar citrona sulu, pieliek sagrieztu svaigu gurķi, garš­vielas (piemēram, “Anniņu” vai    “Vegetu”), un pilda augļa mizā jeb “laiviņā”. Dekorē ar garnelēm.
Inesei patīk virtuvē eksperimentēt, savukārt viņas vīrs Juris, profesionāls pavārs, dod priekšroku pārbaudītām vērtībām.  “Cepti kartupeļi un kotletes acīmredzot ir latviešu vīriešu nacionālais ēdiens,” viņa smaida.
Inese iesaka, kā cept kartupeļus, lai šis ēdiens neapnīk. Tupeņus plakaniski sagriež šķēlēs. Ieklāj ietaukotā cepamtraukā un liek kārtām ar sagrieztiem sīpoliem. Noslēdz ar kartupeļiem. Pa vidu var ielikt arī žāvētas gaļas šķēles. Pārkaisa garšvielas, pārklāj foliju un cep cepeškrāsnī. 
Lai neapniktu cūkgaļas kotletes, Inese tās gatavo arī no vistas filejas atgriezumiem. Gaļu sakapā ar nazi, pieliek smalki sagrieztu vai saspiestu ķiploku, olu,  majonēzi un garšvielas, piemēram, “Anniņu”, un sajauc masu. Kad masa kādu laiku pastāvējusi, liek ar karoti uz karstas pannas un cep vistas gaļas kotletes. Esot sulīgas un garšīgas.
Inese arī atgādina, ka gardas lietas ir arī vienkārši pagatavojamas. Tāda, piemēram, ir uzkoda  jeb variācija par “siļķi kažokā”. Ar visu mizu izvāra kartupeļus un sagriež biezās šķēlēs. Uz šķēles uzklāj majonēzes un krējuma masu, uzliek vārītas bietes ripiņu, siļķes gabaliņu un dekorē ar vārītu olu. 
Inese virtuvē saimnieko tā, lai mājās pieejamie produkti neietu zudumā. Ja pēc viesībām paliek pāri dārzeņi (puķkāposti, brokoļi, pupiņas vai citi), tos pārlej  ar krējuma mērci, pārkaisa rīvētu sieru un uzkarsē cepeškrāsnī, līdz siers izkūst. “Neteikšu, ka  man patīk gatavot katru dienu. Tagad mājās ar vīru esam divi vien. Ja uznāk iedvesma, tad sestdienās un svētdienās gan reizēm pat trīs ēdienus uztaisu,” saka Inese.
Lielākos svētkos pie galda pulcējas arī dēlu ģimenes. Inesei un Jurim ir trīs dēli - Uģis, Gatis un Jānis -  un četri mazbērni - Elīza, Kailija, Megija un Feita.
IESAKA INESE BEDIĶE
Siera  un biezpiena kūka
(jācep iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas)
Smilšu mīkla  (to var nopirkt jau gatavu)
500 g augstākā labuma biezpiena
viena kastīte kausētā siera (vēlams, ņemt  “Dzintaru” bez piedevām )
4 olas
citrona sula
aptuveni 200 g cukura
kārba konservētu persiku
Ar rokām sastrādā biezpienu viendabīgā masā. Pieliek kausēto sieru un citrona sulu, visu sajauc. Masā iejauc olas (tās iepriekš nav jākuļ) un cukuru. Samaisa. Apaļā formā uz cepamā papīra izveltnē smilšu mīklu. Virsū uzklāj biezpiena un siera masu. Pārklāj ar konservētu persiku pusītēm. Var arī papildu dekorēt ar avenēm. Cep cepeškrāsnī nepilnu stundu.
Kad kūka atdzisusi, tai pārlej konservēto persiku sulu, kurā uzbriedināts un izšķīdināts želatīns. Ja želeju vēlas saldāku, sulai var pielikt nedaudz cukura.
Kūku pasniedz otrā dienā, kad želeja sarecējusi. Šādu kūku var gatavot arī tikai ar kausēto sieru, bez biezpiena.

Ķirbju un ķiploku biezzupa
Sviestā apcep sīpolus vai puravus kopā ar gabaliņos sagrieztiem burkāniem. Nelielā ūdens daudzumā vāra apceptos dārzeņus, gabaliņos sagrieztu ķirbi, pāris ķiploka daiviņas (ķiploka vietā var ņemt ingveru). Pieliek garšvielas. Kad  ķirbis ir mīksts, masu sablenderē. Pieliek nedaudz saldo krējumu. Ja zupu gribas biezāku,  var pielikt kausēto sieru.

Liellopu gaļas sautējuma pīrāgs ar alu
(variācija par angļu virtuvi)
Liellopa gaļu sagriež strēmelītēs, uz pannas apcep kopā ar garšvielām, sīpoliem un svaigiem šampinjoniem, kas arī sagriezti strēmelītēs. Liek visu katlā sautēties, pielej nedaudz klāt “Guinness” alu (var aizstāt ar Latvijas tumšo alu, piemēram, porteri). Kad gaļa gatava, sautējumu, ieskaitot sautēšanas laikā radušos mērci, liek cepamtraukā.
Jau iepriekš pagatavo sāļo smilšu mīklu. Mīklai ņem 500 g miltus, 300 g margarīna, pusglāzi ūdens, sinepju pulveri, sāli. Miltos izveido bedrīti, ieliek margarīnu, ielej ūdeni, pieliek sinepju pulveri un sāli un saveido mīklu. Gatavo mīklu uz kādu laiku  ieliek ledusskapī.
Cepamtraukā ieliktajam sautējumam pāri uzrullē mīklu (aptuveni puscentimetru  biezu). Mīklu pārziež ar olu. Cep cepeškrāsnī aptuveni pusstundu. Pīrāgs ir gatavs, kad masa sāk burbuļot un mīkla kļūst zeltaini brūna.
Liellopu gaļas vietā pīrāgam var sautēt vistas fileju kopā ar kukurūzu un šampinjoniem un aizdarīt ar saldā krējuma mērci. Fileju sagriež mazos gabaliņos, apcep kopā ar dārzeņiem, sīpoliem, ķiploku, garš­vielām. Pārlej ar ūdeni, uzvāra un pieliek saldo krējumu. Sutina, kamēr gaļa gatava. Vistas gaļas sautējumam pāri pārrullē sāļo smilšu mīklu, pārsmērē ar sakultu olu  un cep cepeškrāsnī.

Ineses rauga mīkla pīrāgiem
Ņem puslitru piena, pielej nedaudz ūdeni un uzsilda. Siltā pienā izšķīdina 100 g margarīna, šķipsniņu sāls un  divas šķipsniņas cukura un trešo daļu no mazās rauga paciņas.
Pienā ieber aptuveni kilogramu miltu un sajauc mīklu, lai tā nebūtu par cietu. Raudzē nepilnu stundu.

Kartupeļu - maltās gaļas sacepums
Izvāra kartupeļu biezputru. Kartupeļus var vārīt kopā ar burkāniem vai citiem dārzeņiem. Kamēr vārās kartupeļi, kopā ar sīpoliem, burkāniem un garšvielām sacep malto gaļu un pagatavo mērci ar saldo krējumu. Ietaukotā cepamtraukā ieklāj kartupeļu biezputru, pa vidu liek maltās gaļas mērci un augšējā kārtā -  atkal kartupeļu biezputru. Cep cepeškrāsnī.

Cepts lasis
Laša fileju apkaisa ar speciālām, zivīm paredzētām garšvielām un nedaudz apslaka ar citrona sulu. Pāri liek diļļu zariņus. Zivi kādu brīdi patur marinādē. Cepamtraukā ieklāj foliju, uzlej eļļu, uzliek laša fileju,  lai virspusē būtu dilles, un cep cepškrāsnī aptuveni 20 minūtes.

Kārtainie salāti
Traukā apakšējā kārtā liek sagrieztu Ķīnas kāpostu. Pārlej krējuma un majonēzes mērci. Nākamajā kārtā liek sagrieztus svaigus tomātus.  Pārlej krējuma un majonēzes mērci. Nākamajā kārtā liek sagrieztu  žāvētu vistu un konservētu ananasu gabaliņus,  pāri liek Ķīnas kāpostu.  Dekorē ar tomātiem, ananasa gabaliņiem un zaļumiem.