Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vitamīni rudens kokteiļos

Laima Šeniņa

2013. gada 26. oktobris 19:33

209
Vitamīni rudens kokteiļos

Tuvojoties aizvien aukstākam laikam,  jautājums, kā sevi pasargāt no dažādiem vīrusiem, kļūst arvien aktuālāks. Tradicionālais ķiploks un visi iespējamie tā uzņemšanas viedi, protams, ir viens no  imunitātes stiprināšanas variantiem, bet iespējams -  ne pats tīkamākais.

Rudens mūsu ģeogrāfiskajos platuma grādos nāk ne tikai ar gleznieciski krāšņām ainavām, bet arī   dabas veltēm, ko varam izmantot gan uzturā, gan vienlaikus – imunitātes stiprināšanā  un organisma sagatavošanā  rudens un ziemas sezonai.
 Farmaceite Iveta Lapiņa - Beroza piedāvā  trīs lieliskas un veselīgas rudens kokteiļu receptes, apliecinot, ka veselīgs un vitamīniem bagāts uzturs var būt  gan gards, gan organismu stiprinošs, gan vizuāli pievilcīgs!
 
Smothie Sport
Sablenderē:
2 – 3 ēd. kar. Biešu sulas vai 1 glāze biešu lapas bez kātiem;
1 ābolu saldu;
½ banāna;
½ gl. Ūdens pēc vajadzības. 
Atjaunos organismā minerālvielas un vitamīnus, kurus patērējāt intensīvi strādājot sporta nodarbībās. Kā arī regulāri lietojot biešu sulu kopā ar regulāriem treniņiem pieaugs muskuļu masa un to veiktais darbs. 


Super Smothie
Sablenderē:
3 hurmas bez mizas un sēklām
3 glāzes spinātu
1 nogatavināts banāns 
Hurma satur daudz beta karotīnu, kas darbojas kā antioksidants,  un plašu minerālvielu spektru  kā kālijs, magnijs, jods. Kalcija saturs ir pat lielāks kā pienā. Visas šīs minerālvielas ir svarīgas slimniekiem kuri lieto urīnu dzenošos medikamentus. Kā  arī satur cukurus, kuri ir vieglāk izmantojami muskuļaudiem, īpaši sirds muskulim. Bet nav daudz kaloriju.
Tā pat arī spinātiem ir ļoti zema kaloritāte, bet ļoti liela uzturvērtība. Un plašs minerālvielu saturs. B grupas vitamīni stiprinās nervu sistēmu, un palīdzēs minerālvielu uzsūkšanai un to transportam no gremošanas trakta uz asinsriti. Banāns kalpos kā papildus kālija un magnija avots. 


Irbeņu mors.

150 gr irbeņu ogas (svaigas ievāc pēc pirmajām salnām, vai saldētas saldētavā);

100 – 120 gr. medu vai cukuru
1l  ūdens
Pagatavošana:
Tīras ogas izspaida caur sietiņu un biezumus aplej ar karstu ūdeni un izspaida vēlreiz, tad iegūto sulu uzvāra un pievieno cukuru pēc garšas. Ja izvēlaties saldināt ar medu, tas jāpievieno jau padzisušam dzērienam, lai tas nezaudētu bioloģiski aktīvās vielas.
Šis dzēriens ir ļoti noderīgs pie saaukstēšanās profilakses un pašā tās sākumā, jo satur daudz c vitamīna un  citas bioloģiski aktīvas vielas, kas stiprina imunitāti.
Ja irbenes šķiet par rūgtām, tās var aizvietot ar dzērvenēm.