Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latvijas augļu zaptes padara eksotiskākas

Sandra Pētersone

2013. gada 18. oktobris 09:22

328
Latvijas augļu zaptes padara eksotiskākas

Nesen kārtējo reizi Blomes pagasta čaklās saimnieces un saimniekus kopā saaicināja Burkāā kundze (Gita Skadiņa), lai celtu saulītē viņu konservēšanas prasmes.


Ne viens vien pasākuma dalībnieks bija patīkami pārsteigs par Dainas Poševas kulinārijas plašajām zināšanām, it īpaši biezeņiem jeb zaptēm.


Kā tos pagatavot, Daina Poševa neslēpj arī mūsu portāla apmeklētājiem. Saimniece piebilst, ka, vārot zapti, izmanto parasto cukuru. Ja to aizstāj ar ievārījumu cukuru, tad jārēķinās, ka šajā gadījumā ar vārīšanu nevajag aizrauties.


Viens biezeņa variants, ko iesaka D. Poševa, ir savārīt kopā ābolus un kabaci un beigās pielikt masai iebiezināto pienu.


Vienu kilogramu ābolu sagriež. Vienu kilogramu kabača sarīvē. Ābolus un kabaci savāra kopā ar cukuru. Ar cukura bēršanu aizrauties nevajadzētu, jo saldumu dos kondensētais piens. Beigās pielej kondensēto pienu (vienu bundžiņu) un masu nedaudz uzvāra.


D. Poševa arī vāra biezeni no āboliem un bumbieriem, pieliekot klāt kokosriekstu skaidiņas. Vienu kilogramu ābolu un vienu kilogramu bumbieru sagriež un savāra kopā ar cukuru. Beigās pieber vienu paciņu kokoskriekstu skaidiņu un masu nedaudz uzvāra.


Neierastāku biezeni var izvārīt no patisona un koksriekstu piena. Vienu kilogramu patisona sarīvē un pamatīgi savāra kopā ar sarkano marmelādes cukuru (vienu paciņu) un citronu, kam iepriekš izņem sēklas, vai citronskābi. Jāskatās, lai zapte nebūtu par skābu. Tad pielej kokosriekstu pienu (veikalā tādu varot nopirkt par Ls 1,37) un masu nedaudz uzvāra.