Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenčos lielākos plūdus prognozē šonakt; cilvēkiem jābūt gataviem evakuācijai

Sandra Pētersone

2013. gada 21. aprīlis 14:17

22100
Strenčos lielākos plūdus prognozē šonakt; cilvēkiem jābūt gataviem evakuācijai
Šodien, 21. aprīlī, agri no rīta strauji cēlās ūdens līmenis Gaujā pie Strenčiem. Jau šobrīd tas ir pārsniedzis kritisko atzīmi (2,50 metrus) un dienas vidū sasniedza trīs metrus.

Ūdens līmenis turpina celties. Jau applūdusi Strenču brīvdabas estrāde un mazdārziņi  Slimnīcas, Trikātas, Beverīnas, Krasta un Jāņa Ziemeļnieka ielā.

Gaujas augštecē joprojām ir daudz ūdens un mežus vēl klāj sniegs, tālab lielākie plūdi Strenčos vēl ir priekšā, iedzīvotājus brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Strenču posteņa priekšnieks Aleksejs Jefimovs.

Iespējams, plūdu kulminācija Strenčos būs šonakt, pieļauj A. Jefimovs. Viņš aicina iedzīvotājus, kuri dzīvo plūdu apdraudētajās teritorijās, nepieciešamības gadījumā būt gataviem evakuācijai. Pagaidu mitekļus viņiem ierādīs Strenču vidusskolas internātā un Sedā, brīvajos pašvaldības dzīvokļos.

Šorīt pulksten 5.30 nekādas ūdens celšanās pazīmes Gaujā pie Strenčiem vēl nebija, un ūdens līmenis sasniedza 2,20 metru atzīmi, tāpat kā sestdien vakarā, stāsta A. Jefimovs. 

Šodien, sākot no pulksten 5.30 līdz 11 ūdens Gaujā strauji pacēlās par 60 centimetriem un pie tilta pār Gauju pie Strenčiem izveidojās koku sastrēgumi, ko šodien ar tehniku centīsies likvidēt akciju sabiedrības “Latvijas autoceļu uzturētājs” strādnieki. Ap pulksten 14  ūdens līmenis upē jau bija trīs metri.

VUGD situāciju Gaujā pie Strenčiem kontrolē vairākas reizes dienā, ik pēc divām stundām.

2010. gada lielajos plūdos Strenčos ūdens līmenis Gaujā sasniedza 3,5 metru atzīmi. Ir prognozes, ka šopavasar plūdi būs lielāki.