Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Plostnieku galvaspilsēta gatavojas 16. Gaujas plostnieku svētkiem Strenčos

Plostnieku galvaspilsēta gatavojas 16. Gaujas plostnieku svētkiem Strenčos

Gaujmalas ievas jau briedē  pumpurus, lai varētu uzplaukt, lakstīgalas jau uzskaņo balsis, bet plostnieku galvaspilsēta gatavojas 16. Gaujas plostnieku svētkiem Strenčos, kas norisināsies no 15. līdz 18. maijam. Tradicionālā plosta siešana un ekspedīcija, ko rīko biedrība "Gaujas plostnieki", sāksies 15. maijā pie Spicu tilta. Nobrauciens ar plostu lejup pa Gauju turpināsies 16. un 17. maijā, bet sestdien, 18. maijā plkst. 11.00 sagaidīsim plostu pie Vecā ozola.

PROGRAMMA ŠEIT!

18. maijā svētki visas dienas garumā priecēs Strenču novada iedzīvotājus un viesus. Arī šajos svētkos saglabātas vairākas jau tradicionālas lietas – SVĒTKU GADATIRGUS, kurā aicinām piedalīties  novada un pārnovadu uzņēmējus, mājražotājus, tautas daiļamata meistarus, zemniekus.

Gaidīsim interesantu, noderīgu, praktisku, skaistu, vērtīgu lietu tirgotājus! 

Tirdzniecības vietu ierādīšana un tirgošanās atļauju izsniegšana notiks pasākuma dienā. Iepriekšēja pieteikšanās pie Strenču novada domes lietvedes pa tālruni – 64715610. No plkst. 13:30 notiks tradicionālās VĪRU SPĒLES plostnieku garā, bet svētku mazajiem apmeklētājiem visas dienas garumā būs iespēja draiskoties dažādās atrakcijās, uz LIELAJĀM SPĒLĒM aicinās LIELĀS LELLES, būs vizināšanās ar zirgu u.c. pārsteigumi.

Arī šogad pie plosta maketa tiks stādīta ZIEDU UPE, bet PLOSTNIEKU ŠOSTES ZUPU  šogad vārīs šefpavārs Lauris Aleksejevs. Būs arī MUZEJU NAKTS aktivitātes un VASARAS KOKTEIĻU ŠOVS. Svētkos apsolījis piedalīties arī Dansukker CUKURIŅŠ ar dažādām gardām un interesantām aktivitātēm bērniem un pieaugušajiem.Vakarā no plkst. 21:30 uz Gaujas skanēs VAKARA MŪZIKA, bet izskanot mūzikai uz Gaujas notiks SVĒTKU UGUŅOŠANA. Šīs sezonas pirmā ZAĻUMBALLE izskanēs kopā ar grupu "Brāļi optimisti".

Šogad svētkos būs arī daudz jaunu un interesantu akcentu. Plostnieku svētku laikā tiks īstenots pašvaldību sadraudzības projekts „Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana Eiropas pilsoņu aktivitātei”. Projekts tiek līdzfinansēts ar Eiropas Komisijas programmas „Eiropa pilsoņiem” finansiālu atbalstu. Strenču novada domes projekta partneri ir Rosices pilsētas pašvaldība Čehijā, Saidas pilsētas pašvaldība Vācijā un Rimoc pilsētas pašvaldība Ungārijā. Strenču novadā ieradīsies un uzturēsies 42 starptautiskie viesi.

 Projekta ietvaros 17.maijā Strenču kultūras namā no 9:00 – 12:00 notiks KONFERENCE, kurā projekta partneri dalīsies savā pieredzē par kultūras tradīciju saglabāšanu un uzturēšanu, kā arī vieslektora – eksperta uzstāšanās. Viesi piedalīsies arī plosta ekspedīcijā un svētku norisē – no plkst. 11:45 notiks NACIONĀLO ĒDIENU STUNDA – apmeklētājiem būs iespēja vērot, uzzināt un nogaršot čehu, ungāru, vācu un krievu nacionālo virtuvju noslēpumus. Viesi kopā ar Strenču novada pašdarbības kolektīviem sadancos un sadziedās SADRAUDZĪBAS KONCERTOS Sedā un Strenčos.