Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mežaparkā pulcēsies latviešu godu saimnieces

Sandra Pētersone

2013. gada 24. maijs 11:35

412
Mežaparkā pulcēsies latviešu godu saimnieces

Šo sestdien, 25. maijā, Rīgā, Mežaparkā, notiks latviešu godu saimnieču saiets, kurā piedalīsies arī saimnieces no Smiltenes, Strenču un Valkas novadiem.


Sākums - pulksten 12.

Šadus svētkus, kas Latvijā notiks pirmo reizi, rīko biedrības “Godu saimnieču biedrība” un “Siera klubs”.Uz svētkiem organizatori aicinājuši visas godu saimnieces, un viņas apmeklētājiem atklās savas prasmes ēdienu gatavošanā, stāstīs par dažādiem godu rituāliem, tradīcijām un ieražām.


Mūsu novadus svētkos pārstāvēs: Daina Stīpniece (Variņu pagasts), Zinta Janava un Ilze Briede (Blomes pagasts), Agija Sinka (Smiltene), Rita Zeltīte Treisnere (Plāņu pagasts), Gunita Ščegoļeva (Valka), Vija Lārmane un Māra Vīnšteine (Grundzāles pagasta Aumeisteri) un Anita Bedrīte (Valmiera).


Sestdien Mežaparkā darbosies Latgales, Vidzemes, Kurzemes un Zemgales godu sētas, kurās saimnieces piedāvās katram novadam raksturīgākos ēdienus.


Vidzemnieces žāvēs kotletes, šķovēs kāpostus vidzemnieku gaumē ar melnajām plūmēm un sēnēm, vārīs knēdēļu zupu, gatavos viltoto siļķi un cienās ar kūkām, ko cepušas blomēnietes Jolanta Eberharde un Ināra Ustinova.

Katrā sētā spēlēs muzikanti, piemēram, Vidzemes sētā - “Maskačkas muzikanti”.


Starp godu sētām notiks konkursi, cik atraktīvi, interesanti un garšīgi katra sēta sevi pasniegs apmeklētājiem.


Piemēram, vidzemnieces liks plūkt vistu. To katrai saimniecei vajag prast izdarīt tā, lai spalvas paliek tīras un sausas un ar tām var pildīt pēļus.


Garšīgs mielasts visos laikos bijis svētku neiztrūkstoša daļa, taču godu galdi ir kļuvuši arī par kultūras būtisku daļu, uzsver biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidnova un “Godu saimnieču biedrības” dibinātāja Vija Ancāne.


Viņas uzsver, ka godi un ar tiem saistītās tradīcijas papildina un ļauj ieskatīties mūsu senču likteņgaitās, dzīves veidā un ieražu pasaulē, un par šā mantojuma saglabāšanu jāpateicas arī godu saimniecēm. Viņas no paaudzes uz paaudzi ar savu darbu šīs vērtības saglabājušas.