Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ar melnu muti

Aldis Dubļāns

2013. gada 2. jūlijs 00:00

81
Ar melnu muti

  Tūlīt sāksies melleņu laiks. Daudziem tas ir gaidīts peļņas avots, citiem garšas kārpiņu baudai. Vēl daudziem iespēja uzlabot redzi. Pazīstu kādu valcēnieti, kurš vienas sezonas laikā savu aceņu stiklus samazināja par divām dioptrijām. Gandrīz neticami. Tiesa, viņš nevis ēda svaigas ogas, bet spieda sulu un to regulāri dzēra. Šis kungs tagad melleņu sulu sagatavo daudzos litros, jo palīdz.    Esmu lasījis kaut kādus reklāmas rakstus par melleņu preparātu kapsulām, kur viena kapsula spēj aizvietot divus kilogramus ogu. Ārstniecības kursa laikā jāizlieto apmēram 80 kapsulu, kas būtu 160 kilogrami ogu. Šādai salīdzināšanai grūti noticēt. Te var vilkt paralēles ar tik daudz reklamētajām zivju eļļas kapsulām un dažādiem preparātiem. Jebkādā gadījumā labāk ēst treknas zivis, nekā lietot neskaidras izcelsmes pārtikas piedevas, kuras pārdošanas pratēji paceļ milzu augstumos. Ar mellenēm ir gluži tāpat. Šīs ogas lietojamas pret tuvredzību, tālredzību, tīklenes vainām, kataraktu sākuma stadijā, acu bojājumiem cukura diabēta iespaidā, redzes pasliktināšanos tumšajā diennakts laikā un krēslā. Lieto, ja nogurst acis lasot, vadot auto, strādājot pie datora un skatoties televizoru.    Ēdīsim mellenes, kamēr ar tām pilni meži un dārzi, bet nevajadzētu aizmirst arī par ziemas krājuma sagatavošanu. Ir neskaitāmi daudz veidu, kā šīs vērtīgās ogas saglabāt. Diezgan populāra ir ogu glabāšana sasaldētā veidā. Tā mellenes var izmantot visdažādāko našķu gatavošanai. Tomēr, manuprāt, racionālākais veids ir izspiest sulu, turklāt nemaz nav nepieciešams ļoti auksts pagrabs un daudz cukura, lai to uzglabātu.