Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šodien ievēlam pašvaldību deputātus

Sandra Pētersone

2013. gada 1. jūnijs 12:22

11867
Šodien ievēlam pašvaldību deputātus

Šodien, 1.jūnijā, Latvijā notiek kārtējās pašvaldību vēlēšanas. Tajās jaunā sasaukuma deputātus ievēl balsstiesīgie pilsoņi, sākot no 18 gadu vecuma. 

Iecirkņu darba laiks - no pulksten 7 līdz 22.

Atgādinām, ka, piedaloties pašvaldību vēlēšanās, vēlēšanu iecirknī jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments - pase vai personas apliecība (eID karte). Vēlams jau iepriekš pārbaudīt, vai pase ir derīga, jo vēlēšanu iecirkņos novērota tendence, ka vēlētāji uzrāda pasi, kurai jau beidzies derīguma termiņš.

Vēlētāji drīkst balsot tajā pašvaldībā, kurā viņiem ir reģistrēta dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai tajā pašvaldībā, kurā viņiem pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums. 

Smiltenes pilsētā darbojas divi vēlēšanu iecirkņi - sporta skolas ēkā un pilsētas kultūras centrā.

Vēlēšanu iecirknī Nr. 888, kas atrodas sporta skolā, no pulksten 7 līdz pulksten 10 šodien bija nobalsojuši 150 cilvēki (iepriekšējā balsošanā - 285), informē vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Ivars Siliņš.

Vēlēšanu iecirknī Nr. 887, kas atrodas pilsētas kultūras centrā, šodien līdz pulksten 10 bija nobalsojuši 212 vēlētāji (iepriekšējā balsošanā - 250).

Vairākums aptaujāto vēlētāju Smiltenē atzīst, ka no jaunievēlētā pašvaldības sasaukuma gaida, lai jaunie deputāti turpinātu iesākto.

“Mani apmierina līdzšinējais pašvaldības darbs un tas, kādas novadā ir aktivitātes. Novēlu turpmāk saglabāt esošo un strādāt vēl labāk,” saka smiltenietis Gatis Ikerts.

“Man patīk, kā ir. Varbūt lai padomā vairāk par jauniešiem, bet sāk jau domāt,” atzīst 22 gadus vecā smilteniete Linda Mūsiņa.

“Es esmu pensionārs, visa mana labklājība ir vairāk atkarīga no lielās valdības, nekā no pašvaldības. Bet jāvēl, protams, ir, jo pašvaldība sakārto tuvāko vidi,” spriež smiltenietis Imants Cirītis. 

Savukārt smiltenietis, veloeksperts Andis Lapiņš šaubās, vai no pašvaldību vēlēšanām ir kāda jēga, jo “visi, kuri bija, arī paliks”.

Viņš uzskata, ka pašvaldībai vairāk jādomā par jaunu darba vietu radīšanu, pildot kādreiz solīto, piemēram, ģipša ražotnes atvēršanu vai viesnīcas būvi pie Tepera ezera, kur zeme tika iznomāta privātuzņēmējam.

“Tagad visa Latvija tā dzīvojam, ka būvē kaut ko uz parāda , bet jēgas nav. Tas naudu nenes un rada tikai izdevumus, jo pēc tam tas viss ir jāuztur,” saka A Lapiņš.