Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ražots Latvijā. Tas skan pārliecinoši

Santa Sinka

2011. gada 24. jūnijs 09:17

3054
Ražots Latvijā. Tas skan pārliecinoši

Ārvalstu pieredze liecina, ka Igaunijas iedzīvotāji ir lielāki patrioti un solidarizējas, ja vietējā tirgū rodas problēmas pašmāju produkcijai, kamēr latvieši izturas daudz vienaldzīgāk un savējos pat īsti neatpazīst kopējā preču klāstā.

Tā, piemēram, Valmieras novada Kocēnos veiksmīgi strādā viens no lielākajiem un stabilākajiem pārtikas ražotājiem Vidzemē - uzņēmums "Milda KM", ko Latvijā un ārvalstīs atpazīst ar preču zīmoliem "Milda" un "GardiGan".

Astoņdesmitajos gados darbojās Kocēnu konservu cehs, taču, paplašinot savu darbības lauku, 1994. gadā rūpnīca pārtapa par uzņēmumu "Milda KM". Pateicoties Latvijas investoru ieguldījumam, smagnējais ražošanas cehs ar novecojušām iekārtām pārvērsts par jaudīgu, modernu un cilvēkiem drau­dzīgu uzņēmumu.

Pēdējo trīs gadu laikā ražošanas attīstībā investēti nepilni trīs miljoni eiro, lielākoties modernāko tehnoloģiju un aprīkojuma iegādē un uzstādīšanā. Kocēnos pavisam drīz svinīgi atklās jaunizbūvēto izejvielu noliktavu. Ambīcijas un mērķi uzņēmumam ir lieli.

Pārtikas ražotnē top produkti ne vien ar ierastu un jau zināmu garšu, bet arī tādi, kas ļauj iepazīt arvien jaunu garšu buķeti. Par to, ka uzņēmums izvēlējies pareizo virzienu, apliecina arī pērn iegūtais ISO 22000:2005 sertifikāts par pārtikas drošības/nekaitīguma pārvaldības sistēmas atbilstību starptautiskajam standartam. Šis sertifikāts ir apliecinājums ražošanas procesa un saražoto produktu kvalitātei.

Ražošanas process visu gadu"Milda KM" mārketinga vadītāja Līga Ansone stāsta, ka uzņēmums nav liels, toties tajā strādā darbīgi un mērķtiecīgi cilvēki, kuriem ir svarīgi radīt produktus ar neatkārtojamu garšu, smaržu un labu kvalitāti. Tikpat svarīgi iedzīvotāju vidū ir veicināt patriotismu, lai to maltītes neatņemama sastāvdaļa būtu Latvijas prece.

"Ziemeļlatvija" iepazina ražotni laikā, kad simtiem stikla burciņās pildās tradicionālā un klasiskā tomātu mērce. Intensīva ražošana notiek visu gadu, jo bez pamatprodukcijas - tomātu mērcēm, kečupiem un majonēzēm - Kocēnos ražo sīrupus, pelēko zirņu un pupiņu konservus, zupas, sinepes.

Lai arī uzstādītas vienas no modernākajām iekārtām, te joprojām roku darbs un darbinieku atbildības sajūta tiek augsti vērtēta. Uzņēmumā pavisam nodarbināti ap sešdesmit cilvēku. Ir arī atbalsts Latvijas zemniekiem, no kuriem tiek iepirktas izejvielas. Uzņēmums lepojas ar to, ka ir viscaur latvisks - no etiķetes un burciņas vāka līdz pat apaļākajam zirnītim vai ķimenes sēkliņai ražotajos produktos.

Kvalitātes latiņa uzstādītaTelpā, kur tiek uzglabāta gatavā produkcija, sākotnēji var apjukt no daudzveidīgā sortimenta. "GardiGan" produktu līnija, kas ir dabīga un nesatur konservantus, uzstāda jaunu kvalitātes latiņu arī pārējiem Latvijas ražotājiem. Kocēnieši apzinās, cik dažāda ir patērētāju gaume, tādēļ, pamatojoties uz inovatīvām idejām un augstu kvalitāti, ražo produktus, kurus iecienījuši visdažādākā vecuma cilvēki.

Uzņēmuma valdes loceklis Andris Brikšķis stāsta, ka šopavasar radītas septiņas jaunas "Mildas" tomātu un Ķīnas saldskābās mērces, kā arī piecu veidu majonēzes. Lai patērētājus iepazīstinātu ar radīto produktu garšu un smaržu pasauli, "Mildas" un "GardiGan" mārketinga speciālisti sniedz pircējiem padomus tieši pie veikala plaukta.

Svarīgs neatkarīgais viedoklis"Katru dienu līdz pat vasaras beigām veikalos Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā, Ogrē, Liepājā un Talsos ar "Mildas" un "GardiGan" produktu pircējiem sarunāsies uzņēmuma darbinieki, lai sniegtu konsultācijas, izstāstītu labu recepti un ar interesi uzklausītu viņu domas. Mums ir svarīgs neatkarīgais vērtējums," atklāj A. Brikšķis.

Savā pieredzē, iepazīstot "Mildas" produktus, dalās smilteniete Maruta Vilka. "Nupat izlasīju vienā avīzē "Mildas" recepti. Iegādāto tomātu mērci pagatavoju kopā ar makaroniem pēc uzņēmuma izdomātās receptes pirmo reizi. Tā bija vienkārša, taču ēdiens izdevās ļoti garšīgs. Ja es nopērku tomātu mērci un vienkārši pielieku klāt ēdienam, tad nav nozīmes, kuras firmas produkts tas ir.

Tāpēc ir svarīgi zināt, kā, gatavojot maltīti, nopirkto produktu veiksmīgāk izmantot. Tagad pavisam cita lieta!" priecājas M. Vilka. Viņa uzskata, ka pozitīvu attieksmi pret Latvijas preci cilvēkos var vairot, viņus vairāk uzrunājot un iepazīstinot ar jaunām un oriģinālām receptēm.

Savukārt "Milda KM" vadība ir pārliecināta, ka uzņēmuma panākumu atslēga ir nemitīga attīstība, mērķtiecīga darbība un tradīcijām bagātas receptes. "Bet tas, kas mūs patiesi raksturo - mēs zinām, ko vēlas mūsu klienti, un darām visu, lai viņi justos maksimāli apmierināti ar mūsu produkciju," uzsver L. Ansone.

 

Pamēģini arī Tu!

Makaroni gardajā tomātu - siera mērcē

Recepte paredzēta četrām personām. Pagatavošanas laiks - 15 minūtes. Nepieciešams: 10 - 12 kamoliņi "Tagliatelle" makaronu (var aizstāt ar jebkuriem citiem), 250 grami "Milda" tomātu mērces, 125 g saldā krējuma, 50 g rīvēta Parmas siera, svaigas bazilika lapiņas. Ēdienam var pievienot arī dažādus dārzeņus.

Pagatavošana. Katlā uzvāra ūdeni, pievieno nedaudz eļļas un šķipsniņu sāls. Liek iekšā makaronus un vāra apmēram piecas minūtes. Kad makaroni gatavi, nogriež uguni un ļauj tiem vēl nedaudz uzbriest, kamēr tiek gatavota mērce.

Ielej pannā nedaudz eļļas un uzkarsē. Ja vēlas pievienot mērcei dārzeņus, sagriež un cep, līdz tie kļūst gandrīz mīksti. Pievieno "Mildas" tomātu mērci un saldo krējumu. Karsē apmēram divas minūtes. Pievieno rīvēto sieru un vēl nedaudz pakarsē. Notecina makaronus un pārliek uz pannas, viegli iemaisot mērcē. Ēdienu kārto uz šķīvjiem, dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

Rīsi ķīniešu gaumē steidzīgajiem

Recepte paredzēta četriem gardēžiem. Pagatavošanas laiks 20 minūtes. Nepieciešams: burciņa "Mildas" Ķīnas saldskābās mērces (īsteniem gardēžiem vajadzēs divas!), 400 grami maltās gaļas,

250 g rīsu, garšvielas. Mērci var papildināt ar dažādiem dārzeņiem - sīpoliem, papriku, cukini, kukurūzu.Pagatavošana. Uz pannas ar augstām malām apcep malto gaļu. Ja vēlas, pievieno kubiņos sagrieztus dārzeņus. Pievieno garšvielas un "Mildas" Ķīnas saldskābo mērci. Kad mērce gatava, pievieno novārītus rīsus un visu rūpīgi samaisa. Nogriež uguni un atstāj uz pāris minūtēm ievilkties. Pasniedz ar sezonāliem svaigu dārzeņu salātiem. Receptes no gardigan.lv