Pasaulē atzīmēs Sirds dienu
Svētdien, 29. septembrī, visā pasaulē atzīmēs Sirds dienu.
Pasaules Sirds dienas mērķis ir informēt ikvienu par sirds un asinsrites slimībām, to izplatību un riska faktoriem, jo šīs slimības ir nozīmīgākā sabiedrības veselības problēma visā pasaulē, arī Latvijā, informē Ilze Straume, Slimību profilakses un kontroles centra Pētniecības, statistikas un veselības veicināšanas departamenta Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja.
Viņa atgādina, ka pasaulē katru gadu 17,3 miljoni nāves gadījumu saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām . Statistikas dati liecina, ka sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais nāves iemesls Latvijā (56 procenti no visiem mirušajiem).
Risku saslimt ar sirds un asinsvadu sistēmas slimībām ir iespējams mazināt vai pat novērst, izdarot veselīgu izvēli un mainot dzīvesveidu - nesmēķējot, veicot regulāras fiziskās aktivitātes, ievērojot veselīga uztura pamatnoteikumus, izvairoties no stresa.
Sirds veselības veicināšanai ir svarīgi iegaumēt vairākus Latvijas ārstu biedrības izvirzītos veselīga uztura izvēles principus, iesaka I. Straume.
Jāatpazīst labie un sliktie tauki. Vislabākie ir zivs tauki, tāpēc vēlams lietot zivis vismaz divas reizes nedēļā. Pārtikā jāizmanto kvalitatīva augu eļļa. Ļoti labi tauki ir olīveļļa; labi - kvalitatīva rapšu eļļa un citas nerafinētas augu eļļas. Slikti tauki ir dzīvnieku un piena tauki, tāpēc tos uzturā vajadzētu samazināt. Vissliktākie tauki ir trans-tauki, kas veidojas augu eļļu rūpnieciskajā apstrādē, un tos no uztura vajadzētu izslēgt maksimāli.
Uzturā jāierobežo sāls daudzums (ne vairāk par pieciem gramiem dienā). Nevajag likt sāli klāt jau gatavam ēdienam. Jāizvairās no sāļiem ēdieniem.
Dienā jālieto uzturā vismaz 400 līdz 500 grami svaigu dārzeņu, salātu un arī augļu.
Jāizvairās lietot uzturā ātrās ēdināšanas tipa produktus, piemēram, frī kartupeļus, burgerus un tamlīdzīgi.
Ik dienas jāuzņem vismaz 30 līdz 45 grami šķiedrvielu, lietojot uzturā graudaugu produktus, augļus un dārzeņus.
Jākontrolē savs svars, samazinot saldumu un konditorejas izstrādājumu lietošanu uzturā un nelietojot saldinātos dzērienus.
Jāierobežo alkohola patēriņš, dienā nepārsniedzot divas glāzes (20 g alkohola dienā) vīriešiem un vienu glāzi (10 g alkohola dienā) sievietēm.
Ievērojot šos principus, katrs var samazināt risku saslimt ar tādām slimībām, kā miokarda infarkts (sirdslēkme) vai insults (trieka), uzsver mediķi.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19