Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes pagasta “Rožkalnos” jau dzer kļavu sulas

Sandra Pētersone

2011. gada 19. marts 06:04

4091
Smiltenes pagasta “Rožkalnos” jau dzer kļavu sulas

Portālā draugiem.lv ar skaudību var vērot paziņu albumus ar ziedošiem narcišu laukiem Anglijā vai hiacintēm Francijā. Latvijā ziema vēl negrib atkāpties, tāpēc ir prieks par katru pavasara vēstnesi, arī kļavu sulām.

Jau trešo gadu saldās kļavu sulas tecina Smiltenes pagasta "Rožkalnu" saimnieki Līvija un Ivars Ādamsoni. Šogad krūzē spirdzinošais dzēriens krājas kopš trešdienas, 16. marta.

Īsto brīdi notrāpīt grūtiJāurbj dienvidu pusē, lai saulīte silda, iesaka L. Ādamsone. Kļavu sulas tekot lēnītēm, bet aukstajās naktīs apsīkst pavisam, gaidot siltāku dienu.

Lielā kļava "Rožkalnu" mājas pagalmā dienā pagaidām dod vidēji 2,5 litrus sulas. Cik ilgi šopavasar vēl varēs baudīt veselīgo dzērienu, saimnieki nezina.

"Periods, kad tek kļavu sulas, ir ļoti īss. Tiklīdz zeme ir atkususi un sulas sāk dot bērzs, kļava pasaka, - viss," ievērojusi Līvija. Turklāt grūti notvert brīdi, kad kļavā jau var izdarīt pirmo urbumu, tāpēc, iespējams, daudzi cilvēki priekšroku dod bērzu sulām.

Pie kļavas ar urbi jādodas, kad zeme vēl sasalusi. Vispirms ieteicams kokam nolauzt zariņu un skatīties, vai pēc brīža būs sulas piliens vai ne.

Jāizdzer vismaz 10 litriŠonedēļ "Rožkalnos" kļavu sulas dzer katru dienu. Ivars izlasījis, ka lielākā vērtība tām ir pirmajās trīs līdz četrās stundās pēc iztecināšanas. Tad sulas satur bioloģisko aktīvo ūdeni, kas iesaistās vielmaiņu procesā cilvēka organismā. Lai justu efektu, ir vēlams kļavu vai bērzu sulas izdzert litru dienā vismaz 10 dienas pēc kārtas.

"Rožkalnu" saimnieki piekrīt apgalvojumam, ka pavasarī iztecinātās veselīgās sulas ir labākais attīrīšanas līdzeklis cilvēka organismam. "Izdzer vismaz 10 litrus, un visas ziemās laikā organismā uzkrātās šlakvielas pazūd," smaida Ivars.

Teorētiski no vienas kļavas sezonā varot iztecināt 100 litrus sulas, taču reāli viss ir atkarīgs no tā, cik strauji atnāk pavasaris ar siltu sauli un atkausē zemi. Pagaidām izskatoties, ka kļava varētu ražot vēl aptuveni nedēļu.

"Taču ar kļavām droši neko nevar zināt. Vienā momentā secini, - vairs netek," saka mūsu kolēģe Sarmīte Ozola, kura savās lauku mājās kļavu sulas tecina jau kopš aizvadītās piektdienas. Droša pazīme, ka process beidzies, ir tad, kad sāk lidināties pirmie taureņi.