Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Orientēšanās sacensības „Lieldienu balva 2013"

Māris Stabiņš

2013. gada 3. aprīlis 09:18

83
Orientēšanās sacensības „Lieldienu balva 2013"

Otrajās Lieldienās, 1. aprīlī Rīgā Viestura dārzā risinājās sprinta un taku orientēšanās sacensības „Lieldienu balva 2013”. Sacensībās bija aicināti piedalīties gan elites un paraolimpiskās grupas sportisti, gan orientieristi vecuma grupās.

Orientēšanās sacensības „Lieldienu balva ” bija pirmais 2013. gada Latvijas sprinta kausa etaps, kā arī viens no Rīgas sporta gada „Tavs starts Rīgai!” pasākumiem, kurā varēja iesaistīties orientēšanās sporta cienītāji. Sacensībās bija arī tautas klase kurā rīdziniekiem tika dota iespēja iepazīt un izmēģināt spēkus orientēšanās sportā .

Tas ir sporta veids, kuru var īstenot arī pilsētvidē. „Lieldienu balvas” izcīņas sacensībās bija iespējams iesaistīties plašam iedzīvotāju lokam, tajā  skaitā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Aizvien populārākas šajos mačos kļūst sacensības atklātajās grupās, kurās dalībnieki var nesteidzīgi pastaigājoties, apgūt pirmās orientēšanās sporta iemaņas.

Pirmo reizi šāda veida orientēšanās sacensības Rīgas parkos notika 2002.gadā Bastejkalna apkārtnē. No tās reizes katru gadu Otrajās Lieldienās sacensības risinājušās dažādās Rīgas vietās: Kronvalda parkā, Vecrīgā, Ķīpsalā, Uzvaras parkā, Āgenskalnā, Grīziņkalnā, Vecāķos. Pērn sacensībās piedalījās 247 dalībnieki. Šogad jau 329 dalībnieki. Tajā skaitā arī viesi no Zviedrijas un Lietuvas. Gandrīz katrā grupā stratēja kāds zviedru orientierists sastādot mūsējiem nopietnu konkurenci.

Sacensības organizēja orientēšanās klubs „Mona” ( miermīlīgo orientieristu neatkarīgā apvienība) sadarbībā ar Latvijas Orientēšanās federāciju. Atbalstīja - Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Sacensībām tika izmantots līdz šim nekad neizmantots apvidus, kas izrādījās ļoti piemērots sprinta orientēšanās specifikai - bija laba skrienamība, iespējami vairāki ceļu varianti, kā arī atsevišķos momentos vajadzēja saglabāt vēsu prātu un neapmulst daudzstāvu māju ielenkumā.

Sacensībās piedalījās arī  astoņi Smiltenes BJSS jaunie orientieristi un trīs OK Azimuts sportisti.

Artūrs Pauliņš pierādīja ka ziemā ieguldītais darbs treniņos ir atmaksājies un izcīnīja pārliecinošu uzvaru.

Vīriešu elitē (27 dalībnieki) startēja spēcīgs Latvijas sportistu sastāvs, kā arī  vairāki zviedru un somu sportisti. Artūrs apliecināja galvenā  favorīta statusu   kurš 2,85km garo distanci veica pa 13:02, kas bija pārliecinoši labākais dienas laiks. Otrais finišēja Pauliņa ilggadējais konkurents Andris Jubelis no Mežmalas MTB/Madonas BJSS ar laiku 13:22, bet, no viņa atpaliekot 14 sekundes, trešajā vietā ierindojās Anatolijs Tarasovs no Ozons.

VA grupā Ilmārs Ķauķītis izcīnīja tiesības kāpt uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. Cīņa gan bija tik sīva ka Ilmāram šo pakāpienu nācās dalīt vēl ar vienu sportistu.

V45 (15 dal) grupā Māris Stabiņš noslēdza olimpisko sešinieku.

Jauniešu grupās visveiksmīgākais strats Ilgvaram Caunem V-14 grupā.(19 dalībnieki) Viņam gan vienlaicīgi arī nepaveicās, jo uzvarētajam zaudētās divas sekundes šoriez ir uz tramvaja rēķina ( sprinta sacensību laikā satiksme netiek apturēta un dalībniekiem jāievēro satiksmes noteikumi). Vienīgais mierinājums šoriez tas ka balvas visām godalgotajām vietām vienādas.

S-12 grupā 1,8km distancē ar 10 KP arī otrā vieta Ilgvara māsai Agnijai. Viņas klasesbiedrene Zanda Stabiņa tāpat kā tētis noslēdz olimpisko sešinieku.

S-14 grupā Elīnu Skopāni šoriez pievīla neveiksmīgi izvēlētie apavi, jo parka taciņas bija tik slidenas ka bija nepieciešami apavi ar radzēm. Rezultātā Elīnai 7. vieta.

V-16 grupā tūlīt ai godalgoto pjedestāla ierindojas Matīss Slikšjānis. Šī vecuma meitenēm 5. vietā Anete Čama. V-18 (18 dalībnieki) grupā Valdemārs Nulle uzrāda 8. rezultātu un Kristaps Zālītis 13. rezultātu.

Nākamais  Latvijas sprinta kausa posms notiks 1.jūnijā Alūksnē, kad Pasaules čempiona Edgara Bertuka dzimtā pilsēta uzņems Latvijas Čempionātu. Savukārt Latvijas Kausa izcīņa sāksies jau šajā nedēļas nogalē ar prestižajām "Kurzemes Pavasaris" sacensībām Kalvenē.