Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Maijas Brašmanes personālizstāde „Gaismas spēles”

Maijas Brašmanes personālizstāde „Gaismas spēles”

No 16. janvāra līdz 8. martam Valkas pilsētas kultūras nama 1. un 2. stāva foajē un (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) apskatāma gleznotājas Maijas Brašmanes personālizstāde „Gaismas spēles” 


Ziedu, gaismas valdzinājums atkal ienācis Valkas pilsētas kultūras nama izstāžu zālēs ar gleznotājas Maijas Brašmanes darbiem, kuras darba instrumenti ir: īsta ota, digitālā ota, fotoaparāts un dators..


Māksliniece Maija Brašmane vizuālo mākslu apguvusi Jaņa Rozentāla specializētajā mākslas skolā. Mācības turpina Mākslas akadēmijā. To pabeidz ar diplomdarbu figurālu kompozīciju „Divas”, gan izpētot Sigismunda Videbrga lietišķās mākslas darbus.Mākslas māģistra grāds iegūts ar „Elīzes fon der Rekes portretu”, kas bija 18. gs. glezniecības paņēmienu imitācija.


M. Brašmanes darbu iedvesmas avots ir daba. Tās formas un faktūras, gan cilvēka, gan augu , gan mākoņu. Daži darbi kļūst abstrakti, jo dominē krāsa vai līnija. Izstādes nosaukums ir „Gaismas spēles”, kura skaidrojums būtu, ka darbos jūtama gaismas klātbūtne. Bez gaismas nevar redzēt krāsu, siluetu, saprast formu. 


Nosacītajās ainavās bieži redzama saule. „Mani visvairāk fascinē rietoša saule, jo tad darbā ir daudz košākas un neparastākas krāsas. Arī pretgaisma ir mans „jājamzirdziņš”. „Spēle” notiek gan dabā, gan manā darba radīšanas procesā”, stāsta māksliniece.