Ziemellatvija.lv ARHĪVS

„Māksla kā cilvēces hronika”

„Māksla kā cilvēces hronika”

Līdz 18.augustam pagarināts termiņš, kad Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Rīgas ielā 64) būs apskatāma muzeja krājuma izstāde „Māksla kā cilvēces hronika”.

 

Izstādē redzami Mildas Bīrītes, Eduarda Detlava, Marutas Stabulnieces, Arnolda Sildega, Nikolaja Stūra, Oskara Vītiņa un citu, pavisam 24, profesionālo mākslinieku un mākslinieku – autodidaktu darbi. Izstāde, kurā eksponētas gleznas, grafikas un keramika ir daudzveidīga, bagāta kolorītā, piesātināta tematikā, tā atklāj autoru rokrakstu dažādību.

 

Muzeja mākslas priekšmetu kolekcija sākta komplektēt 1980.gadu sākumā. Tajā ir gandrīz 700 dažādu periodu un žanru mākslas darbi. Kolekciju veido galvenokārt novada mākslinieku darbi un dāvinājumi pēc personālizstāžu slēgšanas muzejā.

 

Māksla ir katras kultūras sastāvdaļa. Mākslā cilvēces domas attīstība izpaužas dažādu stilu un virzienu savstarpējā nomaiņā. Tie pauž sava laika idejas, noliedzot vai atdzīvinot iepriekšējo. Visā mākslas attīstībā vērojama spirāle, kas ar laiku it kā atgriežoties pie vecā, to atrod no jauna – mūžīga attīstība caur bijušo. Pasaulē nav ne galvenā, ne otršķirīgā. Viss ir vienots. Tur iekšā ir arī māksla.