Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Azimuts OK-Smiltenes BJSS orientieristi Itālijā

Māris Stabiņš

2013. gada 6. augusts 12:52

1952
Azimuts OK-Smiltenes BJSS orientieristi Itālijā

No 24. jūlija-3. augustam. Azimuts OK-Smiltenes BJSS orientieristi kopā ar līdzjutējiem devās uz Itāliju, kur piedalījās sacensībās Apenīnu 5-dienas. Ceļojuma pirmā pietura bija Augstajos Tatros kur deviņas stundas staigājām pa kalniem. Uzkāpām 2100 metru augstumā.

Tālākajā ceļā problēmas radīja rallijs kura dēļ visi ceļi bija slēgti un nācās vairākas stundas pavadīt gaidot kad tas beigsies.

Kad ieradāmies Itālijā sacensību centrā  mūs sagaidīja nepatīkams pārsteigums, jo sacensību organizatori mums bij iedalījuši dzīvošanu kempingā kas atradās stundas braucienā no sacensību centra augstu kalnā un neskatoties jau tā uz kalnaino ceļu vēl pēdējās 25 minūtes bija jā brauc pa īstiem kalnu serpentīniem, kur ar pretimbraucošo mašīnu samainīties 50 vietīgajam autobusam nebija nemaz tik vienkārši. Protams šo ceļa posmu nācās veikt katru dienu gan braucot uz sacensībām gan atgriežoties kempingā. Līdz ar to secen gāja arī apbalvošana un koncerti un citi pasākumi, kas notika katru vakaru sacensību centrā.

Pēc pirmās sacensību dienas (Rovegno) varējām būt gandarīti, jo vairākiem Smiltenes BJSS audzēkņiem izdevās labi nostartēt. 1. vietā W-12 grupā finišēja Zanda Stabiņa un trešajā vietā Agnija Caune.

Ilgvars Caune pārspēja savu pāridarītāju Baltijas čempionātā krievu Denisu Lebeģevu. Baltijas čempionātā Ilgvars viņam zaudēja divas sekundes, bet šoriez pārspēja viņu par 4 sekundēm finišējot 4. vietā. Pirmais lielo ārzemju starts samērā veiksīgs arī Ronaldam Ornikam 9. vieta M-12 grupā. Šī viņam bija veiksmīgākā no visām dienām.

Otrās dienas (Casa del Romano) sākums izvērtās dramatisks, jo kalna pakājē nācās gaidīt otru lielo autobusu ar krievu orientieristiem, lai kopā ar bākuguņu pavadību dotos kalnā. Pēc 20 minūšu gaidīšanas viņi bija klāt un nācās sākt uztraukties vai tie kam agrās sptarta minūtes paspēs uz startu. Agrākā starta minūte bija Ilgvaram Cauem. Viņam tūlīt pēc uzbraukšanas kalnā bez iesildīšanās nācās doties uz stratu. Tas viņam netraucēja izcīnīt šajā dienā uzvaru. Šajā dienā distances bija izveidotas kalnu pļavās kas mijās ar stāvām gravām.

Agnija Caune demonstrēja stabilu sniegumu atkal finišējot 3. vietā.

Nākošā diena bija brīvdiena. To mēs izmantojām lai dotos ekskursijā uz Monako. Veikuši ilgo ceļu varējām apskatīt Monako pirmās formulas trasi un  peldēties Monako pludmalē. Protams šoriez uz kempingu gulēt nedevāmies, jo tas būtu pārāk tālu un no rīta būtu ļoti agri jāizbrauc.

Nakti pārlaidām pilsētiņas Rogoleto pludmalē, kur izraisījām interesi vietējo vidū, jo tik vēlu laikam Itālijā neviens nepeldās.

Trešajā sacensību dienā starts tika dots Dženovā kur sacentāmies sprinta distancē Dženovas vecpilsētā.

 Šaurajās ieliņās vislabāk veicās Ilgvaram un Agnijai Caunēm kas finišēja trešajās vietās.  Nepilnu minūti aiz Agnijas 6. vietā finišēja Zanda Stabiņa.

Sacensību ceturtā diena (Bosco delle Fate) bija pati neveiksmīgākā daudziem  no mums. Toties Elīna Skopāne pierādīja ka pēc neveiksmēm pirmajās dienās spēj saņemties un izcīnīt uzvaru šajā dienā W-14

grupā 26 dalībnieču konkurencē.

Piektajā dienā (Pietranera) sacensības notika iedzīšanā.Šoriez uz startu mūs veda speciāli mikroautobusi, jo lielais autobuss pilsētas šaurajās ieliņās iesprūstu. Elīna Skopāne finišēja uzrādot trešo labāko dienas laiku. Diemžēl kopvērtējumā viņa zaudēja trešās vietas ieguvējai  14 sekundes.

W-12 grupā Agnija Caune stratēja kā  ceturtā, un Zanda Stabiņa kā astotā 10 minūtes aiz Agnijas. Šoriez Agnijai nepaveicās un Zandai izdevās pusdistancē viņu panākt uzrādot dienas otro labāko rezultātu.. Tā viņas arī finišēja izcīnot attiecīgi 4. un 5. vietu. Ilgvars Caune pēc neveiksmes ceturtajā dienā (20.v) šoreiz uzrādīja dienas septīto laiku un finišēja 8. vietā. 29 dalībnieku konkurencē.

Kristapam Zālītim M-18 arī ceturtā un piektā diena izrādījās veiksmīgākā izcīnot devītās vietas šajās dienās.

No OK Azimuts sportistiem augstāko vietu izcīnīja Aldis Lapiņš.  M-60 (39 dal.) grupā viņam 10. vieta.

Vēl Mārim Stabiņam M-45 (53 dal.) grupā 17. vieta.  Šajā grupā vēl stratēja Jānis Nulle. Viņam veiksmīgākā diena bija  sacensību piektā diena kad tika uzrādīts 17-padsmitais rezultāts.

Pēc apbalvošanas devāmies ceļā uz mājām. Arī  šoriez neizpalika ekskursija deviņu stundu garumā. Par apskates objektu šoreiz izvēlējāmies Vācijas pilsētu Drēzdeni.