Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Zaļumi no dobēm, tirgus un palodzēm ("Dzīvespriekam" 2011.gada jūlijs)

2011. gada 14. augusts 09:03

739
Zaļumi no dobēm, tirgus un palodzēm ("Dzīvespriekam" 2011.gada jūlijs)

Pirmie kartupeļi, pārkaisīti ar dillēm, jauno kāpostu zupa ar pētersīļiem, lociņi ar krējumu. Vasarā gandrīz katru maltīti papildina Latvijas tradicionālie garšaugi. Taču pēdējos gados arvien populārāki kļūst ārzemju zaļumi, kuru izmantošanu aizgūstam no citu tautu virtuves.

Jāsaprot garšaVai nu garšo, vai negaršo. Parasti, pamēģinot nezināmu garšaugu, uzreiz ir skaidrs, vai tas ir patīkams. Deguns cilvēkam signalizē, pat pirms garšaugs nonāk uz mēles. Tas notiek tāpēc, ka zaļumi satur ēteriskās eļļas ar specifisku un stipru smaržu. Tātad, pirms iegādāties kādu saišķīti nezināmu garšaugu, tos vajadzētu paostīt. Ja nepatīk smarža, tad diezin vai gards šķitīs ēdiens, kuram garšviela pielikta.

Bagāti vitamīniemSvaigo zaļumu klāsts pēdējos gados ļoti paplašinājies. Veikalos tos iespējams iegādāties arī podiņos. Uztura speciālisti par to tikai priecājas - garšaugos tikpat kā nav kaloriju, tie satur daudz ūdens, taču tajos ir daudz vērtīgu uzturvielu. Garšaugos ir bagātīgs klāsts vitamīnu, šķiedrvielu un ēteriskās eļļas. Medicīnā tos izmanto gan pret mazasinību, gan onkoloģiskām un citām slimībām. Vārdu sakot - ēd zaļumus un būsi vesels!

Eksperimentē biezputrāsViens no latvieša vēderam piemērotākajiem garšaugu izmantošanas veidiem - kartupeļu ēdienos. Eksperimentējot ar kartupeļiem, iespējams atklāt zaļumu garšu un pēc tam ķerties pie gardēžu receptēm. Ceptus kartupeļus var apkaisīt ar oregano. Kartupeļu biezputrai pievienot sasmalcinātu timiānu. Vēl var pielikt putriņā savārītus, sablendētus spinātus. Biezputru iespējams papildināt ar selerijas sakni. To sagriež kubiņos, apcep sviestā, pārlej ar svaigo krējumu, pasautē un pievieno kartupeļu biezputrai.

Timiāna marināde vistaiNepieciešams: saišķītis svaiga timiāna, citrons, 5 ēdamkarotes eļļas, 3 - 5 ķiploku daiviņas, tējkarote sāls, šķipsniņa melno piparu.

Pagatavošana. Timiānu smalki sagriež, no citrona izspiež sulu, ķiplokus saspiež. Visas sastāvdaļas samaisa un pārlej vistai. Marināde paredzēta aptuveni kilogramam vistas.

Oregano mērceNepieciešams: 50 gramu etiķa, 150 gramu eļļas, tējkarote cukura, sāls pēc garšas, šķipsniņa piparu un ēdamkarote smalki sasmalcināta svaiga vai sausa oregano.

Pagatavošana. Etiķi un eļļu ielej pudelē un labi sakrata. Var izmantot galda, ābolu vai vīna etiķi. Pievieno garšvielas un vēlreiz sakrata. Ļauj oregano ievilkties un lieto pie svaigiem salātiem.

Piparmētru sīrupsNepieciešams: glāze piparmētru lapu, 1,5 kilogrami cukura, 2 litri ūdens, 1 - 3 citroni (atkarībā no to lieluma).

Pagatavošana. Ūdeni ielej katliņā un uzvāra, pieber cukuru. No citrona izspiež sulu un pievieno karstajam sīrupam. Vēlreiz uzvāra. Noņem no uguns un karstā sīrupā liek saspiestas piparmētru lapas. Aptuveni pēc diennakts sīrupu izkāš, pilda pudelēs vai burkās. Ja sīrupu uzglabā pagrabā, pirms pildīšanas traukos to vēlreiz uzvāra. Ja tur ledusskapī, vēlreiz uzvārīt nav nepieciešams.

Piparmētru sīrupu lieto saldajos ēdienos, saldējuma pārliešanai, dzērienu pagatavošanā.