Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Godos – profitroļu zupa

Sandra Pētersone

2013. gada 21. jūnijs 00:00

1491
Godos – profitroļu zupa



Kad šogad maijā Mežaparkā notika Latvijas godu saimnieču pirmais saiets, žūrijai no Vidzemes godu sētā nobaudītā vislabāk garšoja arī smiltenietes Agijas Sinkas vārītā zupa ar interesantu nosaukumu – profitroļu.Ar Norvēģijas troļļiem tai gan nav nekādas saistības. Šī ir garda zupa ar olu pārslām, kādu Agijas dzimtajā pusē, Gulbenes novada Rankas pagastā, un arī citviet Latvijā saimnieces vārījušas jau izsenis. 
Galdus klāja jau skolas laikāPar savas dzimtās puses godu ēdieniem Agija ir lietpratēja, jo, vēl tikai mācoties pamatskolā, palīdzējusi savai mammai Olgai un otrai  Rankas godu saimniecei Rasmai Ozolai cept, šmorēt, vārīt un klāt svētku galdus. Varbūt tas arī bija iemesls, kāpēc viņa par savu izvēlējās pavāra darbu un  visus līdzšinējos gadus strādājusi sabiedriskās ēdināšanas jomā. Vēl tagad Agija atceras, cik gardas agrāk bijušas godu saimnieču gatavotās liellopu gaļas “irbītes”, kas pildītas ar apceptu, cauraugušu speķi un sīpoliem. Katru “irbīti” pārsēja ar diegu, apcepa un izšmorēja. “Irbītes” Agija gatavo arī tagad, tikai liellopu gaļas vietā ņem cūkas kakla karbonādi. “Nekāda īsta pavāre gan neesmu, jo šajā profesijā mācījos tikai kursos,” viņa pieticīgi atzīst. Taču  draudzenes uzskata, ka Agijai ir dabas dots talants ēdienu gatavošanā, un itin bieži vaicā, kad varēšot nākt ciemos un nobaudīt, ko jaunu un gardu namamāte ir pagatavojusi.“Es ātri ēdu, un tie, kuri ātri ēd, labi strādājot,” smaida Agija un piebilst, ka arī virtuvē visus darbus padara ātri. Tā vienkārši sanākot. Rosīties virtuvē viņai līdz šim nav apnicis ne darbā, ne mājās,  tālab šajā gadījumā nav vietā teiciens par kurpnieku, kurš pats staigā basām kājām. Vakariņas ģimenei vienmēr bijušas galdā, un, ja ēdiens ir izdevies garšīgs, tad prieks ir apbusējs.Ģimenes locekļi Agiju uzteic, ka viņa prot pagatavot gardu ēdienu gandrīz no jeb kā. Salāti sanākšot no visa, kas ir ledusskapī.Vislabāk Agijai patīk gatavot gaļas ēdienus un salātus. Dārzeņi un garšaugi izaug pašas dārzā, un tiem ir cita, daudz labāka garša nekā veikalā pirktajiem.
Tupenim pietiek ar sviestu un dillēm Agija savējos – vīru Andri, meitas Santu un Sintiju un mazmeitu Unu –  lutina, pēc iespējas visus produktus izvēloties dabīgus jeb, kā mūsdienās teic,  bioloģiskus.Tas, ko biežāk prasot pagatavot ģimene, ir, piemēram, vaniļas mērce ar zemeņu krēmu vai pildīta vistas fileja, vai cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar sviestu un dillēm. Kartupeļus Agija griež šķēlēs, bet ne līdz galam. Virsū uzliek sviestu un dilles. Nedaudz uzkaisa sāli. Cep cepeškrāsnī. Tagad, kad dārzā izauguši lapu salāti, Agija tiem pieliek dilles, lokus, redīsus, nedaudz uzspiež citrona sulu un nedaudz pārkaisa sāli.  Ar sāls bēršanu viņa neaizraujas, gatavojot arī citus ēdienus, tāpat kā ar krējuma likšanu klāt salātiem. Pietiekot ar majonēzi. No salātu receptēm Agija iesaka pamēģināt sajaukt kopā svaigu puķkāpostu, puravu un konservētus zaļos zirnīšus, garšvielas un majonēzi.Gardi salāti sanāk arī no vārītas vistas gaļas filejas (270 g),  trīs vārītām olām, konservētiem ananasiem (150 g), siera (100 g), viena vārīta burkāna, viena sīpola, marinētiem šampinjoniem (200 g), trīs līdz četrām ēdamkarotēm diļļu, Produktus sagriež, izņemot olas un sieru, ko sarīvē. Sīpolu un dilles sasmalcina. Liek traukā kārtās šādā secībā: vistas gaļu, olas, majonēzi, ananasus, sieru, majonēzi, šampinjonus, sīpolus, burkānu, majonēzi.  Pārkaisa dilles.Kad Agija gatavo ēdienu, tad  sastāvdaļas jauc kopā nevis pēc gramiem, bet pēc garšas. Un, galvenais, darbs jādara ar mīlestību, tad tas izdosies. Virtuves gudrībās Agija jau apmāca mazmeitiņu Unu, kura vecmāmiņai palīdz cept pīrādziņus un kūkas, tīrīt zivis un pat izgudrojusi sava īpašā deserta recepti no dažādiem augļiem, ko pildot ar ievārījumu.To, ko prot, Agija nolēmusi likt lietā, nesen atverot Smiltenē pati savu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu.“Tāda doma bija jau sen. Visas draudzenes teica, vai negribot pati uzsākt savu biznesu, jo ēdienu taisot garšīgi un arī uzņēmīga esot. Vajag pārliecību par to, ko dari, un tad jau izdosies,” teic Agija.
Jāņu siers Agijas gaumēGatavošanas laiks 3 līdz 4 stundas10 litri piena, 2,5 tējkarotes citronskābes, 2,5 ēdamkarotes sāls, ķimenes.Pienu uzkarsē, pieliek sāli un citronskābi, lai sarautu (nedrīkst uzvārīt). 10 minūtes patur, tad nokāš. Pieliek ķimenes. Masu liek marlē, sasien, notecina sūkaliņas un veido apaļu formu. Uzliek slogu. Tur, kamēr masa atdziest.Ķimeņu vietā var likt “Vegetu” vai citas garšvielas, vai arī zaļumus, piemēram, dilles.Šādu mīksto Jāņu sieru var uzglabāt divas līdz trīs dienas.Sieru var arī uzcept, iepriekš apviļājot olā un rīvmaizē.
IESAKA AGIJA SINKAProfitroļu (olu pārslu) zupa 10 porcijāmBuljonam:viena vista, 3 burkāni, sīpols, 100 g sviesta, sāls, pipari, zaļumi. Izvāra vistas gaļas buljonu, nokāš, pieliek sviestā zeltaini apceptus, sarīvētus burkānus un sīpolu. Izvārīto gaļu sadala. Olu pārslām:4 olas, 0,5 l ūdens,  2 tējkarotes sāls, 2 tējkarotes cukura, 400 g miltu, paciņa cūku tauku vai eļļa.Sakuļ olas, pielej siltu ūdeni, pieber miltus un garšvielas un samīca mīklu. Izkausē katlā cūku taukus (var sajaukt kopā ar eļļu). Mīklu izberž caur caurduri izkausētajās taukvielās, nedaudz pakratot, lai veidotos bumbiņas. Mīkla jāber tikai vienā kārtā, citādi bumbiņas saķeps. Kad tās paliek zeltaini brūnas, ar putu  kausu smeļ ārā.  Buljonu ar gaļiņu ielej traukā, uzber dilles, lokus un virsū uzber olu pārslas.
Vaniļas mērce ar zemeņu krēmuMērcei:1 litrs piena, 5 olu dzeltenumi, viena paciņa vaniļas cukura, 120 g cukura.Ūdens peldē silda pienu (nedrīkst uzvārīt). Tikmēr sakuļ olu dzeltenumus ar vaniļas cukuru un cukuru, pielej pienam un maisa, kamēr masa sāk biezēt. Nedrīkst pārkarsēt, citādi vaniļas mērce saies ziedos.Krēmam:0,5 l saldā krējuma, 0,5 kg zemeņu, paciņa želatīna, cukurs pēc garšas. Saputo putukrējumu. Zemenes saspaida, sajauc ar cukuru. Iemaisa iepriekš uzbriedinātu un izkausētu, līdz istabas temperatūrai  atdzesētu želatīnu. Zemeņu masu iemaisa putukrējumā. Liek vēsā vietā, kamēr krēms sarec.
Gaļas salātiNovāra cūkas šķiņķi, sagriež kubiciņos. Pieliek vārītu, sagrieztu olu, sagrieztus šampinjonus un daudz sasmalcinātu diļļu. Sajauc ar “Provansas” majonēzi. 
Kārtainie salāti4 olas, 2 āboli, 3 vārīti burkāni, 100 g lociņu, 2 sīpoli, rīvēts siers 1,5 paciņa majonēzes.Pirmajā kārtā liek divas sagrieztas vārītas olas, tad sagrieztus lociņus, rīvētus  burkānus, majonēzi, atkal - divas olas, atkal - majonēzi, tad sagrieztus sīpolus, rīvētus ābolus, majonēzi. Pāri pārkaisa rīvētu sieru. 
Pildīta vistas filejaIzklapē vistas fileju. Sieru sarīvē, sajauc ar sagrieztiem šampinjoniem un dillēm. Uzklāj uz filejas, gaļu sarullē,  apviļā miltos un sakultā olā, kurai pieber sāli un “Santa Maria”’ garšvielas. Cep cepeškrāsnī.