Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Atskats uz Strenču novada svētkiem

Atskats uz Strenču novada svētkiem

III Strenču novada svētki ieskanējās piektdienas, 2. augusta vakarā  – ar austrumu deju noskaņām deju grupas  „Arabija”  izpildījumā Plāņu pagastā, ar J.Ziemeļnieka Strenču Tautas teātra izrādi „Pavasara neprāts” Sedā un Kauguru amatierteātra „Vīzija” spēlēto izrādi „Tas dullais barons Bundulis” Jērcēnu pagastā. Paldies visiem kolektīviem par radīto svētku noskaņojumu!

Ar saksofona skaņām modinot Strenču iedzīvotājus iesākās svētku diena 3. augustā Strenčos. Svētku atklāšanā Strenču brīvdabas estrādē sveicienus novada iedzīvotājiem Sedas pilsētas vārdā teica Vineta Luzika,  Plāņu pagastu pārstāvēja Gunita Kainaize un Maija Jančevska, Jērcēnu pagastu Kārlis Kārkliņš. Apsveikuma vārdus iedzīvotājiem teica arī novada domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons. Svētkiem par godu mastā uzvijās Strenču novada karogs, kura pacelšanā piedalījās visu pārvalžu pārstāvji.

Svētki turpinājās ar novada uzņēmējiem atvēlēto stundu un folkloras kopu „Mežābele” un „Putnis” sadziedāšanos, bet tie, kas vēlējās pamatīgi iepirkties, izmantoja daudzo tirgotāju preču piedāvājumu. Paldies novada uzņēmējiem, kuri atsaucās aicinājumam ar sevi iepazīstināt svētku dalībniekus!

Svētkos aktivitātes organizēja arī biedrība „Šūpolēs”, aicinot iedzīvotājus sacensties par gardākās kūkas cepēja titulu. To šogad ieguva Līga Ozola pagatavojot kūku „Maigais pieskāriens”. Pavisam akcijā piedalījās 23 dažādu kūku gatavotāji izcepot 21 gardumu. Savukārt, akcijā savāktie ziedojumi vairāk kā 100 latu paredzēti šautriņu aprīkojuma iegādei Tautas interešu namā Strenčos. Paldies visiem dalībniekiem!

Pēc kūku degustācijas prasījās uzēst kaut ko kreptīgāku un to piedāvāja biedrības „Kāre” čaklās saimnieces, pagatavojot Īpašo novada zupu, ko par nelielu ziedojumu varēja nogaršot ikviens svētku dalībnieks. Galvenā zupas virēja bija Plāņu pagasta godu saimniece Rita Treisnere ar saviem palīgiem. Tie, kuri svētkos nogaršoja zupu un ziedoja līdzekļus, palīdzēs iegādāties izstāžu zāles aprīkojumu Plāņos. Lai izdodas!

Kad vēders piepildīts, varēja nodoties garīguma baudīšanai. Strenču evanģēliski luteriskajā baznīcā klausīties ērģelnieces Larisas Bulavas un samtainā tenora Ingusa Pētersona balsī.

Pēc koncerta baznīcā kultūras namā bija sarūpēts svētku brīdis fotomākslas cienītājiem – tika atklāta fotodraugu Māras Grigorevskas, Marikas Eglītes un Agņa Šmita foto izstāde. Muzikālus pārsteigumus dalībniekiem un skatītājiem izstādes laikā sagādāja dziesminieks Egons Pičners. Paldies māksliniekiem! Paldies vārdi un savu darba augļu skatījums foto prezentācijā sagaidīja arī akcijas „Starp diviem saullēktiem dalībniekus”. Tiksimies atkal pēc pieciem gadiem!

Pēcpusdiena tika atvēlēta teātra draugiem, kuriem savu veikumu A.Bankas humoristisko uzvedumu  „Visi radi kopā” bija atvedis Salacgrīvas amatierteātris „Visa Veida Versijas”.

Sportisti sacentās pludmales volejbola turnīrā, kas notika vidusskolas sporta laukumā, bet ekstrēmo sporta veidu cienītājiem asas izjūtas sagādāja  Greentrials šovs, kurā labākie Latvijas un Baltijas valstu ekstrēmo sporta veidu pārstāvji veica aizraujošus trikus ar velosipēdiem un motociklu.

Svētku mazākajiem un jaunākajiem dalībniekiem bija iespēja radoši darboties ar dabas materiāliem, par to nopelnot jogurtu „Kārums”, doties pastaigā gar Gaujas krastu zirga mugurā, mēģināt nostāvēt piepūšamajā ūdens bumbā vai izbraukt pa Gauju ar katamarānu. Vēl bija arī velokarti, piepūšamās pilis un batuti.

Tiem, kuri vēlējās nokļūt 17. gadsimta krodziņā no zirgu pasta stacijas devās pajūgs uz slimnīcas muzeja parku, kur darbojās „Strenze Krug”. Tajā viesus sagaidīja un cienāja krodziniece, krogusmeita, kalpones, preilenes, muižas saimniece un baronlielskungs.  

Savu radošumu un prieku ikviens varēja izpaust svētku gājiena laikā, dodoties cauri Strenču pilsētai no kultūras nama uz brīvdabas estrādi. Paldies visiem, kuri piedalījās gājienā  – mūsu ciemiņiem deju grupai „Buras”, novada pašdarbības kolektīviem, iestādēm, uzņēmējiem, Psihoneiroloģiskās slimnīcas pārstāvjiem un Strenču novada vidusskolas pārstāvjiem!

Pirms svētku koncerta suminājām konkursa „Sakoptākā mājvieta Strenču novadā 2013” uzvarētājus. Paldies visiem skaisto mājvietu saimniekiem!

Emocionāls, krāsains un  dinamisks bija deju grupas „Buras” sniegums svētku dienas izskaņā. Ar apbrīnojamu vieglumu dejotāji izdejoja skatītājiem deju stāstus, sagādājot prieku, skaistas emocijas un māksliniecisku baudījumu. Paldies viņiem par to!

Pēc koncerta, satumstot vakaram un skanot vakara mūzikai, visi kopā Gaujā iededzām Gaismas ceļu, kas veidoja brīnišķīgus uguns rakstus un zīmes. Paldies par šo skaisto mirkli!

Nenogurdināmie svētku dalībnieki un viesi turpināja priecāties zaļumballē, kas izskanēja tikai tuvojoties rītausmai. Paldies grupai „Ceļojums”!

Lai svētku aktivitātes varētu notikt, tika strādāts gandrīz visa gada garumā, pielikts daudz pūļu, lietas asaras un sviedri, saskaņoti viedokļi, pārliecināti neticīgie un veiktas daudzas  citas darbības. Par to lielais paldies svētku organizatoriem un dalībniekiem, sponsoriem un atbalstītājiem!