Zupas un salāti - no pavasara zaļumiem
Smilteniete, Smiltenes valsts tehnikuma - profesionālās vidusskolas skolotāja Irita Tepere iesaka iekļaut ēdienkartē arī pirmos pavasara zaļumus.
Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir izvārīt nātru zupu.
Nātru lapas aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz pāris minūtēm. Ūdenī aptuveni pusstundu vāra žāvētus kauliņus. Pieliek garšvielas. Pieber iepriekš aptuveni diennakti ūdenī izmērcētas grūbas un turpina vārīt. Pēc vēlēšanās var arī pielikt sagrieztus kartupeļus.
Pašas pēdējās pieliek noplaucētās nātras. Tiklīdz zupa uzsit burbuļus, katlu ņem nost no uguns.
Pieliek krējumu un sakapātu vārītu olu.
Savukārt no citiem pavasara zaļumiem var pagatavot salātus.
Ņem pieneņu lapas (iepriekš tās piecas minūtes patur aukstā ūdenī, lai pazustu rūgtā garša), lakšus (savvaļas ķiplokus), gārsas lakstus, skābenes, maurlokus. Apslaka ar citrona sulu. Pieliek eļļu. Pārkaisa gaiļpiešu ziediņus. Pavasarī, kad organisms iztērējis visas enerģijas rezerves, pirmie pavasara zaļumi ir labs vitamīnu avots. Tos var izmantot arī dažādos dārzeņu salātos.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19