Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ar Gardu Muti Valmiermuižā

Ar Gardu Muti Valmiermuižā

Šo sestdien, 11. maijā, atzīmējot Ūsiņdienu, pie Valmiermuižas alus darītavas būs brangas svinības! No pulksten 11:00 līdz 15:00 notiks šīs sezonas pirmais mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”, saimnieces galdā cels tradicionālos Ūsiņdienas ēdienus, spēlēs un rotaļās aicinās folkloras kopa, varēs doties izjādēs zirga mugurā, izkalt savu laimes pakavu un noslēgumā baudīt lustīgu koncertu.

Ūsiņdiena iezīmē vasaras sākumu un pirmos sējas darbus, kad jau izsenis mūsu senči ar īpašiem rituāliem un kuplām svinībām centās iegūt Ūsiņa labvelību, lai nodrošinātu bagātu ražu. Lauku sētā Ūsiņdienas norises sākās jau agrā rītā, kad mielastam kāva gaili, darīja alu, mielojās ar olu ēdieniem un sarūpēja melni krāsotas olas, lai veiktu rituālus zirgu stiprināšanai. Ūsiņos neizpalika arī kārtīga rumulēšanās un laistīšanās ar ūdeni, lai gani negulētu un saimei būtu tik daudz piena, cik ūdens izliets. Dodoties pirmajā pieguļā, gani līksmoja, dziedot dziesmas, un savā starpā sazinājās, gavilējot un ūjinot - cik tālu sniedzās balss, tik tālu bija iedarbība pret vilkiem un mošķiem, kas apdraud lopus.

Uz Ūsiņdienas andelēšanos Valmiermuižā pilniem „ratiem” būs sabraukuši vietējie mājražotāji ar saviem labumiem – mājās ceptu maizīti un kliņģeriem, sātīgām meža gaļas desām, bišu medus krājumiem, svaigi sietiem mājas sieriem un pirmajiem pavasara zaļumiem no tuvējām zemnieku saimniecībām.

Svinību viesiem galdā tiks celti Ūsiņdienas tradicionālie ēdieni. Traktiera „Liepziedi un rozmarīns” saimniece Zanda gatavos pantāgu jeb olu kulteni ar gaļu un triju veidu kailgraudu grūbas, savukārt „Valmiermuižas alus” bufetes pavāri būs sarūpējuši gaiļa zupu. Ar zirņu plāceņiem cienās „Dabas spēka” saimniece Inese, un „Donu” Ilze uz vietas ceps gardas pankūkas ar mājas ievārījumu.

Ūsiņš atnākdams atnes zaļu zāli, lapas, pieguļnieku dziesmas, bet galvenais, viņš ierodas rūpēties par saimes zirgiem vasarā, tamdēļ šajās svinībās īpaši godināts tiks zirga spēks. Gan lieli, gan mazi varēs pagatavot savu rotaļu zirdziņu, uzgleznot skaistāko zirgu ganāmpulku, kopā ar kalēju Jāni Keiseli apgūt pakavu kalšanas prasmes un izbaudīt nesteidzīgu izbraucienu ar Kocēnu zirgaudzētavas kumeļiem.

Kā labāk izpelnīties Ūsiņa labvēlību, svinībās ierādīs Lēdurgas folkloras kopa „Putni”, aicinot tradicionālajās rotaļās un spēlēs, bet noslēgumā Valmiermuižu pieskandinās koklētāja Anša Jansona un postfolka grupas „Dārdi” koncerts.

Tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”  ir Valmiermuižas kultūras biedrības projekts mājražotāju kustības daudzināšanai un gardēžu tūrisma attīstībai Valmiermuižā, kurš aizsākās pērn, visa gada garumā gardēžus iepriecinot ar astoņiem tirdziņiem.

PROGRAMMA

 

TIRGOŠANĀS

11:00 – 15:00 Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš

 

MIELOŠANĀS

11:00 – 13:00 Traktiera„Liepziedi un Rozmarīns” gatavots pantāgs un triju veidu kailgraudu grūbas

11:00 – 15:00 „Valmiermuižas alus”  bufetes vārīta gaiļa zupa

11:00 – 15:00 „Donu” Ilzes ceptās pankūkas ar mājas ievārījumu

11:00 – 15:00 „Dabas spēka” saimnieces Ineses sarūpētie zirņu plāceņi

 

DARBNĪCAS UN ATRAKCIJAS

11:00 – 13:30 Rotaļu zirdziņu gatavošanas darbnīca kopā ar Valmieras jaunatnes centru „Vinda”

11:00 – 13:30 Skaistākā pieguļas ganāmpulka gleznošana

11:00 – 15:00 Kalēja Jāņa Ķeiseļa pakavu un naglu kalšanas darbnīca

11:00 – 15:00 Izjādes ar Kocēnu zirgaudzētavas zirgiem

 

SVINĪBAS

12:00 Ūsiņdienas tradicionālās spēles un rotaļas kopā ar Lēdurgas folkloras kopu „Putni”

14:00 Koklētāja Anša Jansona un postfolka grupas „Dārdi” koncerts

 

Ieeja bez maksas