Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Muzikāla komēdija „Bitīt rožu dārziņā”

Justīne Deičmane

2013. gada 27. jūnijs 09:58

120
Muzikāla komēdija „Bitīt rožu dārziņā”

2.augustā plkst.20.00 Valmieras estrādē būs skatāma muzikāla komēdija „Bitīt rožu dārziņā”, ko iestudējis „Muzikālais teātris 7” un kas tapusi pēc Ādolfa Alunāna lugas motīviem. Tā ir jautra luga, ko izrādes radošā komanda papildinājusi ar spraigām, no tautas pūra lādēm ņemtām rotaļām, dančiem un dziesmām.

Lai gan Ā.Alunāna slavenākās lugas rakstītas 19.gadsimta beigās, tajās meistarīgi atspoguļota viena no latviešu ķibelēm, par kuru smejamies, raudam un risinām arī 130 gadus pēcāk. Latvietis ir apveltīts ar neremdināmu vēlmi vilkt vezumu uz savu pusi. Kamēr „smagsvara” vilcēji cīnās savā starpā, vienkāršie ļaudis tā arī netiek skaidrībā, kurš ir zemes saimnieks un kuram jāklausa, tādēļ neklausa nevienam. Rodas pārpratumi, bet pa vidu visam uzzied krāšņa mīlestība, kas „Muzikālā teātra 7” iestudētajās izrādēs allaž bijusi galvenā tēma.

Topošā iestudējuma darbība risinās tālajā  1873.gadā – laikā, kad krāšņi uzzied šodien pazīstamie latviešu tautastērpi. Izrādes režisora Voldemāra Šoriņa vadībā scenogrāfs Jānis Jansons un dramaturgs Kārlis Anitens tulko latviešu tautastērpos ielikto rakstu nozīmi, lai tos pārnestu izrādes scenogrāfijā un kostīmos. Savukārt muzikālais producents Atis Auzāns un horeogrāfs Alberts Kivlenieks meklē atbilstošus risinājumus dejām, rotaļām un dziesmām, kuras ikviens latvietis zina no galvas – „Šalc zaļais mežs”, „Še, kur līgo priežu meži”, „Brūklenājs”, „Lakstīgalu nakts”, „Es zinu, ka kādreiz”, „Jaunība”, „Tumšā naktī”, „Atceries, meitenīt”, „Mazs bij’ tēva novadiņis” un daudzas citas melodijas.

„Bitīt rožu dārziņā” lomās iejutīsies Voldemārs Šoriņš,  Akvelīna Līvmane, Jānis Skanis, Jolanda Suvorova, Zigurds Neimanis, Mārtiņš Brūveris, Ērika Eglija, Kārlis Anitens, Alberts Kivlenieks, Marta Līne, Kaspars Brūvelis, Sergejs Ivanovs, Artūrs Noviks un Oranžā kora meitenes – Olga Stupiņa, Anita Levša un Inta Ļaksa.

Izrāde būs skatāma deviņās pilsētās –  Saulkrastos (26.jūlijā), Saldū (27.jūlijā), Valmierā (2.augustā), Alūksnē (3.augustā), Bauskā (9.augustā), Tukumā (10.augustā), Madonā (17.augustā), Ikšķilē (23.augustā) un Kuldīgā (24.augustā).