Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Noslēdzies jaunatnes basketbola turnīrs „ Smiltenes kauss – 2013”

Turnīra organizators Aldis Pinka

2013. gada 5. aprīlis 08:49

281
 Noslēdzies jaunatnes basketbola turnīrs „ Smiltenes kauss – 2013”
Lieldienu brīvdienās , 30.martā, Smiltenes sporta hallē notika otrais basketbola turnīrs „Smiltenes kauss ”. Pirmais noritēja 2012.gada maijā un bija vairāk eksperimentāls. Šogad turnīrā startēja 2001.gadā dzimuši un jaunāki jaunie basketbolisti un basketbolistes.

 Arī pagājušajā gada turnīrā kopā ar puišiem spēlēja Smiltene/Jaunpiebalga meiteņu komanda un tradicija tika turpināta arī šogad, vēl turnīrā dalību ņēma Smiltenes BJSS, Limbažu , Rugāju, Jēkabpils un Alūksnes zēnu komandas. Komandas tika sadalītas 2 apakšgrupās – A grupā spēlēja Smiltenes BJSS, Alūksnes un Rugāju komandas, B grupā Smiltene/Jaunpiebalga, Limbaži un Jēkabpils.

Turnīru atklāja Smiltene/Jaunpiebalga meiteņu un Limbažu zēnu komandu spēle. Pirmos 6 punktus guva limbažnieki ,kas uzvarēja arī pirmo spēles ceturtdaļu ar 6:2, otrajā ceturtdaļā meiteņu komanda pārkārtoja savu spēli un burtiski noslaucija viesu komandu no laukuma ar rezultātu 18:2. Arī spēles turpinājumā Limbažu puiši neatrada argumentus pret labi organizēto mājinieču spēles stilu , spēlei beidzoties tablo vēstija , ka meitenes izcīnījušas pārliecinošu uzvaru ar 35 : 21.

Otrajā spēlē tikās Smiltenes un Alūksnes zēnu vienības. Spēle izvērtās par pamatīgu trilleri ar laimīgām beigām. Pēc 3 spēles ceturtdaļām rezultāts neizšķirts 14: 14, cīņa rit par katru laukuma metru un bumbu . Ceturtās ceturtdaļas sākumā smilteniešiem izdodas izrauties vadībā ar 18 : 14, taču Alūksne nepaliek parādā gūstot 6 punktus pēc kārtās un jau laukuma saimnieki ir iedzinējos 18 : 20. Smiltenes zēni pēdējā minūtē aizmet garām 4 soda metienus pēc kārtas un ļoti sarežģī sev dzīvi .

Spēli tomēr izdodas izglābt Ilvaram Jokstam , kurš ir aukstasinīgs no pustālās distances 20 : 20 un seko pagarinājums. Tajā Smiltenes zēni ļoti labi turas aizsardzībā neļaujot pretiniekiem gūt nevienu punktu , Artūrs Beļakovs gūst punktu ar soda metienu , bet Ilvars Joksts pieliek punktu ar metienu no distances 23 : 20. Skaista, bet ļoti smaga uzvara.

Otrajā savas grupas spēlē Smiltenes meitenes tiekas ar Jēkabpils zēniem , kas ir cita kalibra komanda salīdzinot ar limbažniekiem. Visu spēles laiku meitenes neļauj pretinieku zēniem justies komfortabli un katru ceturtdaļu zaudē ar minimālu pārsvaru , spēles beigās pretinieku punktu krājums tomēr ir sakrājies pietiekams drošai uzvarai , rezultāts 31 : 13 par labu viesiem no Daugavas krastiem.
Smiltenes puiši otro grupas spēli aizvada ar Rugāju komandu. Pirmajā spēles ceturdaļā braši turamies pretī kustīgajiem un ātrajiem latgaļu zēniem – 7 : 8. Tālākajā spēles gaitā tomēr izpaužas pretinieku pārsvars un gala rezultātā zaudējums ar 21 : 40.

Pirmajā pusfinālā Smiltene/Jaunpiebalga meiteņu kamanda tiekas ar Rugāju zēniem. Meitenēm atkal izdodas radīt pamatīgu intrigu spēlē , zaudējot pirmo ceturtdaļu ar minimālo 4 : 5 rezultātu , otrās sākumā viņas uzlej aukstu dušu pretinieku komandai un izvirzoties vadībā ar 8 : 5, izraisot pamatigu zēnu komandas paniku , kuru apstādina tikai Rugāju komandas pieprasītais minūtes pārtraukums. Ar milzu pūlēm lidz puslaika beigām viņi izlīdzina rezultātu 8 : 8 .

Trešajā spēles daļā pretinieki ir pamatīgi sadusmojušies un neļauj gūt meitenēm nevienu punktu. Galotnē Rugāji izcīna smagu uzvaru ar 28 : 15, pamatīgi sadusmojot savu treneri par komandas sniegumu.
Otrajā pusfinālā tiekas Smiltenes un Jēkabpils zēnu komandas. Negaidīti , bet arī šajā spēlē smilteniešiem ilgi izdodas turēties blakus pretiniekiem, puslaikā ejot 11 : 16, pēc trešās ceturtdaļas 17 : 25, visā spēlē piekāpjoties ar 19 : 34, tas nozīmē , ka cīņa par bronzas medaļam turnīrā būs pamatīgs derbijs Smiltenes komandu starpā.

Jāsaka , ka visas spēles par vietām turnīra noslēgumā bija pamatīgi trilleri , tā Alūksne spēlē par 5.vietu spraigā galotnē izrāva uzvaru pār limbažniekiem 26 : 23. Spēle par bronzas madaļām bija principiāls Smiltenes komandu cīniņš. Pirmo grozu guva meitenes, bet Ilvars Joksts atbildēja ar 5 punktiem punktiem pēc kārtas , 5 : 2 sākoties otrajai ceturtdaļai. Spēles turpinājumā zēniem vēl vairāk izdevās noturēt aizsardzību un puslaiks noslēdzas 16 : 9 par labu zēniem.

Trešajā ceturtdaļā meitenes palielina ātrumus un 4 punktus atspēlē , pirms izšķirošajām 7minūtēm minimāls pārsvars zēniem 22 : 19. Izšķirošajā ceturtdaļā viena komanda atraujas par dažiem punktiem otra to atkal panāk, spēles galotnē izšķirošos 6 punktus zēnu labā gūst Roberts Kaļickis un zēni svin laimigu uzvaru ar 32 : 28 .   

Spēlē par zelta medaļām vēl milzīga spriedze ir Rugāju un Jēkabpils  spēlē, galotnē mazliet ņiprāki un veiksmīgāki ir Rugāju puiši 23 : 22. Apbalvošanas ceremonijā tiek apbalvoti katras komandas labākie spēlētāji – Smiltenes/ Jaunpiebalgas komandā par labāko tika atzīta Alise Sīmane ( treneris Dzintars Ziediņš ), Smiltenes BJSS komandā Ilvars Joksts.

Bronzas medaļas tika pasniegtas – Ilvars Joksts, Kristians Smirnovs, Ernests Cers, Artūrs Beļakovs, Agris Bārda, Edmunds Zālītis , Roberts kaļickis, Roberts Lazdāns, Jānis Mūrmanis, Silvestrs Grava, Daniels Aleksejenoks ( treneris Aldis Pinka )

Noslēgumā gribētu pateikt atzinību Smiltenes/Jaunpiebalgas komandas meiteņu vecākiem , kas tribīnēs radīja īstu basketbola atmosfēru.