Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sniegotajā Lieldienu Balvā uzvar Pauliņš un Nuberga

Sniegotajā Lieldienu Balvā uzvar Pauliņš un Nuberga
1.aprīlī gluži ziemīgos laika apstākļos Viesturdārzā un Pētersalas rajonā notika gadskārtējā OK "Mona" organizētā Lieldienu Balva. Par uzvarētājiem orientēšanās skrējiena elites distancēs kļuva Artūrs Pauliņš (Azimuts OK - Sm BJSS) un Irina Nuberga (IGTISA). Notika arī taku orientēšanās sacensības. Sacensībās kopā piedalījās 329 dalībnieki.

Jau kādu laiku pirms sacensību norises dienas varēja prognozēt, ka Latvijas Kausa pirmās sacensības notiks ar sniega klātesamību uz zemes un gaisā. Šo nojautu vēl apliecināja sacensību rītā uzsnigušais svaigais sniegs. Tomēr tas nebaidīja orientieristus ar pacilātu noskaņojumu doties savās ātrajās un interesantajās sprinta distancēs.

Sacensībām tika izmantots līdz šim nekad neizmantots apvidus, kas izrādījās ļoti piemērots sprinta orientēšanās specifikai - bija laba skrienamība, iespējami vairāki ceļu varianti, kā  arī atsevišķos momentos vajadzēja saglabāt vēsu prātu un neapmulst daudzstāvu māju ielenkumā.

Vīriešu elitē startēja spēcīgs Latvijas sportistu sastāvs, kā arī vairāki zviedru un somu sportisti. Bet galvenā  favorīta statusu apliecināja pērnā gada Lieldienu Balvas uzvarētājs Artūrs Pauliņš no "Azimuts OK - Sm BJSS", kurš 2,85km garo distanci veica pa 13:02, kas bija pārliecinoši labākais dienas laiks. Otrais finišēja Pauliņa ilggadējais konkurents Andris Jubelis no "Mežmalas MTB/Madonas BJSS" ar laiku 13:22, bet, no viņa atpaliekot 14 sekundes, trešajā vietā ierindojās Anatolijs Tarasovs no "Ozons".

Artūrs Pauliņš: "Šodien izdevās labs skrējiens, trīs vietās zaudēju varbūt pa 5 sekundēm katrā, bet varēju labi ieraudzīt ceļu variantus un uzreiz tos realizēt. Arī ar skriešanas ātrumu esmu ļoti apmierināts, protams, varēja arī nedaudz ātrāk." Pauliņš bija viens no retajiem, kas, par spīti sniegam, distanci veica šortos. Kad jautāts par to, atbilde bija šāda: "Nē, tik ātri skrienot to aukstumu jau nejūt. Pirms starta pat novilku cimdus, lai būtu asums."

Sieviešu elitē otro gadu pēc kārtas uzvaras laurus plūca ārzemju sportiste. Šoreiz tā bija Krievijas orientieriste Irina Nuberga, kura šeit pārstāvēja Lietuvas klubu "Igtisa". Ar laiku 13:33 Nurbergai izdevās uzvarēt šajā 2,42km garajā sprinta distancē. Otrajā vietā ierindojās Sandra Grosberga (CPSS/Meridiāns/Pārgauja), kura no uzvarētājas atpalika 45 sekundes. Trešajā vietā, ar laiku 15:18, finišēja Paivi Autio no Somijas kluba "Hiisirasti".

Sandra Grosberga: "Lai gan neesmu ziemas fane, sniegs priekš manis šodien bija vairāk izaicinājums un mazāk apgrūtinājums, bet varbūt arī es to sev vienkārši ieskaidroju... Lai nu kā, nevainoju laikapstākļus pie tā, kas distancē neizdevās. Man patika, ka uz vairākiem punktiem bija iespējamas dažādu ceļu izvēles, domāju, ka 8.kp varbūt vajadzēja ņemt no otras puses. Kopumā man izdevās tehniski tīrs un fiziski diezgan spēcīgs skrējiens, jo nogurums netraucēja plānot distanci uz priekšu un ātrums no starta līdz finišam nebija būtiski samazinājies, kas līdz šim ir bijusi mana problēma. Tātad, izaugsme ir notikusi un turpina notikt, ir skaidri mērķi, jūtos gatava jaunajai sezonai."

Šis bija pirmais Latvijas Sprinta kausa posms, nākamais notiks 1.jūnijā Alūksnē, kad Pasaules čempiona Edgara Bertuka dzimtā pilsēta uzņems Latvijas Čempionātu. Savukārt  Latvijas Kausa izcīņa sāksies jau šajā nedēļas nogalē ar prestižajām "Kurzemes Pavasaris" sacensībām Kalvenē.