Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Informatīvās instalācijas „Rīta zvaigzne” atklāšana

Informatīvās instalācijas „Rīta zvaigzne” atklāšana

Otrdien, 11.jūnijā, plkst.15.00 Valmierā notiks ceļojošās, informatīvās, mākslinieku veidotās instalācijas „Rīta zvaigzne” atklāšana, kas būs apskatāma pie Valmieras Kultūras centra, Rīgas ielā 10, katru dienu no plkst.12.00 līdz 19.00 līdz 20.jūnijam.

Klātesošie varēs vērot ielu teātra stilistikā veidotu performanci, kuras pamatā ir stāsts par Venēru – zvaigzni, kas pirmā aust nakts debesīs un pēdējā noriet, četru gadu ciklā apejot visas debešu puses. Performances galvenais elements – trīs dejotāji, un to ietērps simbolizē dažādu tautību līdzāspastāvēšanu un vienotību kā Latvijā, tā Eiropā.

„Rīta zvaigzne” ir mākslinieku veidotā informatīvā instalācija. Tā ietver īpašu vizuālās mākslas izstādi „Tīrkultūra”, kurā eksponēti 12 Latvijā dzīvojošu mazākumtautību autoru mākslas darbi, dažādos stilos un tehnikās – gleznošana, tēlniecība, lietišķā māksla, kolāžā u.tml. To autori pārstāv krievu, baltkrievu, ukraiņu un romu tautības, un to vienojošais elements ir mākslinieku piederība Latvijas kultūrvidei. Arī projekta nosaukums un krāšņais vizuālais koncepts ir balstīts uz stāstu par rīta zvaigzni jeb ausekli – laimes, kārtības, auglības un aizsardzības simbolu, kas ir kopīgs daudzām tautām pasaulē.

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja atstāt savas atsauksmes viesu grāmatā, saņemt piemiņas pastkarti, kā arī pieteikt sevi kā mākslinieku izstādēm nākotnē.

Līdz šim informatīvā instalācija „Rīta zvaigzne” bija skatāma Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Ventspilī, Liepājā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Rēzeknē un Alūksnē.

Informatīvo instalāciju izstrādāja radošā komanda – Ramona Buša-Virtmane, Aigars Bikše, Mārtiņš Ķibers, Anna Heinrihsone, Valters Verners, Liene Grava, Vita Valheima un Ieva Kasemira.

Par izstādi „Tīrkultūra”

Izstāde tika eksponēta, kā arī atzinīgi novērtēta Tēlniecības Kvadriennālē Rīga 2012 – „Integrācijas Anatomija”. Tās mērķis ir plašākai sabiedrībai demonstrēt Latvijas sabiedrības etnisko daudzveidību un radošumu, iedvesmot sabiedrību uz kultūru dialogu un mijiedarbību, kā arī ieinteresēt un veicināt cilvēku izpratni par etniskajā kopienām, kuras dzīvo mums līdzās.

Izstāde „Tīrkultūra” tapusi sadarbībā ar Baltkrievu kultūras biedrību „Vjasolka”, Baltkrievu biedrību „PRAMEŅ”, Starptautisko Romu Humanitāro fondu, Jelgavas baltkrievu biedrību, Baltkrievijas biedrību „Zlata”, Baltslāvu Kultūras attīstības un sadarbības biedrību, Slāvu mūzikas biedrību „SOZVUČIE”, Latvijas baltkrievu savienību,Valmieras lietuviešu biedrību, un Jelgavas pilsētas domes Sabiedrības integrācijas pārvaldi.