Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pavārgāmatu veido jaunieši

Sandra Pētersone

2013. gada 30. aprīlis 00:00

89
Pavārgāmatu veido jaunieši


Smiltenes Centra vidusskolas skolēni devuši savu papildinājumu “Eiropas Comenius pavārgrāmatai”, kurā būs ēdienu receptes un to tulkojumi sešās valodās un kuru iespiedīs Somijā.


Grāmatas sākums tapa aizvadītajā nedēļā Centra vidusskolā. Skola uzņēma skolēnu un skolotāju delegācijas no Somijas, Vācijas, Bulgārijas un Polijas.  

Pārsteidz kūku popularitāte
Smiltenes Centra vidusskola kopā ar šo valstu skolām un vēl arī Dāniju iesaistījusies starptautiskā Mūžizglītības programmas “Comenius” daudzpusējā skolu partnerībā “Learning by eating” (“Mācīties ēdot”). Dāņu delegācija uz Latviju neatbrauca valstī notiekošā skolotāju lokauta (darba pagaidu apturēšanas) dēļ, kura pamatā ir reformas par skolotāju darba apstākļiem.
Projekts “Mācīties ēdot” turpināsies arī nākamajā mācību gadā un sniegs Centra vidusskolas skolēniem un skolotājiem jaunas zināšanas, iepazīstot minētās Eiropas Savienības valstis. Mērķis ir veicināt skolēnu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, lai viņi saprastu pareiza uztura nozīmi.
Pašreiz projekta dalībnieku (Latvijas, Somijas, Vācijas, Polijas un Bulgārijas skolēnu) balsojumā  ēdiens numur viens ir kūkas. “Tas ir pārsteigums. Nedomājām, ka  pirmajā vietā būs kaut kas veselīgs, tomēr  prognozējām frī kartupeļus un burgerus,” spriež Centra vidusskolas audzēkņi Baiba Lasmane, Dāvis Vācietis, Klinta Beitika un Renāte Audere.
Savukārt jauniešus no Vācijas izbrīnījis, kāpēc latvieši nebalso par virtuļiem un mafiniem. Ārzemnieki arī vairāk ēdot kebabus un zemesriekstu sviestu.
Vienā no projekta nodarbībām tika veidota pavārgrāmata, kurai katras valsts delegācija ieteica trīs viņu valstī  populārus ēdienus. Piemēram, Bulgārijas delegācijas ieteikums ir: “Tarator” (aukstā zupa no jogurta un gurķiem, kurai pielikts ķiploks, dilles un rieksti);  “Sarmi” (tīteņi, kas ietīti kāpostu lapās ar gaļas un rīsu vai rīsu, sīpolu un garšvielu pildījumu); rīsu biezputra ar kanēli, ko ēd ar pienu. 
Latviešu trumpis bija bērzu sulas, kuras visi ārvalstu ciemiņi nogaršoja pirmo reizi. Lielu sajūsmu viņi gan neizrādīja, drīzāk pieņēma cienastu ar neuzticību, pasmaida Centra vidusskolas skolotāja Gundega Upeniece, kura iesaistījusies projektā “Mācīties ēdot” kopā ar kolēģi Līgu Krūmiņu-Krīgeri.

Mainās pasaules redzējums
“Šis ir ļoti labs projekts, jo ēšanas tēma strādā,” slavē skolotāja Plamenka Ivanova, kura uz Latviju atbraukusi ar trijām skolniecēm no Vidinas pilsētas pamatskolas.
“Bērni dzīvo jūsu skolēnu ģimenēs, mācās kaut ko pilnīgi jaunu, ēd kaut ko pilnīgi jaunu. Patīk, ka cilvēki Latvijā ir ļoti viesmīlīgi. Mums uzsmaida nepazīstami cilvēki,” saka P. Ivanova. Jauniešiem no Vācijas savukārt ļoti patīk Latvijas daba, svaigais gaiss, daudzie meži, un viņi grib uz Latviju atbraukt vēlreiz.
Smiltenē ieradās 15 ārzemju skolēni vecumā no 12 līdz 18 gadiem. Dažādi pasākumi kopā ar Centra vidusskolas audzēkņiem notika gandrīz visu aizvadīto nedēļu
Skolotāja G. Upeniece cer, ka projekts jau tagad sasniedz savu mērķi, jo tiek kliedēti stereotipi par valstīm,  uzlabojas savstarpējā komunikācija un angļu valodas zināšanas. Turklāt viss vēl turpināsies, jo nākamajā mācību gadā Centra vidusskolas delegācija brauks uz Vāciju (septembrī), Poliju (novembrī), Somiju (janvārī) un Bulgāriju (maijā).
“Jau tagad ir  interesanti iepazīt bērnus no citām valstīm un kopā ar viņiem aizraujoši pavadīt laiku,” saka  K. Beitika. Savukārt D. Vācietis piebilst, ka, uzņemot ciemiņus, arī pats uzzinājis vairāk par latviešu tautas tradīcijām.
UZZIŅAI
Ēdienu top 10 sešās valstīs (jauniešu balsojums)

1. Kūkas
2. Pankūkas
3. Dārzeņi
4. Pica
5. Gaļa
6. Šokolāde
7. Saldējums
8. Ūdens
9. Maize
10. Tēja