Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Atsākta siera ražošana no svaigpiena

Aldis Dubļāns

2014. gada 3. aprīlis 00:00

248
Atsākta siera ražošana  no svaigpiena

Trikātas pienotava martā atsāka pastāvīgu produkcijas ražošanu no svaigpiena. Tas ir puscietais siers “Karaliskais”, sietais, kūpinātais un svaigais siers.
“Ražojam sieru, garšīgu sieru. 10. maijā plānojam piedalīties robežtirgū Valkā, lai arī valcēniešiem dotu iespēju nobaudīt mūsu produkciju. Meklējam arī iespēju atsākt regulāru siera tirdzniecību Valkā,”  “Ziemeļlatvijai” stāsta akciju sabiedrības “Trikātas siers” valdes priekšsēdētājs Sandris Brālēns.
Pārdot tikai tiešajā tirdzniecībā“Trikātas siers” savas produkcijas tirdzniecībai neplāno izmantot starpniekus. Kā primāro ražotne izmanto tiešo tirdzniecību, lai nebūtu jāizmanto starpnieki, kas, protams, ir nozīmīgs veids, kā pazemināt produkta gala cenu, jo Trikātā ražotā siera pašizmaksa ir lielāka nekā lielajās rūpnīcās ražotā. Trikātieši piedalīsies gadatirgos, sadarbosies ar mazo pienotavu tirdzniecības vietām, kādas, piemēram, ir Straupe un Dundaga, un attīstīs savu tiešo tirdzniecību. Trikātieši redz saistību arī ar Valku bijušā Valkas rajona aspektā, tāpēc plāno te pārdot savu produkciju vienu vai divas reizes nedēļā četras vai piecas stundas.Kopš marta nogales Trikātā ražotā produkcija nopērkama otrdienās un ceturtdienās no pulksten 9 līdz 13 pienotavas veikaliņā Trikātā, bet trešdienās no pulksten 8 līdz 13 – Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas teritorijā. Turpina darboties arī tirdzniecības vietas Rīgas un Valmieras tirgos.
Ražos apmēram četras tonnasRegulāra siera ražošana atsākta 7. martā, un visi tehniskie jautājumi ir atrisināti. “Aprīlī sākam visu veidu sieru pārdošanu, un šis būs pirmais mēnesis, kurā plānojam pārdot četras vai piecas tonnas siera. Darām visu, lai šo mērķi sasniegtu,” teic S. Brālēns.“Trikātas siers” savā ražotnē katru dienu pienu nepieņem. Tas notiek pārmaiņus divas vai trīs reizes nedēļā 3,5 līdz 3,7 tonnas katrā reizē. Pašlaik visvairāk tiek ražots “Karaliskais”. Agrāk ne reti bija prakse, ka kūpināto sieru gatavoja no tāda siera, kuram bija kāds defekts. Tagad tā nav. Kūpināto gatavo no pilnvērtīga siera. Viens no kūpinātajiem ir Brenguļu un citu alus cienītājiem. To ražo no svaigā siera, kas gatavots līdzīgi kā “Mocarella”. Tas ir kā ar rokām uzpīta pīnīte, kuru var atraisīt un pa gabaliņam piekost alum. Svaigo un sieto sieru daļa kopējā ražošanā ir apmēram 20 – 30 procentu. Uzņēmuma mērķis ir panākt, lai šo sieru īpatsvars būtu apmēram puse. Tos ražo bez konservantiem un neiesaiņo vakuumiepakojumos. Tikai tāds siers ir dabīgs un augstvērtīgs produkts ar apmēram septiņu dienu ilgu realizācijas termiņu. Gadatirgos tādu parasti piedāvā mājražotāji. “Tie ir kvalitatīvi un paredzēti ikdienas lietošanai. Kālab lietot konservantus, ja ar tiešo tirdzniecību mūsu ražotos apjomus varam piedāvāt pircējiem,” skaidro S. Brālēns.Uzņēmumā pašlaik strādā 15 cilvēku, taču tieši siera ražošanā kopā ar tehnisko personālu nodarbināti seši. Detalizēta informācija par ražošanas jaunumiem gūstama portālā draugiem.lv sadaļā “Rāmi darināts Trikātā”.