Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Blomē diskutēs, kas rodams senču pavārmākslā (Papildinām dienas gaitā!)

Sarmīte Ozola

2013. gada 14. novembris 11:40

4733
Blomē diskutēs, kas rodams senču pavārmākslā (Papildinām dienas gaitā!)

Šodien Blomē ieradīsies pavārmākslas interesenti no visiem Latvijas novadiem, lai tuvāk iepazītu vidzemnieku kulināro mantojumu. Biedrība “Siera klubs” sadarbībā ar “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru” lauku mājās "Donas" rīko semināru  “Lauksaimniecības produkcijas pievienotā vērtība”, kura laikā izzinās Vidzemes kulinārā mantojuma receptes, kā arī praltiskajās nodarbībās tām radīs pielietojumu, izmantojot mūsdienu iespējas un prasmes. "Celsim saulītē aizmirstās vērtības,"  uzsver “Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.


"Ir tik daudz vienkāršu, garšīgu un galvenais veselīgu produktu un ēdienu, kurus mēs esam aizmirsuši. Ir laiks tos atkal celt galdā," viņa piebilst, 


Seminārā piedalīsies arī ziemellatvija.lv, tāpēc piedāvājam saviem lietotājiem dienas gaitā just neklātienes klātbūtni šajā pasākumā. Semināra sākums ir pulksten 10.00. Sekojiet informācijai, mēs iespēju robežās stāstīsim un rādīsim, par ko diskutē dalībnieki un ko viņi gatavo praktiskajās nodarbībās. Savukārt par interesantākajām receptēm varēsiet lasīt laikrakstā "Ziemeļlatvija".


Blomes pagasta "Donās" jau ierodas pirmie semināra dalībnieki, un saimniece ceļ galdā garšīgus pīrāgus. 

Ierodas Latgale, un tiek secināts - latgalieši bez ciemkukuļa neierodas. Klāt arī Smiltenes tehnikuma pārstāvji.

Saimniece ceļ galdā brokastu biezputru, bet klāt jau nākamie ciemiņi. Durvīs parādās alus mučele un, protams, arī tās nesējs. Būs interesantas ēdienu receptes!

Ieradušies arī tālu ceļu mērojušie kurzemnieki, kuri, pār slieksni kāpjot, "plati" noskandē: "Ēst gribam!". Seminārs var sākties. Uz galda parādījies arī vidzemnieku sāltiņš jeb mazā putriņa.

Semināra dalībniekiem šodien būs iespēja nobaudīt šodien ekskluzīvu, bet sendienās ierastu dzērienu - alus pienu! Tas bijis dzēriens aukstam laikam, kas palīdzējis saaukstēšanās slimību gadījumos.

Semināra pirmā izglītojošā prezentācija - stāstījums par Eiropas kulinārā mantojuma tīklu un tā vienīgo pārstāvi no Latvijas - Latgali. Lektore Tatjana Kozačuka.

FOTO no semināra otrās daļas!