Ziemellatvija.lv ARHĪVS

A.Niedzviedzis „Pacel vabolīti!”

A.Niedzviedzis „Pacel vabolīti!”

Ar moto "Uz dzirnavām! Samalsim prieka miltus no laimes vārpām..."  šogad Smiltenes novada svētkus, kas norisināsies no 2.-3.augustam, aicina svinēt Grundzāles pagasta kultūras darbinieki.

„Grundzālē nekad nav bijušas dzirnavas. Saimnieki miltus malt braukuši uz kaimiņu pagastiem. Tāpēc pilnīgi iespējams, ka katra grundzālieša gēnos snauž ilgas pēc pašu dzirnavām. Vizlas klānos māli mums ir, dolomīts – teju vai katrā pagalmā, upes enerģija dzirnavu darbināšanai arī ir! Novadnieki, brauciet pie mums uz Grundzāli! Samalsim prieka miltus no laimes vārpām. Iegriezīsim gaisa, ūdens, zemes un uguns spārnus, palēninot straujo Likteņdzirnu laika ratu…”, svētku moto vadlīnijas atklāj un uz svētkiem aicina Grundzāles kultūras nama vadītāja un svētku organizatore Inga Ruka.

Inga atklāj, ka svētkos gaidāmas daudz un dažādas aktivitātes visu paaudžu novadniekiem un viesiem. Piektdien, 2.augustā, plkst.19.00 novada svētku ieskaņas pasākums notiks Smiltenē, Jāņukalna estrādē, kur viesosies Grundzāles pagasta amatierteātris ar izrādi A.Niedzviedzis „Pacel vabolīti!”.

Sestdien, 3.augustā, no plkst.12.30 apmeklētāji ir aicināti uz Smiltenes novada svētku svinēšanu Grundzālē. Svētku programmā viens no svarīgākajiem notikumiem būs Grundzāles jaunās estrādes atklāšana Palsas krastā, pagastu izrādīšanās, Smiltenes novada amatiermākslas kolektīvu koncerts, kuru caurvīs četru stihiju – gaisa, uguns, zemes un ūdens - vadmotīvi. Koncertu vadīs Dace Purvlīce un Gaidis Bogdanovs jeb Vējamāte un Vējatēvs. 

Pēc koncerta latvju dančos apmeklētājus iegriezīs svētku viesi - folkloras kopa „Dzieti”. Plkst.22.00 zaļumballe kopā ar vienu no Latvijas labākajiem pūtēju orķestriem – Smiltenes pūtēju orķestri, Pētera Vilka vadībā. Plkst.23.00 svētku kulminācija - uguns šovs Palsas krastā, kas noslēgsies ar Melnā runča lādes dedzināšanu. Svētkus papildinās daudz un dažādas radošas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušiem:  dzirnaviņu veidošana, akmentiņu apgleznošana, putniņu izgatavošana, dažādas jautras stafetes un aktivitātēs uz Grundzāles pagasta Smilšu ielas jaunā seguma.

 Dāmas, kundzes un lēdijas varēs sev izgatavot nāru rotas no dažādiem dabas materiāliem. Ģimenēm būs iespēja pagatavot ziedu laivas, kas rotās Palsas ūdeņus un vēlāk ļausies straumei. Vīriem iecerētas zābaku mešanas sacensības un citas izdarības. Notiks tradicionālā stādu dēstīšana, kā arī amatnieku tirdziņš.

Svētkos piedalīsies vidējās paaudzes deju kolektīvi „Cīrulis”, „Varis”, „Rieda”, jauniešu deju kolektīvi „Dancātājs”, „Riedēni”, „Piesitiens”. Blomes vīru un sieviešu vokālais ansamblis, Grundzāles vokālais ansamblis „Prieks, kur tu rodies?!”, Launkalnes pagasta sieviešu vokālais ansamblis „Anemones”, duets Laila un Velta, folkloras kopa „Rudzupuķe”, folkloras kopa „Dzieti”, Eiropas senioru deju kolektīvs „Vējiem līdzi”, līnijdeju grupa „Let’s dance”, „Country Life” un citi novada kolektīvi.

Svētku organizatori aicina pieteikties amatniekus un mājražotājus. Pieteikties aicina līdz 26.jūlijam, zvanot pa tālruni 26401913 Dacei Ozoliņai. 

Svētku programma pielikumā.

Uz tikšanos Smiltenes novada svētkos!